Obama krever rask forskning

Land gravide bør unngå

En danske og en svenske smittet av zikaviruset

Zika-viruset sprer seg i rekordfart. Nå er en svenske og en danske smittet av det myggbårne viruset.

  • Christina Quist

Artikkelen er over fire år gammel

En danske er innlagt på Aarhus Universitetshospital for behandling av viruset. Dansken har vært på reise i Sør- og Mellom-Amerika, og har fått påvist viruset etter hjemkomst, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

Les også: Dette er zikavirus

Ifølge sykehuset er tilstanden til den smittede god. Vedkommende skal ha fått feber, hodeverk og muskelsmerter. Det ble oppdaget at han hadde viruset på tirsdag.

Sykehuset sier det skal være lite risiko for spredning av viruset i Danmark, fordi myggen, som sprer viruset, ikke finnes i Danmark.

Mygg-virus: Ber gravide utsette Amerika-reiser

Tirsdag ble det kjent at en svenske er smittet av viruset. Svensken som har blitt smittet, hadde også vært på reise, men vedkommende skal heller ikke være alvorlig syk.

Har erklært nasjonal krise

Zikaviruset er til nå registrert i 21 land i Sør- og Nord-Amerika og Karibia, ifølge Verdens helseorgansisasjon (WHO). Viruset, som overføres via mygg, er sjelden farlig for voksne, men kan føre til dramatiske konsekvenser for gravide kvinner.

Les også: WHO: Sierra Leone er ebola-fritt

Folkehelseinstituttet opplyser på sine nettsider at viruset kan føre til misdannelser og hjerneskader hos foster og nyfødte.

– Derfor anbefaler vi at gravide vurderer å utsette reisen til områder med utbrudd eller økende forekomst av zikafeber, har overlege Tone Bruun ved Folkehelseinstituttet (FHI) opplyst til VG.

MYGGENS OFRE: Mens mamma gikk gravid med lille Luiza, ble hun stukket av en mygg. Det ga den nyfødte jenta en hjerneskade hun må leve med resten av livet. Ifølge legene er morens zikafeber årsaken til at jentas hode vokste for sakte. Bare fra oktober og til nå, har minst 4000 nyfødte i Brasil lidd samme skjebne. Foto: Felipe Dana , Ap

Flere land i Sør-Amerika, deriblant El Salvador, Colombia og Ecuador, fraråder nå folk å bli gravide fordi utbruddet har blitt så alvorlig.

Les også: Ber WHO vurdere krisemøte

I Brasil melder myndighetene at det er registrert over en million tilfeller av smitte, og de mener også at minst 4000 nyfødte barn har fått hjerneskader som følge av smitten. Landet har erklært nasjonal krise, og har satt inn hæren for å få bukt med de smittefarlige myggene.

Det er kun meldt om ett tilfelle av zikafeber her i landet, en norsk turist som i 2014 oppholdt seg på Tahiti.

Obama krever rask utvikling av behandling

Smitteverndirektør ved Folkehelseinstituttet, John-Arne Røttingen, uttalte til VG tirsdag at amerikanske myndigheter bør vurdere om epidemien skal defineres som en global folkehelsekrise.

Sett denne? Hevder Nord-Korea har funnet kur mot mers, ebola, sars og aids

Den amerikanske presidenten Barack Obama krever nå at det må igangsettes rask utvikling av tester, vaksiner og behandling for å bekjempe viruset, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Presidenten understreker behovet for å sette igang forskning for å få gode metoder for å påvise smitte, til å utvikle vaksiner og behandling, og å sikre at alle amerikanere har informasjon om viruset slik at de bedre kan avverge å bli smittet, skriver Det hvite hus i en pressemelding.

Francis Collin i det amerikanske svaret på Folkehelseinstituttet skriver i en bloggpost at opptil 200 millioner amerikanere bor i områder som i de varmere måneder er utsatt for smitte av det myggbårne viruset. Collins mener derfor det er kritisk å undersøke hvorvidt viruset fører til hjerneskade på foster.

Les også: Bill Gates vil utrydde malaria

– Så lenge det ikke er noen vaksine eller behandling for å avverge smitte av zika-infeksjon, er den beste måten for personer - og gravide kvinner spesielt - å beskytte seg selv ved å unngå å reise til steder hvor det er kjent at zika nå sprer seg, skriver legen.

Mer om

  1. Helse

Flere artikler

  1. Mygg-virus kan gi hjerneskade: Ber gravide utsette Amerika-reiser

  2. Derfor slår WHO full zika-alarm

  3. Dette er zikavirus

  4. Tjenestemann: WHO frykter opptil 4 millioner tilfeller av zikaviruset

  5. FHI endrer zikaråd for gravide

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder