FLYKTET: Bildet viser noen av de nær 11.000 internt fordrevne syrererne som i 2013 hadde samlet seg i den provisoriske Bab-Salamah leiren i Syria, rett ved grensen til Tyrkia. Foto: Harald Henden , VG

Fredsforhandlingene om Syria henger i en tynn tråd

FNs spesialutsending for Syria, Staffan de Mistura, skal fredag møte den syriske regjeringens delegasjon til samtaler.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Deretter skal Mistura ha samtaler med de øvrige deltakerne som skal være til stede under fredsforhandlingene i Genève. Samtalene skal pågå separat, heter det i en uttalelse fra Misturas kontor ved middagstider fredag.

Detaljer om hvem som skal representere opposisjonen er ennå ikke kjent. Før Misturas uttalelser kom, var det høyst uklart om opposisjonen skal delta.

LES OGSÅ: Per Olav Ødegård kommenterer de syriske fredsforhandlingene: For lite og for sent

– Vi kan ikke se at disse forhandlingene vil lede til noe og vil ikke delta, sa Riyad Hijab, som leder den såkalte High Negotiations Committee (HNC), en viktig koalisjon av saudistøttede opprørs- og opposisjonsgrupper.

Syrias demokratiske råd, en paraplyorganisasjon for sekulære opposisjonsgrupper, kommer heller ikke, dersom ikke også kurderne blir representert ved forhandlingsbordet.

Partiet for en demokratisk, kurdisk union (PYD) og deres YPG-milits, som kontrollerer flere områder nord og vest i Syria, er ikke invitert til Genève, og hvem som kommer fra opposisjonens side er derfor et åpent spørsmål.

President Bashar al-Assad har på sin side sendt en delegasjon under ledelse av utenriksminister Walid al-Moualem til Genève.

– Disse forhandlingene kan bare ikke mislykkes, sa Mistura torsdag.

ASSADS KRIGERE: Regjeringsvennlige styrker holder posisjoner i den syriske byen Ain al-Hanash nær l-Bab øst for Aleppo 26.januar 2016. Foto: Georges Ourfalian , Afp

Dette er det syriske fredsinitiativet:

* Borgerkrigen i Syria startet i 2011 og har siden kostet over 250.000 mennesker livet og drevet halve befolkningen på flukt.

* Den arabiske liga gjorde to mislykkede forsøk på å bringe partene til forhandlingsbordet i 2011.

* Russland inviterte til fredssamtaler i Moskva både i 2012 og 2013, og FN og Den arabiske liga gjorde i fellesskap et forsøk i Genève i juni 2012.

* I januar 2014 inviterte FN representanter for president Bashar al-Assads regime og den politiske og væpnede opposisjonen til fredssamtaler i Genève, med de ble resultatløse.

* Høsten 2015 samlet FNs Syria-utsending Staffan de Mistura en rekke utenriksministre i Wien, der det ble utformet et såkalt veikart til fred.

* FNs sikkerhetsråd ga sin tilslutning til veikartet, og fredag 29. januar skal en ny forhandlingsrunde etter planen innledes i Genève.

* Saudi-Arabia inviterte i desember 2015 et selektivt utvalg opprørsgrupper og opposisjonelle til Riyadh, der det ble satt sammen en forhandlingsdelegasjon.

* Kurderne og Iran-støttede grupper er holdt utenfor forhandlingsdelegasjonen, til protester fra bl.a. Russland.

* I stedet har enkelte andre syriske opposisjonsledere, som ikke har støtte fra Saudi-Arabia, men som Russland går god for, blitt invitert.

* Håpet er at forhandlingene skal lede til enighet om våpenhvile og en overgangsregjering, og rydde vei for nyvalg i Syria innen to år.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder