HEMMELIGHOLD: Republikanernes presidentkandidat og milliardær Donald Trump får kritikk for at han ikke frigir selvangivelsen sin. Foto: REUTERS/Jim Bourg
HEMMELIGHOLD: Republikanernes presidentkandidat og milliardær Donald Trump får kritikk for at han ikke frigir selvangivelsen sin. Foto: REUTERS/Jim Bourg

Trump nekter å oppgi skatt

UTENRIKS

Republikanernes presidentkandidat Donald Trump hevder han ikke har noe å skjule. Men selvangivelsen holder han tett til brystet.

  • Kari Mette Hole
Publisert: Oppdatert: 15.05.16 08:20

Den omstridte republikanske presidentkandidaten nekter fortsatt å gi offentligheten innsyn i selvangivelsen sin. Da Trump fredag morgen gjestet studioet til «GoodMorning America» på ABC og intervjuer George Stephanopoulos stiller spørsmål om hvor mye han betaler i skatt, svarer Trump tvert : «it's none of your business».

Videre forklarer Trump at selvangivelsen hans er under en rutinemessig revisjon og at han vil vise den når den er klar.

– Men jeg kjemper hardt for å betale så lite skatt som mulig, legger han til.

På spørsmål fra Stephanopoulos om Trump synes velgerne har rett til å se selvangivelsen hans før de skal avgi stemme, er svaret nei – men at han gladelig viser det når det er ferdig revidert. Han håper det blir før valget i november.

– Inneholder en bombe

Det er ikke et krav om at presidentkandidater må gi offentligheten innsyn i selvangivelsen, men ifølge New York Times har alle de største partikandidatene gjort dette de siste fire tiårene.

Ved forrige valg i 2012 gikk ikke republikanernes presidentkandidat Mitt Romney ut med sin selvangivelse før i september, noe Trump kritiserte ham for og mente Romney gjorde dumt i ikke å gi velgerne innsyn tidligere.

Men et halvt år før valget der han selv stiller som kandidat, holder Trump altså sine egne skatteopplysninger hemmelig.

Nå går Romney i strupen på Trump og mener han bør diskvalifiseres som presidentkandidat dersom han ikke frigir selvangivelsen.

– Det er ingenting som hindrer ham i å fremvise selvangivelsen selv om den revideres. (...) Det er bare én logisk forklaring på at mr. Trump nekter å vise selvangivelsen: den inneholder en bombe. Gitt Mr. Trumps sinnsro med feil i sin historie, kan vi bare anta at det er en bombe av uvanlige dimensjoner, skriver Romney på sin facebookside tidligere denne uken.

Uviss formue

Det har i mange år florert mye spekulasjoner om formuen til hotellmilliardæren, forretningsmannen og TV-kjendisen Trump. Selv har han gått ut og sagt at han sitter på minst ti milliarder dollar. Da Forbes ettergikk dette i september i fjor kalkulerte de seg til at han var god for under halvparten – fire og en halv milliard.

Les også: Clooney om «president Trump»: – Vi amerikanere er ikke så dumme.

På «Good Morning America» sa Trump at han driver en «clean business» og ikke har noen utenlandske kontoer.

Han poengterer i intervjuet at om han viser selvangivelsen vil det ikke gjøre folk noe klokere på formuen hans.

Det som derimot kan forventes å komme frem, er hvor Trumps inntekter kommer fra, hvilke investeringer han har gjort og hvor mye han har gitt i veldedige bidrag.

Brøt løfte med Obama

Både motkandidat på demokratenes side Hillary Clinton og hennes mann og tidligere president Bill Clinton har gjort selvangivelsene sine offentlige siden 1977 – da han startet sin politiske karriere, skriver New York Times.

Også Hillary Clinton har brukt Trumps hemmelighold av skatteopplysninger mot ham, og mener det skyldes at han har noe å skjule.

Da Trump vurderte å stille som presidentkandidat i 2011, sa han at han skulle legge frem sin selvangivelse hvis Barack Obama viste sin fødselsattest. Dette gjorde Obama, men Trump holdt aldri sin del av løftet.

Her kan du lese mer om