HEMMELIGHOLD: Republikanernes presidentkandidat og milliardær Donald Trump får kritikk for at han ikke frigir selvangivelsen sin. Foto: REUTERS/Jim Bourg

Trump nekter å oppgi skatt

Republikanernes presidentkandidat Donald Trump hevder han ikke har noe å skjule. Men selvangivelsen holder han tett til brystet.

Kari Mette Hole
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Den omstridte republikanske presidentkandidaten nekter fortsatt å gi offentligheten innsyn i selvangivelsen sin. Da Trump fredag morgen gjestet studioet til «GoodMorning America» på ABC og intervjuer George Stephanopoulos stiller spørsmål om hvor mye han betaler i skatt, svarer Trump tvert : «it's none of your business».

Videre forklarer Trump at selvangivelsen hans er under en rutinemessig revisjon og at han vil vise den når den er klar.

– Men jeg kjemper hardt for å betale så lite skatt som mulig, legger han til.

På spørsmål fra Stephanopoulos om Trump synes velgerne har rett til å se selvangivelsen hans før de skal avgi stemme, er svaret nei – men at han gladelig viser det når det er ferdig revidert. Han håper det blir før valget i november.

– Inneholder en bombe

Det er ikke et krav om at presidentkandidater må gi offentligheten innsyn i selvangivelsen, men ifølge New York Times har alle de største partikandidatene gjort dette de siste fire tiårene.

Ved forrige valg i 2012 gikk ikke republikanernes presidentkandidat Mitt Romney ut med sin selvangivelse før i september, noe Trump kritiserte ham for og mente Romney gjorde dumt i ikke å gi velgerne innsyn tidligere.

Men et halvt år før valget der han selv stiller som kandidat, holder Trump altså sine egne skatteopplysninger hemmelig.

Nå går Romney i strupen på Trump og mener han bør diskvalifiseres som presidentkandidat dersom han ikke frigir selvangivelsen.

– Det er ingenting som hindrer ham i å fremvise selvangivelsen selv om den revideres. (...) Det er bare én logisk forklaring på at mr. Trump nekter å vise selvangivelsen: den inneholder en bombe. Gitt Mr. Trumps sinnsro med feil i sin historie, kan vi bare anta at det er en bombe av uvanlige dimensjoner, skriver Romney på sin facebookside tidligere denne uken.

Uviss formue

Det har i mange år florert mye spekulasjoner om formuen til hotellmilliardæren, forretningsmannen og TV-kjendisen Trump. Selv har han gått ut og sagt at han sitter på minst ti milliarder dollar. Da Forbes ettergikk dette i september i fjor kalkulerte de seg til at han var god for under halvparten – fire og en halv milliard.

Les også: Clooney om «president Trump»: – Vi amerikanere er ikke så dumme.

På «Good Morning America» sa Trump at han driver en «clean business» og ikke har noen utenlandske kontoer.

Han poengterer i intervjuet at om han viser selvangivelsen vil det ikke gjøre folk noe klokere på formuen hans.

Det som derimot kan forventes å komme frem, er hvor Trumps inntekter kommer fra, hvilke investeringer han har gjort og hvor mye han har gitt i veldedige bidrag.

Brøt løfte med Obama

Både motkandidat på demokratenes side Hillary Clinton og hennes mann og tidligere president Bill Clinton har gjort selvangivelsene sine offentlige siden 1977 – da han startet sin politiske karriere, skriver New York Times.

Også Hillary Clinton har brukt Trumps hemmelighold av skatteopplysninger mot ham, og mener det skyldes at han har noe å skjule.

Da Trump vurderte å stille som presidentkandidat i 2011, sa han at han skulle legge frem sin selvangivelse hvis Barack Obama viste sin fødselsattest. Dette gjorde Obama, men Trump holdt aldri sin del av løftet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder