Syv drept i Jakarta-angrep – fem av dem gjerningsmenn

Politiet: Angrepet er over og situasjonen under kontroll

En canadisk og en indonesisk statsborger, samt fem terrorister, ble drept i terrorangrepene i den indonesiske hovedstaden torsdag.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Torsdag morgen skjedde det indonesiske myndigheter har fryktet: Ambassadestrøket i hovedstaden Jakarta ble utsatt for flere eksplosjoner og påfølgende skuddvekslinger.

– Dette er snakk om en terrorhandling, sier Indonesias president Joko Widodo.

To av de fem gjerningsmennene utløste sprengladninger, mens tre ble skutt og drept da de forsøkte å kaste bomber, opplyser polititalsmannen Muhammad Iqbal.

En indonesisk politimann og en canadisk statsborger ble også drept i terrorangrepet. 17 mennesker, blant dem en nederlandsk statsborger, ble såret.

Totalt skal det ha vært snakk om minst seks eksplosjoner, og det brøt ut skuddvekslinger i området i etterkant. Det pågikk også intens skuddveksling mellom politi og militante angripere i en bygning i sentrum.

– Dette var en bombe, slår Anton Charliyan, talsmann for det nasjonale politiet, fast overfor AFP.

Politiet tror at minst én av eksplosjonene skyldtes en selvmordsbombe.

Flere drept

CNN skriver at fem sivile, og en politibetjent også er blant de drepte, og melder at fire gjerningsmenn er drept av politiet. Ifølge Al Jazeera bekrefter politiet at en nederlandsk FN-ansatt blant de drepte.

Indonesias sikkerhetsminister Luhut Panjaitan opplyser samtidig at to sivile, en indonesier og en nederlender, og fem gjerningsmenn ble drept.

SkyNews melder at politiet opplyser at angrepene i Jakarta nå er over, og sikkerhetsstyrker har kontroll på området.

32 år gamle Ruli Koestaman befant seg i nærheten da angriperne slo til i 10.30-tiden lokal tid torsdag morgen.

– Jeg hørte en kraftig eksplosjon, det føltes som et jordskjelv. Vi flyktet alle ned i kjelleren. Vi så at Starbucks-kafeen var ødelagt. En Starbucks-servitør kom løpende med blod rennene fra øret. Jeg spurte om noen inne i kafeen var såret, og han sa ja. Én var alt død, sier Koestaman til AFP.

– Etter at vi hadde samlet oss dukket en terrorist opp. Han hadde et våpen og begynte å skyte mot oss og deretter mot Starbucks, fortsetter han.

Like ved kjøpesenter

Ifølge Reuters fant minst én av eksplosjonene sted like utenfor kjøpesenteret Sarinah mall i Jakarta. En annen eksplosjon skjedde inne på en Starbucks-kafé.

PÅ PLASS: Indonesisk politi er godt representert i Jakarta. Foto: , Reuters

– Vinduene på kafeen er blåst ut. Jeg ser tre døde personer på veien. Skytingen har roet seg ned, men det er noen på taket av bygningen, og politiet retter våpnene sine mot ham, sier en Reuters-fotograf.

Et vitne som nyhetsbyrået AP har snakket med sier at minst tre selvmordsbombere sprengte seg selv inne på Starbucks, mens to bevæpnede menn angrep en politistasjon i nærheten med skytevåpen.

Bilder som VG velger ikke å publisere, viser flere blodige ofre som ligger i gatene i hovedstaden.

Like før klokken 07.00 norsk tid melder nyhetsbyrået AP at det er hørt en ny eksplosjon fra en kafé like ved den første Starbucks-kafeen som ble utsatt for eksplosjon.

Starbucks bekrefter at en kunde ble skadet i angrepet, og sier i en uttalelse at de stenger alle sine kafeer i den indonesiske hovedstaden.

Usikkert om IS

Det var midt på dagen i Jakarta da eksplosjonene skjedde. Politiet mistenker at angrepet kan ha forbindelser til den militante islamistgruppen IS.

– Vi har nylig mottatt en trussel fra IS om at Indonesia vil havne i deres søkelys, sier en talsmann for politiet.

PRESIDENT: Bildet viser statsminister Erna Solberg og Indonesias president Joko Widodo under statsbesøket i Jakarta i fjor. Foto: Harald Henden , VG

Samtidig sier lederen for de indonesiske sikkerhetstjenestene at det foreløpig ikke er noen indikasjoner på at angrepet er IS-relatert, ifølge Channel News Asia.

I en uttalelse på nasjonalt fjernsyn sier den indonesiske presidenten Joko Widodo at situasjonen er under kontroll – og ber folk om å forholde seg rolige.

– Staten, nasjonen og folket bør ikke være redde for – eller gi etter for terror, sier han.

Widodo sier at situasjonen er under kontroll – og ber folk om å forholde seg rolige, melder AP.

Er du i området? Ta kontakt! Telefon: 22 00 00 00 | SMS: 2200 | E-post: 2200@vg.no

Må holde seg inne

Norske Morten Hofstad (46) bor i Jakarta, og sier på telefon til VG at han nå sitter låst inne på et hotell.

– Det har gått av eksplosjoner på seks forskjellige steder. Starbucks-kafeen, hvor den ene eksplosjonen fant sted, er mitt stamsted. Nå har vi akkurat fått beskjed om at det er skyting i bydelen hvor vi er, så vi må holde oss inne på hotellet hvor vi var for å ha møter, sier Hofstad.

Han satt på en kafé og hadde et møte da han først hørte om eksplosjonene som var gått av.

– Det er helt umulig å forflytte seg rundt her, alt kanselleres, men folk forholder seg forholdsvis rolige, sier nordmannen til VG.

Frykter mer skyting

Kjøpesenteret og kafeen hvor minst en eksplosjon fant sted, ligger i nærheten av presidentpalasset og en FN-bygning.

En FN-ansatt som befinner seg i området sier til BBC rundt klokken 06.00 norsk tid at det fortsatt pågår skuddvekslinger mellom politiet og ukjente gjerningsmenn.

– Seks mistenkte terrorister er antatt fremdeles å gjemme seg i skyskraperen, skriver Indonesia-korrespondent Jewel Topsfield i The Sydney Morning Herald på Twitter.

Ifølge flere meldinger, er FN-bygningen i Indonesias hovedstad nå stengt av, i en såkalt «lockdown».

Like etter klokken 07.00 melder BBC at stridsvogner er ankommet Jakarta, og store militære styrker er kalt inn til hovedstaden.

– Skytingen har nå stanset opp, men de er fortsatt på frifot og vi frykter at det vil bli skutt mer, sier polititalsmannen Anton Charliyan til AFP like etter klokken 08.00 norsk tid.

Fordømmer angrepet

USAs ambassade anbefaler amerikanere å holde seg unna sentrumsområdet inntil situasjonen er avklart.

Den norske ambassaden i Indonesia oppfordrer norske borgere til å kontakte sine pårørende.

– Norske borgere oppfordres videre til å forholde seg til lokale myndigheters råd anbefalinger og sikkerhetstiltak. Nordmenn som ikke befinner seg i Jakarta bes se bort fra denne meldingen, melder den norske ambassaden i Indonesia.

President Widodo fordømmer angrepet, og uttrykker kondolanse til ofrene.

Utenriksdepartementet i Singapore fordømmer angrepene i Jakarta, og sender sine kondolanser til pårørende.
– Vi er dypt sjokkert over å høre at flere eksplosjoner i Jakarta er rettet mot uskyldige sivile, heter det i en uttalelse.

FLERE EKSPLOSJONER: Det er meldt om flere eksplosjoner og flere drepte i Jakarta, Indonesia. Nå er det unntakstilstand i byen, sier et vitne VG har pratet med. Foto: , Reuters

Kilde: VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder