2009 og 2017: Disse bildene er tatt under innsettelsene til Barack Obama (til venstre) og Donald Trump (til høyre). Obamas ble tatt mellom 12.07 og 12.26, mens Trumps ble tatt klokken 12.01. Foto: REUTERS

Washington Post: Trump ringte direktør for å klage på publikum-bilde

Morgenen etter at Donald Trump ble innsatt som USAs president slo han på tråden til direktøren i National Park Service.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Tre personer med kjennskap til saken forteller til storavisen Washington Post at Trump i en telefonsamtale skal ha bedt Michael T. Reynolds til å fremskaffe flere bilder av innsettelsen.

Årsaken skal ha vært at presidenten mente bildene kunne bevise at mediene hadde løyet da de skrev at fremmøte ikke hadde vært så eksepsjonelt som Trump selv hevdet.

Les også: Mexicos president avlyser Trump-møte

Reagerte på Obama-bilde

Størrelsen på folkemengden ble en het potet i dagene etter innsettelsen. Trumps pressesjef gikk til frontalangrep på pressen, og hevdet at det var det «største publikum som noen gang har vært vitne til en innsettelse».

Rådgiver Kennyanne Conway kalte senere disse påstandene for «alternative fakta».

Blant bildene som gikk sin seiersgang var en sammenstilling som viser langt færre folk i gatene enn da Barack Obama ble innsatt som president i 2009.

I telefonsamtalen med direktøren skal Trump også ha uttrykt sinne for at National Park Service re-tweetet dette bildet. Det sier kilder til både Washington Post og CNN.

Ifølge Reuters, som har tatt begge bildene, ble Trump-bildet tatt klokken 12.01, mens Obama-bildet ble tatt mellom klokken 12.07 og 12.26.

Knut Arild Hareide: Donald Trumps «pågående krig» mot pressen kan bli en vekker

Pressetalsperson Sarah Huckabee Sanders i Det hvite hus bekrefter telefonsamtalen, men sier ikke noe om innholdet. Hun mener samtalen viser at Trump «er tilgjengelig og i konstant i kontakt».

– Han er ingen som sitter og venter. Han tar grep, og får ting gjort. Det er en av årsakene til at det er han – og ikke Hillary Clinton – som er president i dag, sier hun.

Hverken Reynolds eller National Park Service ønsker å kommentere saken overfor Washington Post.

Trump-utkast: Slik vil han stanse muslimsk innvandring

Ingen fasit

Det finnes ingen eksakte tall på hvor mange som møtte opp for å se Trump bli tatt i ed.

Forskere som har spesialisert seg på å studere folkemengder, har imidlertid anslått at i underkant av 200.000 personer møtte opp foran Kongressen.

Til sammenligning estimerte myndighetene i Washington at 1,8 millioner deltok på Barack Obamas innsettelse i 2009, men heller ikke dette er bekreftet.

Beregninger av analyseselskapet Nielsen viser at rundt 31 millioner mennesker så seremonien på TV. Obamas første seremoni tiltrakk seg 37,7 millioner TV-seere, ifølge analyseselskapet.

Det er derimot på det rene at Trump hadde langt flere strømme-seere. Ifølge CNNs sammenligning av det de selv omtaler som de best tilgjengelige tallene, ender Trump med likevel til sammen med minst 37,5 millioner seere – sammenlignet med 42,9 millioner for Obama.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder