STORT MESLINGSUTBRUDD: Et større meslingutbrudd har ført til økt oppmerksomhet rundt vaksineringen av barn i USA. Her fra et barnesykehus i Miami tidligere i år. Foto:Joe Raedle,Afp

Første meslingdødsfall i USA på 12 år

Amerikanske helsemyndigheter bekrefter at en kvinne har dødd av meslinger – det første meslingdødsfallet i landet siden 2003.

 • Eivind Lindkvist Johansen

Artikkelen er over fem år gammel

Vedkommende, som ikke blir identifisert, døde i vår, skriver CNN.

Sykdommen og den endelige dødsårsaken ble først oppdaget etter at det ble gjennomført en obduksjon av kvinnen.

I en pressemelding opplyser helsedepartementet i delstaten Washington at kvinnen, som gikk på flere medisiner på grunn av andre helseproblemer, trolig ble smittet i forbindelse med et besøk på et sykehus som behandlet mesling-pasienter.

Ble ikke oppdaget

«Hun hadde ikke flere av de vanligste symptomene, som for eksempel et utslett, noe som førte til at infeksjonen ikke ble oppdaget før etter at hun var død. Dødsårsaken er lungebetennelse forårsaket av meslinger», går det frem i pressemeldingen.

Husker du? Stemplet som «barnemorder» etter vaksinedebatten – nå snakker Sølje Bergman ut

Det amerikanske meslingutbruddet startet i Disneyland i desember og siden er det påvist tilfeller av sykdommen i 16 delstater, samt i Canada og Tyskland. Bare i California fikk over 100 personer påvist sykdommen.

I februar døde en 18 måneder gammel gutt av meslinger i Berlin, etter at det ble registrert nesten 600 smittetilfeller i hovedstaden, i det som omtales som det verste utbruddet i landet på mange år.

Les også: Meslinger påvist i Norge

Flere vaksine-motstandere

Mesling-utbruddet har også ført til en stor debatt i USA på grunn av mange foreldres motstand mot vaksiner, enten på grunn av frykt for bivirkninger eller av religiøse årsaker.

Barack Obama har også oppfordret amerikanske foreldre til å vaksinere barna sine mot den svært smittsomme sykdommen.

– Vi har sett dette gang på gang. Det er gode grunner til å ta vaksine, og det er ingen grunner til å la være, uttalte den amerikanske presidenten i februar.

I forrige uke vedtok California en svært kontroversiell lov, som gjør vaksinering obligatorisk for alle skolebarn i delstaten.

Lovendringen fikk blant annet Hollywood-stjernen Jim Carrey til å rase på Twitter.

– Californias guvernør sier ja til å forgifte flere barn med kvikksølv og aluminium i obligatoriske vaksiner. Denne fortjeneste-fascisten må stoppes, skrev Carrey.

Sett denne? Norske foreldre forteller: Derfor vaksinerte vi ikke barna våre

Norsk vaksine-debatt

Debatten har også engasjert mange i Norge, hvor flere motstandere blant annet hevder vaksiner kan føre til autisme, noe som har blitt avvist av flere vitenskapelige studier.

Bakgrunn: – Uforståelig at nordmenn dropper vaksiner

Helseminister Bent Høie (H) har tidligere fortalt til VG at han synes det er uklokt å ikke vaksinere barna sine, men at han samtidig ikke har noen planer om å påby vaksinering.

Flere kjendiser har også engasjert seg i saken, blant annet komikeren Henriette Steenstrup. I sin egen spalte i magasinet Kamille mente hun blant annet at det ikke bør være opp til foreldrene om barna skal vaksineres.

– Å sende ungene ut i offentligheten med meslingsmitte handler ikke bare om deg og din familie. Det blir usolidarisk. Og det er ikke en privatsak, skrev Steenstrup.

Mer om

 1. USA
 2. Helse

Flere artikler

 1. Jim Carrey raser mot vaksinelov

 2. Smittevernoverlege: – Vaksinepåbud bør vurderes

 3. Folk må vaksinere seg

 4. Meslingvaksine

 5. «25 under 25»: – Ja til vaksinepåbud!

Fra andre aviser

 1. Sterk mistanke om at kvinne er smittet av meslinger. Advarer folk som reiste med bestemt tog.

  Aftenposten
 2. To barn fra Oslo og en helsearbeider smittet av meslinger

  Aftenposten
 3. «Hva enkeltmennesker måtte mene om en vaksine, kan ikke trumfe hele folkets beste»

  Fædrelandsvennen
 4. Slik vet du om du er immun mot meslinger

  Aftenposten
 5. Mot obligatorisk vaksinering av barn i California

  Bergens Tidende
 6. Familien ble skremt med at vaksine kan gi autisme. Nå er begge barna hennes del av en meslingepidemi.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder