NOK ER NOK: President Vladimir Putin møter forsvarsminister Sergei Sjojgu og utenriksminister Sergei Lavrov i Moskva mandag. Foto: Sputnik , Reuters

Russland trekker seg ut av Syria

Ekspert: – Kan handle om økonomi

Russland trekker mesteparten av sine styrker i Syria ut av landet, opplyser president Vladimir Putin.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I et møte med Russlands forsvarsminister og utenriksminister opplyste Putin at tilbaketrekkingen av russiske styrker skal begynne allerede tirsdag.

Presidenten uttrykte også at Russlands rolle i fredsforhandlingene skal trappes opp, og at målet med den militære intervensjonen i Syria i stor grad har blitt oppfylt.

– Oppgavene gitt vårt forsvarsdepartement og væpnede styrker har i det store og hele blitt gjennomført. Jeg beordrer at de fleste av styrkene våre begynner å trekke seg tilbake fra Syria i morgen, sier Putin i en kommentar ifølge AFP.

Jens Stoltenberg: Russlands bombing styrker IS

Ifølge en uttalelse fra Kreml har Putin hatt telefonkontakt med Syrias president Bashar al-Assad og informert ham om beslutningen. Assad understreket på sin side at behovet for en politisk løsning er stort, og at han håper fredssamtalene i Genève fører fram til et konkret resultat.

– Assad uttrykte dyp takknemlighet til Russland, heter det i den russiske uttalelsen.

Ifølge Kremls talsmann Dmitrij Peskov ble ikke Assads framtid nevnt i samtalen mellom den syriske og den russiske presidenten.

Putin opplyste samtidig at de russiske militærbasene i Tartus og Latakia skal driftes som før den russiske intervensjonen ble iverksatt i september i fjor.

Ekspert: – Kan skyldes økonomi

Ifølge den russiske forsvarsministeren, Sergej Sjojgu, har landet gjennomført mer enn 9000 flyvninger i Syria siden 30. september, skriver Mashable. Det har, ifølge Sjojgu, bidratt til å ta livet av 2000 opposisjonelle soldater og 17 feltkommandanter. I tillegg skal over 200 oljeinstallasjoner ha blitt angrepet.

Geir Flikke, førsteamanuensis ved Det humanistiske fakultet ved Universitetet i Oslo, tror den økonomiske kostnaden kan ha blitt for stor for Russland.

– Her er det nok svært mulig at økonomien har vært medvirkende. 9000 flyvninger i Syria koster enormt med penger i blant annet slitasje på materiell og lønn til personell, sier han.

Russland-eksperten forteller at forsvarsbudsjettet har steget jevnt, og at det nå utgjør over fire prosent av landets bruttonasjonalprodukt.

– Moderniseringen av det russiske forsvaret har gått fullstendig i stå, fordi de mangler overskudd til å investere i nytt utstyr. Mulighetene til å ta opp lån i utlandet er også sterkt begrensede som følge av sanksjoner, sier han.

Assad: – Vesten har mislyktes - terrorismen har spredt seg

Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt mener Russlands tilbaketrekning beviser at IS aldri var målet for de russiske styrkene.

– Innad i Russland prøver myndighetene å fremstille det som en felles kamp med USA mot radikal islam, mens de i virkeligheten har kjempet for å sikre Assad en plass ved forhandlingsbordet. Nå har de også lyktes med å forandre situasjonen på bakken slik at Assad er nødt til å bli en del av løsningen, sier han.

Mark Galeotti, professor i globale spørsmål ved New York University og for tiden bosatt i Moskva, sier til The Guardian at Russland har fått det som de ville i Syria.

– I hovedsak har de oppnådd målene sine; de har stabilisert regimet, snudd situasjonen på slagmarken slik at regimet har overtaket, og nå får vi en våpenhvile og politiske samtaler, sier han til avisen.

Fredsforhandlinger

I en telefonsamtale med Putin mandag ettermiddag, understreket Assad behovet for en politisk løsning. Han skrøt også av profesjonaliteten og heltemotet til de russiske soldatene som har tatt del i kampene.

Kort tid etter at Putins avgjørelse ble kjent, uttalte en talsmann for den syriske opposisjonen at tilbaketrekkingen vil øke presset på syriske myndigheter. Ifølge opposisjonen har den russiske støtten styrket det syriske regimets posisjon.

– Hvis tilbaketrekkingen implementeres, vil det gi samtalene et positivt dytt, sa talsmann for opposisjonsalliansen HNC, Salim al-Muslat, i en uttalelse.

Aktivt fredsdiplomati: Putin ringer rundt til partene i krigen

Vanskelige samtaler

Mandag ettermiddag uttalte samtidig Russlands utenriksminister Sergej Lavrov at fredssamtalene i Genève er vanskelige. Det gjenstår å se om alle parter kommer til å delta, sa Lavrov ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA.

– Dette er sannhetens øyeblikk, slo FNs spesialutsending Staffan de Mistura fast da han mandag innledet et nytt forsøk på å få i stand en fredsavtale for Syria.

Charles Lister ved MiddleEast Institute, som nylig utga en bok om jihad i Syria, skriver på Twitter at det er viktig å huske på at den russiske tilbaketrekningen er et av syv krav fra opposisjonen i fredsforhandlingene.

Partene i borgerkrigen skal ikke møtes ansikt til ansikt i Genève, men føre indirekte forhandlinger.

Det forrige forsøket på fredsforhandlinger om Syria ga ingen resultater, og runden som nå innledes skal etter planen pågå til 24. mars.

Russland har deltatt i krigen i Syria siden 30. september 2015.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder