Unike bilder: Slik er livet EGENTLIG i Nord-Korea

Med Nord-Koreas første partikongress på 35 år, feirer Kim
Jong-un seg selv og diktaturet foran journalister fra hele verden. Her er bildene de ikke får se.

 • Rune Thomas Ege

Artikkelen er over fire år gammel

Siden forrige partikongress i 1980 har Nord-Korea – ifølge en lederartikkel i regime-avisen Rodong Sinmun «stolt sluttet seg til rekkene av avanserte atom- og rom-makter og nå raskt nærmer seg å bli en høyt sivilisert nasjon».

Bildene i denne reportasjen, som er tatt av Røde Kors forrige uke, viser en ganske annen historie. De gir et sjeldent innblikk i hverdagen til innbyggerne på landsbygda i det lukkede landet.

Det er en hverdag fjernt fra striglede parader, pyntede barn med flagg og diktatorens fleksing med militære muskler i landets hovedstad.

- Pyongyang er som et land i landet. Der er livet tøft, på landsbygda er livet desperat, sier Torben Henriksen i Norges Røde Kors.

Med langt over 20 turer på 15 år, er han trolig den nordmannen som har besøkt landet mest. Forrige uke tok han og kollegene bildene du kan se i denne saken – en side av Nord-Korea en sjelden ser.

DE FLYKTET FRA DIKTATURET - HER ER DERES HISTORIER
Les de dramatiske beretningene i VGs spesial

- For nordkoreanere flest er livet knallhardt. Folk er opptatt av seg selv og sine nærmeste. Det handler om å få mat på bordet fra dag til dag. Det er en daglig kamp, sier Henriksen.

Artikkelen fortsetter under bildet

PÅ GAMLEMÅTEN: Nord-Korea er jordbrukssamfunn og organisert i kollektiver som produserer mat til felleskapet, og skal være selvforsynt. Arbeidet skjer med primitive metoder. Bildet er tatt i Sør-Phyongang- provinsen. Foto: Arild Blomkvist Røde Kors

Hvor ille situasjonen i det lukkede landet egentlig er, vet kun innbyggerne selv. Men tall fra internasjonale organisasjoner tegner et dystert bilde:

**Minst 18 av landets 25 millioner innbyggere er avhengige av humanitær hjelp for å overleve.

**I fjor rammet en tørke store deler av landet, som har gjort stor skade på årets avlinger – og dermed matmangelen enda større.

**De siste ti årene har 5,6 millioner av innbyggerne blitt rammet av naturkatastrofer.

**Kritikk av regimet blir slått knallhardt ned på. Ifølge en FN-rapport fra 2014 holdes mellom 80.000 og 120.000 politiske fanger i fangeleirer på hemmelige steder. Amnesty mener at tallet kan være over 200.000.

SE BILDENE: Dette er Kims hemmelige fangeleirer

**De aller fleste av landets 25 millioner innbyggere jobber med landbruk, og lever i ekstrem fattigdom. Arbeidsdagene på jordene, som starter like utenfor sentrum av hovedstaden skjer med svært enkle metoder.

- De har gammeldagse arbeidsredskaper, lite maskiner, og de få traktorene som finnes stort sett er parkert på grunn av drivstoffmangel, sier Henriksen.

- Folk jobber på åkrene seks dager i uken året gjennom. Den syvende gjør de såkalte «frivillig sosialt arbeid», som å delta i studiesirkler, rydde og pynte langs veiene, eller annet. For de fleste består livet av arbeid, sier Henriksen.

Artikkelen fortsetter under bildet

FIKK VANN: 75 år gamle Hwang Myong Sim har åpnet dørene til hjemmet sitt i Dongyang Ri i Yangdoc- regionen. Gjennom et Røde Kors-prosjekt har hun fått lagt inn vann i huset. Selv om det koster drøyt 150 kroner å få jobben gjort, er det sjelden luksus i Nord-Korea. Foto: Arild Blomkvist Røde Kors

Men kollektivene gir lite tilbake. Tall fra FN viser at nordkoreanere flest får utdelt rundt 200 gram ris og grønnsaker daglig.

- De heldige har noen små kjøkkenhager der de kan dyrke litt ekstra mat til seg selv og familien. Men de er ikke mange, sier han.

MIRAKLER I NORD-KOREA? Hevder å ha funnet opp vidunder-sprit
....og kur mot mers, ebola, sars og aids!

Noe av det både lokalt Røde Kors og Norges Røde Kors jobber med i det katastroferammede landet, er enkle prosjekter som skal skaffe innbyggerne nok mat til å overleve: Planting av søtpoteter, soyabønner, kastanjer, og de få frukttrærne som trives i det golde landskapet.

- Det er slike basisbehov folk trenger å få dekket. De vi møter forteller om tøffe liv. Om mangel på mat, og at det er lenge siden de har spist kjøtt. De forteller at vannet er så dårlig at de blir syke av det, sier Henriksen.

Tomme for medisiner

ENKLE KÅR: Paracet-eskene er nesten tomme. Urtemedisin er et av få alternativer. Dette er hverdagen på det lokale sykehuset i Jasan Ri i Pyongsong- regionen - og hundrevis av lignende sykehus i resten av Nord-Korea. Foto: Arild Blomkvist Røde Kors

Sykdommer som oppfattes som ufarlige i vesten tar hvert eneste år livet av titusener i Nord-Korea.

- Sykehusene er nesten tomme for medisiner, bortsett fra enkel smertestillende og tradisjonell urtemedisin. Om vinteren er det så kaldt at syke heller holder seg hjemme enn å dra på sykehus. Hjemme har folk i alle fall en dyne. Jeg har besøkt over hundre sykehus i Nord-Korea, og har fortsatt til gode å se dyner der, sier Røde Kors-rådgiveren.

Det er et helt annet bilde enn det Kim Jong-un vil tegne av seg selv og landet overfor de uvanlige mange journalistene som var til stede da han fredag åpnet den første partikongressen i Nord-Koreas kommunistparti siden 1980.

Forberedelsene til partikongressen ble innledet med en 70 dagers «troskapskampanje». Gatene i hovedstaden Pyongyang er dekket med plakater og dekorasjoner, og nordkorea nerne er blitt bedt om å vise sin lojalitet til regimet ved å være ekstra produktive og bli med i gruppearrangementer, skriver NTB.

Artikkelen fortsetter under bildet

SAMLER TROPPENE: For første gang siden 1980 samler kommunistpartiet i Nord-Korea til partikongress - under stødig ledelse av Kim Jong Un. Han var ikke en gang født under forrige kongress i 1980. Foto: Wong Maye-e Ap

200 utlendinger

At Nord-Korea er den «høyt siviliserte nasjonen» landets største avis hevder, merker innbyggerne utenfor hovedstaden lite til.

- Det finnes ikke forsteder, når du kjører ut av Pyongyang er du på landsbygda i løpet av et minutt. Der er det landbruk så langt du kan se, kun oppstykket av en og annen landsby langs veiene.

- Men det er knapt en bil å se utenfor byen, bortsett fra militære kjøretøyer og en og annen lastebil fylt med folk, sier Henriksen.

Totalt er det bare 200 utlendinger som bor fast i landet. De fleste av dem diplomater, de færreste av dem får reise fritt ut fra hovedstaden.

SVENSKE AUGUST (30) BOR I NORD-KOREA
Les hans historie på VG+

- Mange av områdene vi besøker, er det første gang de møter utlendinger. Så lukket er landet, sier Henriksen.

- Lite utvikling

LEDER MØTER LEDERE: Dette er lederen av landbrukskollektivet i Jasan Ri. Portrettene av landets ledere troner på veggen over ham. Foto: Arild Blomkvist Røde Kors

Han besøkte Nord-Korea første gang i 2002.

- Flere har fått mobiltelefoner, og det er ganske god dekning. Men mobilnettet er sperret, slik at nordkoreanere kun kan snakke med andre nordkoreanere, og vi vestlige kun med andre vestlige.

- Bortsett fra det, har vi sett svært liten allmenn utvikling i landet siden første gang jeg var her, sier Henriksen.

Utenom ulike FN-organer og noen få mindre hjelpeorganisasjoner, er det ingen andre internasjonale hjelpeorganisasjoner i det lukkede landet enn Røde Kors.

Mange hjelpearbeidere får ikke visum, andre dropper arbeidet på grunn av omfattende korrupsjon og detaljstyring fra diktaturet.

- Det er utfordringer vi må forholde oss til. Men vi jobber i Nord-Korea fordi vi ser at det får resultater, og at hjelpen når frem. Hvis vi trekker oss ut, vet vi at det ikke er noen som kommer inn etter oss, sier Henriksen.

Mer om

 1. Nord-Korea

Flere artikler

 1. Journalist utvises fra Nord-Korea etter reportasjer

 2. Bak fasaden i Nord-Korea

 3. Nordkoreansk toppdiplomat har hoppet av: – Han virket så britisk

 4. Røde Kors fikk unik tilgang i Nord-Korea: Advarer mot plutselig regimefall

 5. Radiokanal: Nå er sarkasme forbudt i Nord-Korea

Fra andre aviser

 1. Første partikongress i Nord-Korea på 36 år: - Kim vil samle troppene

  Aftenposten
 2. - Det er en god opplevelse å føle på at vi er mer like enn vi er forskjellige

  Fædrelandsvennen
 3. FN-ansatt: Ikke glem hvor ille Nord-Korea er

  Bergens Tidende
 4. Hvorfor er USA og Nord-Korea erkefiender? Og hva kan komme ut av toppmøtet på tirsdag?

  Aftenposten
 5. Norsk idrettstopp: - Vi vil sende utøvere til Nord-Korea

  Bergens Tidende
 6. WSJ: Kim Jong-uns drepte halvbror var CIA-kilde

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder