Kan være liv på ny jordklode

Det finnes klare bevis på en planet som kretser rundt vår nærmeste nabo-sol. Planeten, som ligger bare 4,2 lysår unna, har forutsetninger for liv.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Planeten går i bane rundt vår nærmeste nabo-sol Proxima Centauri. I motsetning til vår egen sol er dette en kald, rød stjerne. Planetens beliggenhet er imidlertid innenfor det som regnes som et område der det kan være forutsetninger for liv, med overflatetemperatur som tillater at det kan finnes flytende vann på overflaten.

Planeten kan dermed også være det nærmeste tilholdsstedet for liv utenfor vårt eget solsystem. Planeten har fått navnet Proxima b og bruker bare elleve dager på å kretse rundt sola.

Se også: Her faller meteoren over Sør-Norge

Bekreftet ryktene

Funnet publiseres torsdag i tidsskriftet Nature, men ble kunngjort av European Southern Observatory (ESO) onsdag kveld klokken 19. Bevismaterialet som nå foreligger, har kommet på bordet etter at det kun på ryktebasis har vært snakket om muligheten for at det kretser en jordlignende planet i vårt nabolag.

MÅ HA TELESKOP: Proxima Centauri er ikke synlig med det blotte øye. Foto: European Southern Observatory via Afp

Oppdagelsen er gjort ved hjelp av ESOs La Silla-observatorium i Chile, samt andre teleskoper rundt omkring i verden. Observasjonene var del av Pale Red Dot-kampanjen, der et astronomteam har forsøkt å registrere stjernens bitte små bevegelser forårsaket av gravitasjonskraft fra en hypotetisk, omkretsende planet.

Les også: Har funnet galakse fra 13 milliarder år tilbake i tid

Steinplanet

Proxima b er en steinplanet, i likhet med vår egen hjemlige klode. Planetens påvirkning på dvergstjernen Proxima Centauri er ørliten, men forskerne klarte likevel å slå fast at den røde sola noen ganger nærmet seg vår egen planet med en hastighet på rundt 5 kilometer i timen, og andre ganger beveget seg bort fra oss med samme hastighet.

Denne variasjonen skjedde over perioder på 11,2 dager. Grundigere analyser gjorde at forskerne kunne slå fast at det dreier seg om en planet med minst 1,3 ganger Jordas masse som går i bane rundt Proxima Centauri i en avstand på om lag 7 millioner kilometer. Det tilsvarer kun 5 prosent av avstanden mellom Sola og Jorda.

Husker du? Apollo 10-astronauter skal ha hørt merkelig musikk på månens bakside

Avstanden mellom den nyoppdagede planeten og vår egen planet er 4,2 lysår. Det vil si at man med lysets hastighet trenger 4,2 år på å reise mellom de to planetene. Mens man i TV-serier som Star Trek lett kunne ha gjort dette, er realiteten mer komplisert med dagens teknologi.

Hvis man for eksempel satte inn Voyager 1, som akkurat nå reiser gjennom vårt solsystem med en maksfart på over 62.000 kilometer i timen, ville det ha tatt fartøyet rundt 73.000 år å nå fram til Proxima b.

Proxima Centauri er ikke synlig med det blotte øye.

PS: I første versjon av saken ble det opplyst at det ville ta Voyager 1 74 år å nå frem til Proxima b. Det stemmer ikke. Det ville tatt fartøyet 63.000 år.

NY PLANET: Proxima b går i bane rundt vår nærmeste nabo-sol Proxima Centauri. I motsetning til vår egen sol er dette en kald, rød stjerne. Foto: European Southern Observatory via AP

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder