OPPRØRT: Pressetalsmann Sean Spicer i Det hvite hus er ikke mye fornøyd etter at president Donald Trumps ordre ble midlertidig stopper. Foto: Evan Vucci AP

Det hvite hus raser mot kjennelse som stopper innreiseforbudet

Justisdepartementet vil «så snart som mulig» be om at kjennelsen som går imot Donald Trumps innreiseforbud, settes til side, varsler Det hvite hus.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Kjennelsen fra en dommer i delstaten Washington er «skandaløs», het det i en uttalelse fra Det hvite hus. Kort tid etterpå kom en nærmest identisk pressemelding der ordet «skandaløs» var utelatt.

Uansett er det vanskelig å mistforstå pressetalsmann Sean Spicer, som understreker at de mener presidentordren er «lovlig og hensiktsmessig». Spicer sier justisdepartementet «så snart som mulig» vil be om at at kjennelsen settes til side inntil videre.

Bakgrunn: Setter en stopper for Trumps innreiseforbud


Advokater som representerer den føderale regjeringen, mener dessuten at retten ikke har myndighet til å motstride seg presidentordren. De sier Kongressen har gitt presidenten myndighet i saker som gjelder rikets sikkerhet og innreise for innvandrere.

Departementet for innenlands sikkerhet har foreløpig ikke kommentert kjennelsen, men skal sammen med justisdepartementet vurdere hva avgjørelsen innebærer og hva som blir neste skritt i prosessen.

En føderal dommer i Washington utstedte fredag en landsomfattende midlertidig forføyning mot innreiseforbudet. Blokkeringen av Trumps ordre er det seneste i en rekke juridiske tilbakeslag.

– Dette setter en umiddelbar stopper for presidentordren. Kjennelsen viser lovens makt og at alle kan stilles til ansvar, inkludert presidenten i USA, sier justisminister Bob Ferguson i delstaten Washington.

Ukjent og mektig: Steve Bannen er Trumps mørke fyrste

En anonym kilde i et flyselskap sier til Reuters at de har fått beskjed fra myndighetene om at personer med gyldig visum skal slippes om bord.

Kilde: NTB/VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder