BOMBER MOT IS-OMRÅDER: Sjiamilits-medlemmer fyrer av sine våpen mot IS-kontrollerte områder vest for Mosul, rett før nyttår. Foto: Stringer Reuters

30 sivile skal være drept i luftangrep i Mosul

Storoffensiven mot IS i Mosul, utført av den norskstøttede koalisjonen, tar stadig flere uskyldige menneskeliv.

Artikkelen er over tre år gammel

Torsdag skal 30 sivile ha blitt drept, ifølge innbyggere i Mosul. De opplyser til nyhetsbyrået Reuters at luftangrepet var rettet mot nabolaget al-Jadida i Mosul.

Ifølge innbyggerne var angrepet tilsiktet den militære lederen Harbi Abdel Qader. Han var ikke i bygningen da angrepet fant sted, men flere av hans familiemedlemmer skal være blant de drepte, skriver Reuters.

Kilde til VG: Sannsynligvis irakiske angrepsfly som står bak

Det er ikke kjent om det er den amerikanskledede koalisjonen eller irakiske styrker som sto bak angrepene. Den norske regjeringen støtter både irakiske styrker og kurdiske styrker i landet med kapasitetsbygging og opptrening. Les mer om bidraget her.

Forsvarsdepartementet påpeker overfor VG at Norge er ett av 65 deltagende land i den amerikanskledede «kontra ISIL-koalisjonen». Norge deltar ikke direkte med styrker eller flyvåpen i Mosul.

– Det er svært alvorlig når sivile rammes av kamphandlinger. Irakiske styrker legger stor vekt på å beskytte sivile og unngå skader og tap av liv. Koalisjonen rapporterer at de irakiske styrkene legger stor vekt på dette i planleggingen og gjennomføringen av operasjonene i Mosul, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide via pressevakten i Forsvarsdepartementet.

Hun presiserer at koalisjonen som helhet undersøker alltid hendelser der sivile liv kan ha gått tapt.

– Norske styrker driver kapasitetsbygging av irakiske styrker i Erbil i Nord-Irak. Kunnskap om, og bevisstgjøring rundt, krigens folkerett inngår alltid som en vesentlig del når våre styrker trener, rådgir eller støtter lokale sikkerhetsstyrker. Vi har utgitt en manual i krigens folkerett, med innspill fra Røde Kors, som brukes i dette arbeidet. I tillegg har vi et prosjekt sammen med ICRC om krigens folkerett, sier Eriksen Søreide.

Angrepet er ett av flere som har rammet de sivile i området, etter at den store militæroffensiven for å gjenerobre byen fra IS ble igangsatt i midten av oktober i fjor.

– Vi er usikre på hvem som utførte angrepet, men vi tror det mest sannsynlig er irakiske angrepsfly. Siden kampen om Mosul startet kan vi bekrefte 700 sivile døde, men frykter at tallet er langt høyere, sier Mohammed Khedhr til VG.

Han driver aktivistnettverket Sound and Picture i Mosul, og spurte på oppfordring fra VG sine kontakter inne i byen om angrepet.

ANGRIPER: Irakiske styrker avfyrer missiler mot IS i den pågående storoffensiven. Foto: Alaa Al-marjani Reuters

Røde Kors: Norge med et ansvar

Leder for folkerettsseksjonen i Røde Kors Mads Harlem sier det fra deres side at «det selvfølgelig er like uakseptabel at allierte av Norge dreper sivile i Irak, som at Assad-regimet og Russland gjør det i Syria».

– Norske myndigheter og norske soldater utstasjonert i Irak har et ansvar for å finne ut hva som har skjedd i dette tilfellet. Hvis styrker vi trener ikke vil rette seg etter krigens folkerett må Norge trekke norske styrker ut av Irak, sier han til VG.

Han mener videre at «verdenssamfunnet må ikke gjøre de samme feilene som i Aleppo ved å politisere krigens regler eller humanitær bistand».

– Vi må kunne ha to tanker i hodet samtidig. IS kontrollerer fortsatt store områder med svært mange sivile. Vi har et ansvar for også å sikre hjelp i de område disse gruppene kontrollerer.

Ifølge Becky Bakr Abdualla, som jobber for Flyktninghjelpen i Mosul, er 3125 sivile blitt skadet siden desember på grunn av kamphandlingene.

– Vi ber alle stridende parter om å respektere folkeretten og garantere at sivilbefolkningen i Mosul kommer seg i umiddelbar sikkerhet. Hele det internasjonale samfunnet med verdensledende i front i tillegg til alle stridende parter i denne konflikten har et stort ansvar for å sette sikkerheten til sivilbefolkningen i Mosul, men også resten av Irak høyt på sin agenda, sier Abdulla til VG.

Les også: Dette er status i Mosul i januar

– Svært kritisk

Den pågående storoffensiven mot IS har ført til store lidelser i den irakiske byen. FN anslår at 125.000 sivile har flyktet fra sine hjem i byen siden offensiven ble innledet, mens en million sivile er fanget ikryssilden, ifølge Flyktninghjelpen. Nylig oppsto det en kaotisk situasjon da hjelpeforsyninger nådde Mosul.

FN har tidligere gått ut med en advarsel over den humanitære situasjonen øst i Mosul der irakiske hærstyrker kjemper mot IS.

– Situasjonen er fremdeles svært kritisk for sivilbefolkningen som er fanget midt imellom kryssilden i Mosul by, supplerer Abdulla.

Fredag forrige uke inntok irakiske styrker universitetsområdet i Mosul. Området er i stor grad rasert, etter å ha blitt bombet av amerikanske fly. USA har fryktet at IS skulle benytte laboratoriene der til å produsere kjemiske våpen. Tidligere i måneden la amerikanske fly et sykehus i ruiner, men dette var ikke lenger i drift og var omgjort til en militærbase for IS.

Les mer: Slik er livet blant IS inne i Mosul

Ifølge en oversikt utarbeidet av nettstedet Antiwar.com ble det drept 52.369 mennesker i Irak i 2016, og 9148 av de drepte var sivile. Det er ikke kjent hvor mange av disse som er drept etter at den amerikanskledede koalisjonen startet sine angrep.

I nabolandet Syria der den vestligstøttede koalisjonen også gjennomfører angrep mot IS, er minst 300 sivile drept, ifølge Amnesty International.

Les også: CNN: Is har drept 284 sivile i Mosul

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder