Brende: Kan være aktuelt med fly til Russland

UT AV NORGE: Denne bussen skulle frakte utviste asylsøkere fra Kirkenes til Russland forrige uke. Nå har Russland stengt grensen. Foto: Terje Mortensen , VG

Den russiske ambassaden: Grensen stengt av «sikkerhetsårsaker»

Den russiske ambassaden i Norge opplyser at de har stanset returen av asylsøkere over Storskog av «sikkerhetsmessige årsaker».

 • Linn Johansen
 • Eirik Linaker Berglund

Artikkelen er over fire år gammel

Samtidig fjerner politiet restriksjonene på bevegelsene til alle asylsøkerne ved ankomstssenteret i Finmark- Årsaken er at Norge fortsatt ikke har fått en returavtale med Russland, melder NTB.

Mandag kveld opplyste den russiske ambassaden i Norge i en Facebook-melding at stengingen av grensene skyldes «sikkerhetsmessige årsaker».

– Den russiske siden er imidlertid klar til å fortsette det pågående samarbeidet med Norge, heter det i uttalelsen fra ambassaden.

Stengte grensen

Det var fredag at russiske myndigheter kontaktet utenriksminister Børge Brende (H) med beskjed om at de inntil videre ikke vil ta imot flere asylsøkere fra Norge over Storskog-grensen.

Samme dag skrev VG at Politiets utlendingsenhet (PU) ved Vestleiren fikk vite om Russlands nei gjennom NRKs Dagsrevyen – og ikke fra Justis- og beredskapsdepartementet (JD) eller politiforvaltningen.

I tilbaketakelsesavtalen mellom Norge og Russland heter det at Russland har plikt til å ta imot personer som har russisk statsborgerskap eller gyldig tillatelse i Russland på det tidspunkt der Norge ber om at de tas tilbake.

Frustrerte asylsøkere: – Vi blir behandlet som dyr

TROR RUSSLAND OVERHOLDER AVTALEN: Advokat Bjørnulf Risnes tolker uttalelsen fra ambassaden som at russerne ønsker en dialog med Norge om hvordan uttransporteringen skal foregå i praksis. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Ifølge advokat Brynjulf Risnes, som i tillegg til å representere flere av asylsøkerne i Vestleiren har jobbet med russisk utlendingsrett som spesialfelt i ti år, er det ikke noe som tyder på at Russland vil bryte denne avtalen.

– Tvert imot, i denne uttalelsen står det jo at Russland vil fortsette samarbeidet med Norge. Uttalelsen indikerer imidlertid at russerne ønsker å snakke nærmere med Norge om hvordan dette skal foregå, sier Risnes til VG.

Tror russerne ønsker flytransport

Han tror nemlig at russerne ønsker å begrense eller stanse grenseovergangen mellom Storskog og Murmansk, og at dette kan være årsaken til at grensen nå er stengt.

Forrige uke ble 13 avviste asylsøkere fraktet i buss fra Kirkenes og over den russiske grensen.

– I avtalen heter det at slike tilbakeføringer i hovedsak skal skje med fly – noe som også har vært praksis i alle år. Vi vet at Murmansk er et sikkerhetsmessig følsomt område for Russland, så jeg vil tro at de foretrekker fly til Moskva fremfor flytting av store grupper mennesker over Storskog, sier han.

Aktuelt med fly

Ifølge utenriksminister Børge Brende er et av alternativene nå å returnere asylsøkerne ved hjelp av fly i stedet for buss.

I TROMSØ: Utenriksminister Børge Brende etter et besøk ombord på kystvaktskipet KV Svalbard i Tromsø mandag. Foto: Foto: Terje Mortensen , VG

– Vi må først få klarlagt hva som ligger i denne midlertidige stoppen på retur over Storskog. Det vi blant annet nevner som en mulighet i møtene i Moskva, er at vi kan returnere dem det ikke er uenighet om at skal returneres, med fly i sør. Kanskje det er lettere for Russland. De har, kan hende, ikke det mottaksapparatet i Petsjenga/Nikel/Murmansk-området, som de føler at de trenger, sier Brende til VG og legger til:

– Da vil jeg si at det hadde jo ikke vi heller, da det kom tusenvis over vår grense. Det satte også oss på en prøve, sier utenriksministeren i forbindelse med deltagelse på den.

Samtaler i Moskva

Brende deltok mandag på den internasjonale nordområdekonferansen Arctic Frontiers i Tromsø. Til VG opplyser han at det er planlagt møter med russiske myndigheter i Moskva, hvor den russiske stoppordren står på agendaen.

Frithjof Jacobsen kommenterer: Patetisk av Brende og andre som kneler for Russland

– Det er lagt opp til samtaler hvor vår ambassade i Moskva vil være til stede. I tillegg har vi bedt om et nytt møte i den såkalte ekspertgruppen, som vi har hatt tidligere, som var viktig for den forståelsen vi fikk til som gjorde slutt på den enorme tilstrømmingen over Storskog i høst, sier Brende til VG.

– Hva er Norges forhandlingskort i dialogen med Russland nå?

– Det er at Russland, etter min mening, ønsker et konstruktivt samarbeid med oss i nord, og ønsker å videreføre samarbeidet vi har innen fiskeriforvaltning, søk og redning, folk til folk-samarbeid, atomsikkerhet, miljø. Det er 200.000, stort sett russere og nordmenn, som passerer Storskog i løpet av et år. Det er stor økonomisk aktivitet. Vi har felles interesse i at dette er en velfungerende grensestasjon og at dette samarbeidet videreføres. Det er det samarbeidet som har gitt resultater i det krevende diplomatiske samarbeidet vi hadde i høst.

Les også

 1. Den russiske ambassaden: Grensen stengt av «sikkerhetsårsaker»

  Den russiske ambassaden i Norge opplyser at de har stanset returen av asylsøkere over Storskog av «sikkerhetsmessige…
 2. Hareide om tvangsreturene: Slutt å skylde på andre og gjør jobben deres

  KrFs Knut Arild Hareide mener regjeringen mangler kontroll over tvangsreturene.
 3. Abdullah (29) fra Jemen ble tvangsreturnert fra Norge: Advokat: Nå er han bøtelagt og utvist fra Russland

  Tirsdag ble Abdullah (29) tvangssendt fra Norge til Russland. Fredag ble han bøtelagt for ulovlig opphold i…
 4. Ny familie i Vestleiren risikerte videre utsendelse fra Russland

  KIRKENES (VG) En irakisk familie med to barn som befinner seg i Vestleiren har begjært utsatt iverksettelse av sitt…
 5. Ytringsfriheten er ukrenkelig

  Påstanden om at jeg beklager meg over at vi har ytringsfrihet her i landet er helt urimelig.

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa
 2. Russland

Flere artikler

 1. Tvangsreturene: Dette er norske og russiske myndigheter uenige om

 2. Russland stanser asyl-returer over Storskog

 3. PU i Finnmark fikk vite om Russland-nei på Dagsrevyen

 4. Advokat om Storskog-stansen: – Dette er et selvforskyldt kaos

 5. Løslatt asylsøker: – Jeg vil ikke tilbake til Russland, jeg vil bli her

Fra andre aviser

 1. Politiet fjerner restriksjoner for asylsøkere

  Aftenposten
 2. Åtte akter i det norsk-russiske dramaet om retur av asylsøkere

  Aftenposten
 3. - Russland vil ikke ta tilbake flyktninger fra Norge

  Bergens Tidende
 4. Brende regner med å få sende ut 700 av 5400 til Russland

  Bergens Tidende
 5. FN: Syrere sendt hjem fra Russland fjor

  Aftenposten
 6. Brende: - Har ikke bedt noen tie om Russland

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder