Advokat: – En veldig, veldig privat person

SMÅBARNSMOR:Tashfeen Malik (27) kommer opprinnelig fra Pakistan, men har bodd store deler av sitt liv i Saudi Arabia. REUTERS/FBI/Handout via Reuters Foto: Handout , Reuters

Småbarnsmoren som ble massemorder

NEW YORK (VG) Hva var det som fikk Tashfeen Malik (27) til å etterlate sin seks måneder gamle baby for å dra til en julefest og skyte vilt rundt seg?

Artikkelen er over fire år gammel

Det er et av de sentrale spørsmålene etterforskerne stiller seg etter masseskytingen i San Bernardino i California onsdag, som politiet sier de er sikre på at ekteparet Syed Rizwan Farook (27) og Tashfeen Malik (27) stod bak.

I går bekreftet FBI at de etterforsker saken som terror, men at det per nå ikke tyder på at de var en del av en gruppe.

– Vi har ingen indikasjon på at disse morderne er en del av en større organisert gruppe eller en del av en celle, sier FBI-direktør James Comey.

Syed Rizwan Farook hadde kontakt med personer fra minst to militante organisasjoner, skriver Los Angeles Times.

Farook hadde blant annet kontakt med Nusrafronten i Syria, som er tilknyttet al-Qaida-nettverket, skriver avisen, som oppgir en tjenestemann i den amerikanske påtalemyndigheten i California som kilde.

Kilden sier til avisen at det har vært «en eller annen kontakt» mellom Farook og personer i Nusrafronten og den militante islamistgruppen al-Shabaab i Somalia, uten at det spesifiseres hva slags kontakt det dreier seg om eller med hvem.

Samtidig kom meldingen om at Malik skal ha skrevet en Facebook-oppdatering der hun sverger troskap til IS-lederen Abu bakr al-Baghdadi.

VGTV: Søsteren til California-skytter: – Vet ikke om jeg ville tilgitt ham

Ble mor i år

Flere opplysninger har kommet ut om Farook: At han ble født i USA, at han jobbet som matinspektør i byens helseetat og at han var en troende muslim, men at han sjelden diskuterte religion på arbeidsplassen.

Men hvem var kona hans?

Hun som ble med på hans arbeidsplass onsdag, tungt bevæpnet, og åpnet ild som etterlot 14 drepte og 21 skadede. Ekteparet ble senere drept i skuddveksling med politiet.

For seks måneder siden ble Malik og Farook foreldre til en liten jente. Onsdag morgen – før skytingen – leverte Farook datteren hos sin mor for at hun skulle sitte barnevakt. Ifølge moren hadde han sagt at kona hadde en legetime, og at han skulle kjøre henne.

HER BODDE DE: Media slapp fredag inn i huset hvor ekteparet som nagles til masseskytingen i San Bernardino bodde. Foto: Chris Carlson , Ap

Studerte farmasi


Tashfeen Malik ble født i Pakistan, men flyttet til Saudi Arabia da hun var rundt fire år. Ifølge ABC News reiste hun mye mellom disse to landene da hun ble eldre.

Den samme nyhetskanalen melder at hun fra 2007 studerte farmasi ved Bahuddin Zakri University i Multan i Pakistan, og at hun beskrives som en svært flink student som ikke skal ha hatt religiøs eller politisk tilknytning den gang.

Ifølge LA Times kom Malik fra en innflytelsesrik familie, og folk i byen hvor familien bor har hevdet til avisen at enkelte familiemedlemmer skal ha ekstremistiske holdninger.

Farook-familiens advokat Mohammad Abuershaid har tidligere sagt at ekteparet møtte hverandre på en datingside på internett. I fjor sommer giftet de seg - en måned etter at Malik kom til USA på et såkalt K1-visum - et visum for de som er forlovet med en amerikansk statsborger.

– De var veldig tradisjonelle. Når familie kom på besøk, satt kvinnene og menn adskilt, så mennene hadde aldri snakket med henne, sa Abuershaid på en pressekonferanse fredag.

STUDENTBEVIS: Dette kortet fra California State University Fullerton tilhørte Syed Farook, og lå igjen i huset han bodde sammen med kona og datteren. Foto: Robyn Beck , Afp

Laget bomber hjemme

Advokat David Chelsey representerer også familien.

– Hun var en veldig, veldig privat person. Hun holdt seg isolert og var veldig konservativ, sa han på pressekonferansen.

Ifølge Reuters har pakistansk etterretning avhørt Maliks slektninger i Pakistan.

Ekteparet slo seg ned i Redlands like utenfor San Bernardino, der de leide et hus hvor det etter skytingen ble avdekket det som nærmest beskrives som en bombefabrikk. VG var like ved huset natt til torsdag - et stille og rolig nabolag med veltrimmede hekker og brede gater.

Fredag slapp eieren media inn i huset etter at FBI var ferdig med sitt arbeid der. Igjen lå en rekke personlige eiendeler, bilder, visittkort, Koranen og andre bøker om islam.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder