28 år gammel kirgiser etterlyst for nyttårsangrepet i Istanbul

ISTANBUL (VG) I over en måned skal terroristen ha vært i Tyrkia, mens han planla angrepet på nattklubben der han drepte 39 mennesker.

  • Nilas Johnsen
  • Magnus Braaten
  • Harald Henden

Artikkelen er over tre år gammel

Tyrkisk politi skal ha sett mannens pass og beskriver ham som en 28 år gammel mann med kirgisisk statsborgerskap, ifølge TRT.

Nye detaljer om terroristen er gjengitt i den tyrkiske storavisen Hürriyet og går ut på at politiet mener mannen de nå jager, ankom Tyrkia via byen Konya i Anatolia allerede i november, og at innreisemålet var håndplukket for ikke å vekke mistanke.

Bakgrunn: Tror dette er drapsmannen

Det skal ha kommet opplysninger om at han har frekventert tre ulike adresser i bydelen Zeytinburnu i tiden siden november. Tolv personer skal ha blitt arrestert på åtte ulike adresser, mistenkt for tilknytning til drapsmannen.

Det er ikke bekreftet at personen på videoen er gjerningsmannen.

Les også: Her skyter han seg inn på nattklubben

Nyhetsbyrået IHA hevder, ifølge Hürriyet, at mannen ankom Tyrkia med sin kone og deres to barn. Ifølge nyhetsbyrået hevder hun å ikke ha kjent til mannens planer eller forbindelser til noen terrororganisasjon.

Natt til tirsdag aksjonerte tyrkisk spesialpoliti i Zeitinburnu og ytterligere én person ble pågrepet. Men ifølge tyrkiske medier skal dette ikke være drapsmannen.

Tirsdag er det gjort enda flere pågripelser, og til sammen 14 personer er pågrepet i forbindelse med angrepet, ifølge NTB.

Avisen Cumhuriyet skriver at det skal ha brutt ut en slåsskamp der en person skal ha kastet seg fra en balkong, trolig fordi han er ulovlig innvandrer i Tyrkia og fryktet å bli pågrepet. En person skal ha blitt knivstukket i denne hendelsen.

Saken fortsetter under bildet.

VG har kontaktet pressetalsmannen i politiet i Istanbul, som sier de ikke kan bekrefte opplysningene som har kommet frem i tyrkiske medier.

Reportasje fra Istanbul: Sikkerhetsvakt Fatih (36) drept nyttårsaften: Fryktet terror

Den tyrkiske spaltisten Abdülkadir Selvi i Hurriyet hevder å ha fått kildeopplysninger på at det var planlagt et simultant angrep i Ankara på nyttårsaften, men at dette ble avverget og åtte mistenkte IS-medlemmer ble arrestert.

I dagene opp mot nyttårsaften ble så mange som 63 IS-medlemmer arrestert, har tyrkisk etterretningspoliti kunngjort.

I hele uken frem mot nyttårsaften hadde den amerikanske ambassaden i Tyrkia advart mot et mulig terrorangrep, men det avvises nå at advarselen gikk spesifikt på nattklubben Reina, eller på andre spesifikke områder.

Ifølge Tyrkias visestatsminister Numan Kurtulmus har politiet nå gjerningsmannens fingeravtrykk, og mandag ettermiddag sendte de også ut et bilde av angriperen.


– Politiet er nå i ferd med å identifisere ham, sier Kurtulmus.

Et nytt bilde av terroristen har ført til spekulasjoner om hvor han er fra og hvem som har gitt ham trening.

– Han fremsto som veldig profesjonell, og må ha vært i slike skarpe situasjoner tidligere. Han må ha trent seg opp, og trolig også vært innom klubben tidligere, for han rømte ut gjennom personalinngangen, sier sikkerhetsvakt Osman Yesilyurt til VG.

MISTENKT: Bildet til venstre er publisert av tyrkiske myndigheter, og viser den hovedmistenkte. Det er hentet fra en video der han ordløst filmer seg selv på det som ser ut til å være Taksim-plassen i Istanbul. Det er uklart hvordan politiet har fått tak i videoen. Til høyre er det som skal være samme person fanget av et overvåkningskamera. Foto: Handout

VG treffer vakten på en begravelse i Istanbul mandag, og han har jobbet som vakt for samme selskap som hadde ansvaret for sikkerheten på den fasjonable nattklubben Reina på nyttårsaften.

ÅSTEDET: Utenfor nattklubben Reina i Ortakoy er det lagt ned roser til inne om ofrene etter terrorangrepet nyttårsaften. I bakgrunnen politi og sikkerhetsvakter fra klubben. Foto: Harald Henden VG

Den ytterliggående islamistgruppen IS påtok seg mandag ansvaret for terroraksjonen mot nattklubben Reina, men navnga har ikke navngitt gjerningsmannen.

Tyrkia er tungt involvert i aksjoner mot IS inne i Syria, noe som anses som deler av årsaken til det økte trusselbildet mot landet. 18 IS-krigere er drept i sammenstøt nær den IS-kontrollerte byen al-Bab i Syria, ifølge tyrkiske militære kilder, melder NTB.

I tillegg skal 37 medlemmer av ekstremistgruppen være såret som følge av sammenstøtene det siste døgnet, ifølge Reuters. Tyrkiske jagerfly skal ha angrepet fire IS-mål, mens et russisk fly utførte angrep mot jihadister 8 kilometer sørvest for al-Bab.

Mer om

  1. Tyrkia

Flere artikler

  1. Nattklubbterroristen skal være tatt i Istanbul

  2. To kinesere pågrepet etter nyttårsterror i Istanbul

  3. Nyttårsdrapene: Tror terroristen fortsatt er i Istanbul

  4. Tyrkiske medier: En pågrepet i storaksjon i Istanbul

  5. Kirgisisk etterretning: Mann (28) løslatt etter Istanbul-avhør

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder