SINNE: Demonstrasjonen i Dallas torsdag denne uken var blant flere demonstrasjoner mot politibrutalitet i USA, og startet som en fredelig protest mot drapene på Alton Sterlin og Philando Castile, som begge ble skutt av politimenn. Natt til fredag åpnet imidlertid minst en snikskytter ild, og fem politibetjenter ble drept. Foto: Laura Buckman AFP

Skutt av politiet: USA-ekspert om nye opptøyer: – I bunnen ligger rasisme

Unge, svarte menn har ni ganger høyere sannsynlighet for å skutt av politiet enn andre amerikanere. Rasisme er en av årsakene, mener eksperter VG har snakket med.

 • Kari Aarstad Aase
 • Maria Abdli

Artikkelen er over tre år gammel

Natt til fredag norsk tid åpnet minst en snikskytter ild under en demonstrasjon mot politivold i Dallas. Fem politibetjenter er døde, flere er skadet.

Det som startet som en fredelig demonstrasjon mot nye tilfeller av politibrutalitet mot svarte amerikanere utviklet seg til en dramatisk natt i delstaten Texas.

Bakgrunn: Fem politimenn drept i Dallas: Dette har skjedd

Den britiske avisen The Guardian har gjennomgått alle de 1134 personene som ble drept av politiskudd i USA i 2015.

Afroamerikanske menn mellom 15 og 34 år utgjør bare to prosent av den totale befolkningen i USA. Likevel utgjorde den samme gruppen 15 prosent av alle som ble drept av politiet i fjor. Det er fem ganger høyere enn for hvite menn i samme aldersgruppe.

Store protester i USA: To svarte menn skutt og drept av politiet på to dager

– Svarte er et mål for politiet

Rasismen ulmer under overflaten i USA - også blant politifolk, mener Deborah Kitchen-Døderlein, førsteamanuensis i amerikansk historie ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeisk språk ved Universitet i Oslo.

FLERE EKSEMPLER: Deborah Kitchen-Døderlein er førsteamanuensis i amerikansk historie ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeisk språk ved Universitet i Oslo. Da hun bodde i USA på 80-tallet vanket hun jevnlig i en kirke for svarte, og forteller at hun hørte om flere historier som tyder på rasisme. Foto: Privat

– Svarte er et mål for politiet. De blir stoppet og trakassert av politiet uansett hva de gjør, sier Kitchen-Døderlein. Hun har selv amerikansk bakgrunn, og fra midten av 1980-tallet tilbragte hun i en tiårsperiode mye tid i en svart kirke i Minnesota i USA.

Hun tror fordommer er noe av forklaringen på at svarte er overrepresentert på statistikken over hvem som blir skutt av politiet.

– Mange politifolk er overbevist om at svarte mennesker er farlige gjengmedlemmer. Hvis du er overbevist om at en person er en farlig, vil du reagere raskere og mer voldelig. Frykt og rasisme er begge faktorer her, sier Kitchen-Døderlein, som forsker på hvordan rasisme kan bekjempes gjennom filmer og annen populærkultur.

Hvite politimenn mot svarte unge menn

Gunnar Grendstad, professor og leder av Institutt for sammenlignende politikk ved universitet i Bergen, mener også rasisme er en vesentlig faktor:

– Unge, svarte menn er overrepresentert som anholdt, arrestert og tiltalt i amerikansk rettsvesen. Først, fordi mange av dem er fattige, dels uten fullverdig skolegang, arbeidsledige og nær kanten av loven. For det andre fordi unge og middelaldrende hvite menn er overrepresentert i politiet. Og for det tredje fordi diskriminering og rasisme forsterker konfliktsituasjoner mellom politi og svarte, forklarer Grendstad.

FLERE FAKTORER: Rasisme og diskriminering forsterker konfliktsituasjoner mellom politi og svarte, mener Gunnar Grendstad, professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen. Foto: Privat

Les: Forloveden skutt av politiet: De dreper oss fordi vi er svarte

Han viser til at Barack Obama i sin presidentperiode ønsket å bidra til at USA skulle legge rasekonflikter bak seg, men at det ser ut til å være en meget vanskelig oppgave å gjennomføre.

– Rasekonflikter har vært vedvarende i USA i flere hundre år. Rasisme og diskriminering ligger ofte rett under overflaten i store deler av samfunnet. Arrestasjoner og voldsepisoder kan være konsentrert til ulike deler av USA og i ulike byer og bydeler, sier Grendstad.

Han tror vi kan vente flere lignende hendelser i fremtiden.

– Hendelsene i Dallas og andre steder den siste tiden er tegn på et strukturelt problem. USA har hatt tydelige rasekonflikter og raseopptøyer i lang tid. Disse vil dessverre aldri forsvinne helt.

Video gjør det verre

Grendstad tror denne typen hendelser kan påvirkes av at de dokumenteres på video og deles i sosiale medier:

Les: Sjokkvideo ryster USA: Svart mann skutt og drept av politiet

– Det er vanskelig å si om slike hendelser skjer oftere, eller at vi blir minnet på dem oftere siden de kan dokumenteres på videoer som kommer på nettet. For eksempel fra hendelsen i St.Paul tidligere i uka, der den kvinnelige passasjeren ved siden av skuddofferet filmet offeret, mens hun snakket med politiet. Dette er grafiske og sterke bilder. Jeg tror denne typen dokumentasjon bidrar til å forstørre og forsterke problemet. Vi har sett det samme når voldelige arrestasjoner blir filmet med politiets kroppskamera. Underliggende politiskytingene er et raseproblem. Men de siste årene har problemet blitt forsterket fordi hendelsene er dokumentert med film og spredd umiddelbart, sier Grendstad.

GRUNNLEGGENDE PROBLEM: USA har et grunnleggende problem med institusjonell rasisme, mener Hilde Restad ved Bjørknes Høyskole. Foto: Privat

Førsteamanuensis Hilde Restad ved Bjørknes Høyskole, viser også til rasismen i det amerikanske samfunnet som forklaring på politiskytringene:

– USA har et grunnleggende problem med institusjonell rasisme som manifesterer seg på ulike og kompliserte måter. Det at en politimann skyter en uskyldig/ikke-truende svart mann kan tolkes som en uheldig enkelthendelse, som det gjerne gjøres av hvite amerikanere, eller inn i en historisk kontekst der svarte amerikanere ikke stoler på at politiet er der for å beskytte dem men heller der for å beskytte seg selv MOT svarte. At unge svarte menn er overrepresentert i statistikken er ikke kun et problem for unge svarte menn, men - som mange flere hvite amerikanere ser ut til å forstå etterhvert - et problem for hele det amerikanske samfunnet, sier hun.

Ikke bare rasisme

OVERREPRESENTERT: Hovedårsaken til at svarte er overrepresentert på statistikken over mennesker som er drept av politiet i USA, er at de også er overrepresentert på kriminalitetsraten, mener Jan Arild Snoen, kommentator i Minerva. Foto: Minerva

Rasisme kan være årsaken i enkelte tilfeller, men det er også viktig å se på det store bildet, påpeker Jan Arild Snoen, kommentator i Minerva. Han har gått gjennom mye av den tilgjengelige statistikken på sammenhengen mellom mennesker som blir skutt av politiet og rase, og mener at hovedårsaken til at svarte er overrepresentert, er at de også er overrepresentert på kriminalitetsraten.

Han utelukker likevel ikke at det kan ligge et rasistisk motiv bak flere av tilfellene hvor det kan virke som om politiet har overreagert.

– Hvis man plukker ut de relativt få sakene hvor politiskytingen virket ubegrunnet eller svakt begrunnet, så kan det virke som om svarte er overrepresentert. Det er ingen grunn til å avvise at det kan ha med rasestereotyper eller rasisme å gjøre. Noen politimenn har en oppfatning av at svarte er spesielt farlige. Det kan være basert på kriminalitetsstatistikken, men kan også være en overdreven oppfatning som gjør at de kan ty til overdreven bruk av vold sier Snoen.

Hudfargen kan være med på å bestemme når man er mistenkelig, mener Ole Moen, tidligere professor i Nord-Amerika-studier ved Universitet i Oslo.

– Det er en ond sirkel med sosiale problemer og fattigdom, men i bunnen ligger rasisme. Den er til stede i ganske mange sammenhenger, sier Moen.

Les også: Politiet i Chicago innrømmer å ha skutt uskyldig kvinne (55)

Les også

 1. Tidslinje: Disse drapene har skapt store reaksjoner i USA

  En fredelig demonstrasjon utviklet seg til et blodbad i Dallas. Som bakteppe ligger en rekke profilerte drap på svarte…
 2. Obama om Dallas-skytingen: – Kalkulert og avskyelig

  WARSZAWA (VG) Sorg, sjokk og vantro preger det amerikanske folk etter at fem politibetjenter ble skutt og drept under en…
 3. Dallas-skytingen: Dette har skjedd

  Fem politimenn er drept etter at minst en snikskytter åpnet ild  under en demonstrasjon mot politivold i Dallas natt til…
 4. Politiet: – Drepte gjerningsmann med bomberobot

  WASHINGTON, D.C (VG) Da Micah X. Johnson (25) nektet å overgi seg sendte politiet inn en bomberobot.
 5. Forloveden skutt av politiet: – De
  dreper oss fordi vi er svarte

  Diamond Reynolds beskriver hva som hendte da Philando Castile (32) ble skutt av politiet onsdag.
 6. Store protester i USA: To svarte menn skutt og drept av politiet på to dager

  Kaos har brutt løs i den amerikanske storbyen Dallas. Flere politibetjenter ble skutt under en demonstrasjon mot…
 7. Flere knivstukket under rasistsamling

  Det utbrøt et masseslagsmål da flere rasistgrupper søndag samlet seg i Sacramento, California.
 8. Sjokkvideo ryster USA: Svart mann skutt og drept av politiet

  Demonstranter raser etter at 37 år gamle Alton Sterling ble skutt under et basketak med to politimenn i Baton Rouge i…

Mer om

 1. USA
 2. Barack Obama
 3. Rasisme

Flere artikler

 1. Dallas-skytingen: Dette har skjedd

 2. Tusenvis har demonstrert etter politidrapene i USA: - Hun hadde ikke tenkt flytte seg

 3. Politiet: – Drepte gjerningsmann med bomberobot

 4. Tidslinje: Disse drapene har skapt store reaksjoner i USA

 5. Store protester i USA: To svarte menn skutt og drept av politiet på to dager

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder