Familien til savnet 14-åring: - Vi kan få dyrebare minner tilbake

FORSVUNNET: Austin Stephanos og Perry Cohen (innfelt) er fortsatt savnet etter at båten deres ble blåst til havs i juli 2015. Har tauer «Edda Fjord» båten deres etter å ha funnet den 100 nautiske mil utenfor Bermuda. Foto: Florida Fish and Wildlife Conservation Commission/Privat

14-åringer forsvant i Atlanterhavet: Her finner det norske skipet båten deres

Mysteriet rundt de to savnede 14-åringene fra Florida har engasjert hele USA. Et utrolig sammentreff midt i Atlanterhavet kan kanskje gi familiene svar.

  • Dennis Ravndal

Artikkelen er over fire år gammel

Det norske supplyskipet Edda Fjord med kaptein Håvard Melvær (40) til rors oppdaget båten til guttene midt i Atlanterhavet og heiste den ombord.

– Vi er bare en liten del av et stort puslespill i denne tragiske historien, men det er klart jeg er glad for at vi oppdaget båten. Av og til er det de små tilfeldightetene som spiller inn, sier Melvær til VG.

Nå er båten til de to guttene og eiendelene som lå om bord på vei tilbake over atlanteren slik at de kan undersøkes av amerikanske myndigheter og overleveres familiene.

Forsvant i uvær

De to tenåringsguttene Austin Stephanos og Perry Cohen reiste ut for å fiske 24. juli i fjor. 14-åringene fra byen Tequesta i Florida hadde vokst opp på sjøen, og var svært båtvante. Før de tøffet utover i den 19 fot lange båten, kjøpte de bensin og brus, skriver Palm Beach Post.

Samtidig startet et forrykende uvær utenfor kysten av Jupiter, Florida. Det samme området de to 14-åringene var i. Sannsynligvis har guttene havnet midt i uværet, med vindstyrke på 50-61 km/t og krappe bølger.

14-åringene skulle fiske langs kysten, men teorien er at det vanskelige været tvang båten ut mot åpent hav. Mot atlanterhavsbølgene var 19-foteren sjanseløs.

Enorm leteaksjon

Det ble satt i gang en enorm leteaksjon etter de to guttene, som ble meldt savnet samme ettermiddag. Kystvakten søker i området rundt innseilingen til Jupiter både med fly og skip. De dekker etter hvert et område på over 14.000 nautiske mil.

26. juli fant de guttenes båt i nærheten av Cape Canaveral, flere hundre kilometer lengre nord. Den lå kullseilt med kjølen i været. De to 14-åringene var borte, det samme var livvestene deres.

OPPDAGET BÅTEN: Kaptein Håvard Melvær gikk ut på rekka sammen med kona Guillermina Perez da den lille båten tilfeldigvis drev forbi. Foto: Privat

Etter å ha sjekket båten, forlot Kystvakten den for å lete videre etter guttene. De festet en markørbøye til båten, men den fungerte ikke. Da de dro tilbake for å hente den, hadde båten drevet til havs.

Oppdaget tilfeldig

Familiene til de to guttene trodde båten var tapt, helt til kaptein Håvard Melvær på det norske laste- og supplyskipet Edda Fjord oppdaget den utenfor Bermuda, 100 nautiske mil fra land.

– Det er langt fra alt, midt i Atlanterhavet. Hadde du tatt deg en tur dit i dag, hadde du tenkt at det var midt på havet, sier den norske kapteinen.

Skipet gikk i ballast tilbake til Haugesund fra Miami, og kunne ta seg god tid. Tilfeldigvis var Melværs kone med på overfarten.

– Jeg hadde sittet inne hele dagen og jobbet, så hun så sikkert at jeg trengte litt luft. Da gikk vi over til den rekka som lå i le, og akkurat da drev båten forbi. Det er vanskelig å se ting som ligger i havet, så det var helt tilfeldig, sier Melvær til VG.

Han gikk opp på broen og beordret full stans, slik at skipet kunne sirkle tilbake og plukke opp båten.

– Jeg ville ikke at den skulle være en fare for skipstrafikk, særlig mindre fartøy som seilbåter, sier kapteinen.

Takknemlig familie

Han satte ut en lettbåt for å sikre den lille båten, og heiste den om bord. Etter å ha undersøkt båten og kontaktet myndighetene i USA, ble det klart at båten tilhørte de to tenåringene.

– Jeg ønsker ikke å svare på spørsmål om hva vi fant i båten. Det får gå via familien og US Coast guard. All vår kontakt med familien har gått via politiet der borte, sier Melvær.

Blu Stephanos, Austins far, sier til Palm Beach Post at han ble kontaktet av Melvær som fortalte at de hadde funnet båten.

– I mars ble vi kontaktet av Håvard Melvær, som varslet familien om at de hadde funnet min sønns savnede båt utenfor kysten av Bermuda. Han sendte også bilder av båten og personlige eiendeler som bekreftet at det faktisk var den savnede båten, skriver han til avisen.

I etterkant har den norske kapteinen og familien til 14-åringen vært i kontakt flere ganger.

– Jeg kan si uten tvil at vår dypeste takknemlighet til kaptein Melvær og besetningen på Edda Fjord vil være med oss for alltid. Nå håper vi at Austins Iphone, som nå er overlevert myndighetene, kan gjenopprettes slik at vi kan få tilbake de dyrebare minnene den kan inneholde, skriver Stephanos videre.

Mer om

  1. Skipsfart
  2. Fritidsbåt
  3. USA

Flere artikler

  1. Norsk seiler reddet utenfor kysten av New Zealand

  2. Bergensskip i arrest under skattejakt

  3. Judith og Danny var på Viking Sky: – Virkelig skremmende

  4. Monstervindene nærmer seg: Er midt i orkanens lei - Gisle og Purita evakuerer til sykehus

  5. Norske Oscar (28) reddet da dansk seilbåt sank

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder