DØDELIG ANGREP: Restene av en russisk klasebombe i utkanten av  militærleiren i At-Tanf i Syria, dagen etter at russiske fly gikk til angrep. Leiren er hovedkvarteret til New Syrian Army (NSyA), gruppen norske spesialsoldater skal trene opp både i Jordan og i Syria.

DØDELIG ANGREP: Restene av en russisk klasebombe i utkanten av militærleiren i At-Tanf i Syria, dagen etter at russiske fly gikk til angrep. Leiren er hovedkvarteret til New Syrian Army (NSyA), gruppen norske spesialsoldater skal trene opp både i Jordan og i Syria. Foto: New Syrian Army

Russland bombet Syria-opprørerne
Norge skal trene

Mens de amerikanske spesialsoldatene søkte dekning sammen med sine syriske «elever», haglet russiske bomber mot leiren.

Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Utbrente kjøretøyer. Forvridde metalldeler. Rester av det som skal være russiske RBK-500 klasebomber som ligger strødd.

Bildene fra At-Tanf-leiren – et av stedene norske spesialstyrker trolig vil bruke som sin base inne i Syria – viser etterdønningene av det dramatiske russiske flyangrepet i den syriske ørkenen torsdag.

To soldater fra opprørsgruppen New Syrian Army skal ha blitt drept, flere skadet og de amerikanske spesialsoldatene slapp med skrekken. Samtidig har angrepet ført til diplomatisk munnhuggeri mellom USA og Russland.

Angrepet skiller seg på flere måter fra angrepene de siste månedene:

**Det skjedde i et område nær grensen til Jordan, der russiske fly har vært lite aktive tidligere, noe som styrker teoriene om at russerne visste nøyaktig hva de gjorde da flyene angrep.

**For første gang var angrepet rettet mot gruppen New Syrian Army – som norske spesialstyrker skal være med å trene opp.

**For første gang skjedde angrepet mot en leir i Syria der utenlandske spesialstyrker var til stede - slik regjeringen også har åpnet for at norske spesialstyrker kan.

Norske spesialstyrker fortsatt på vent

De norske spesialstyrkene venter fortsatt på de siste formelle diplomatiske godkjennelsene. Så fort de er i orden, skal de sette kursen mot Jordan der de, som USA og Storbritannia, skal trene opp soldater til New Syrian Army.

Opprørsgruppen er anti-IS-alliansens nye prestisjeprosjekt, blant annet fordi de norsk-opptrente soldatene KUN skal slåss mot terrorgruppen IS – ikke blande seg inn i andre deler av den kaotiske syriske borgerkrigen.

LÆR MER OM NORGES SYRIA-OPPDRAG
OPPDRAGET: Dette skal norske spesialsoldater gjøre
BAKGRUNN: Dette er gruppen spesialsoldatene skal trene opp
UDs BEGRUNNELSE: Derfor kan norske soldater sendes inn i Syria
Lang versjon || Kort versjon (.pdf)

- Det Norge skal gjøre i Jordan, det er bra. Det har vi ryggdekning for på alle mulige måter. Men i det øyeblikket norske spesialsoldater beveger seg inn på syrisk territorium, vil de møte en helt annen virkelighet og en helt annen risiko, sier Midtøten-forsker Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute (ILPI) til VG.

- Et forvarsel

MIDTØSTENFORSKER: Cecilie Hellestveit. Foto: Privat

– Tanf-angrepet er et forvarsel på hva Norge kan vente seg i Syria, mener Hellestveit.

– At Norge mener at vi kun slåss mot IS, er ikke lenger et gyldig argument når de er inne på syrisk jord. De norske soldatene er allierte med en av partene i den syriske borgerkrigen. Samtidig er de NATO-soldater som tar seg inn i det som i praksis er russisk-kontrollerte områder i Syria. Da kan man selv slutte hvilken risiko det setter de norske soldatene i, sier hun.

Tanf ligger strategisk viktig til på grensen mellom Syria og Irak, ikke langt fra Jordans nordlige grense.

– Det er Assad-regimet som «eier» luftrommet i Syria, nå med russisk hjelp. Derfor er både Assad-regimet og Russland opptatt av å vise at det er de som bestemmer, og da kan det få slike utslag som angrepet mot NSyA og de amerikanske soldatene i At-Tanf. At Russland vil statuere et eksempel, sier Hellestveit.

Amerikansk-russisk feide

USA-NORSK-STØTTET: En soldat fra New Syrian Army på ukjent sted, trolig i Syria eller nord i Jordan. Gruppen er bedre utstyrt og bedre trent enn andre grupper i det krigsherjede landet. Foto: The New Syrian Army

Angrepet mot At-Tanf har også satt fart i diplomatisk krangel mellom USA og Russland:

**USA setter spørsmålstegn ved Russlands egentlige intensjon med luftangrepene, og at gjentar påstandene om at de har som hovedmål å støtte Assad-regimet.

**Russland gjør det samme med USA. Og drar frem at USA lefler med terrorgrupper og prøver å flytte grensen på hva som er «akseptable» islamistiske grupper i skogen av opprørsgrupper i borgerkrigen.

– Det er ingen hemmelighet at minglingen mellom de såkalt moderate opposisjonsstyrkene og Nusrafronten utgjør et svært alvorlig problem, sier Kreml-talsmannen Dmitrij Peskov.

Det samme sier Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

– De ber oss om ikke å angripe Nusrafronten, fordi det er en «normal» opposisjon tett ved. Men denne opposisjonen må forlate terroristenes posisjoner, noe vi for lengst er blitt enige om, sier han.

IS-fremgang

Dette er en del av kjerneproblematikken som bør bekymre Norge, ifølge Hellestveit. For de norske spesialsoldatene vil bli en svært synlig brikke i et stormaktspill med steile fronter.

– Norge er ett av svært få NATO-land som har felles grense til Russland. Å havne i direkte konfrontasjon med Russland i Syria vil få helt andre konsekvenser for Norge enn det ville gjort for for eksempel Danmark eller Storbritannia, sier hun.

PS! Etter flere uker med tilbakeslag, har IS hatt fremgang på slagmarken det siste døgnet. Ifølge eksilgruppa SOHR har de klart å drive Assad-regimets styrker ut igjen av Raqqa-provinsen.

I tillegg skal amerikansk-støttede Syriske demokratiske styrker (SDF), som består av kurdiske og arabiske syrere, ha blitt drevet ut av flere landsbyer ved IS-bastionen Manbij nord i Syria.

Mer om Manbij-situasjonen: Tusenvis av sivile fanget

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder