STEMTE NEI: Utenriksminister Børge Bende mener det er avgjørende for Norge å velge en vei som er i tråd med våre NATO-forpliktelser. Norge stemte sammen med 27 NATO-land mot forslaget i FN. Foto: Johan Falnes NTB scanpix

FN-flertall for forhandlinger om atomnedrustning

Et stort flertall av nasjonene i FN har stemt for å starte forhandlinger om en ny traktat som forbyr atomvåpen. Norge stemte sammen med sine allierte mot forslaget.

 • NTB

Artikkelen er over tre år gammel

Beatrice Finn, direktør i Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN), beskriver vedtaket som et «historisk øyeblikk».

– Denne traktaten vil ikke eliminere atomvåpen over natten. Men den vil etablere en kraftig, ny internasjonal rettslig standard, stigmatisere bruk av atomvåpen og tvinge stater til å øyeblikkelig begynne å ruste ned, sier hun.

Resolusjonen ble lagt fram av Østerrike, Irland, Mexico, Nigeria, Sør-Afrika og Brasil. Den ble vedtatt med 123 stemmer mot 38, mens 16 land avsto fra å stemme.

Fire av fem av FNs sikkerhetsråds atommakter, Storbritannia, Frankrike, Russland og USA, stemte mot, mens Kina avsto fra å stemme. Det gjorde også India og Pakistan. Japan, som lenge har kjempet mot bruk av atomvåpen, stemte mot, og det gjorde også Sør-Korea, som lever med atomtrusler fra Nord-Korea.

Den ikke-bindende resolusjonen tar sikte på å begynne forhandlinger om en traktat i mars, som etter planen skal gå videre til hovedforsamlingen for avstemning i slutten av november eller begynnelsen av desember neste år.

Brende tidligere i oktober: Har med 30 land på forslag til atom-resolusjon

– Støtter ikke ensidig nedrustning

Norge stemte sammen med 27 NATO-land mot forslaget i FN. Utenriksminister Børge Brende (H) sier i en kommentar etter avstemningen at det ikke er aktuelt å støtte et forslag som svekker NATO som forsvarsallianse.

– En prosess for å forby kjernevåpen, som ikke støttes av noen av de landene som faktisk har slike våpen, skaper dessverre ikke fremgang, sier Brende. Han mener nedrustning og ikke-spredning er nøkkelen til å oppnå en verden fri for kjernevåpen og vil ha konkrete og troverdige initiativ på disse områdene.

Brende viser også til stortingsvedtaket fra i vår der det var enighet om at Norge skulle arbeide langsiktig for et rettslig bindende rammeverk for avskaffelse av atomvåpen der kjernevåpenstatene også er med.

– Om man starter med forbud, får man ikke kjernevåpenstatene med seg. Da blir det ren markeringspolitikk, og det bringer oss ikke nærmere en verden uten atomvåpen. Man risikerer også å vanskeliggjøre arbeidet for nedrustning i andre fora, understreker Brende.

Obama lovet atomnedrustning: Ingen amerikansk president siden 60-tallet har gjort mindre

Solhjell: – Trist

SVs Bård Vegar Solhjell gleder seg over FN-flertall for forslaget, men synes det er trist at Norge stemte nei.

TRIST: Bård Vegar Solhjell er lite fornøyd med at Norge stemte nei til atomnedrustning. Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

– Det er trist å konstatere at Norge stemte nei til det mest lovende forslaget for atomnedrustning siden den kalde krigen. Det er imidlertid gledelig at et flertall av verdens land er uenige med Norge, fordi det betyr at reelle forhandlinger om et forbud vil starte neste år, sier Solhjell, som er SVs utenrikspolitiske talsperson.

– Stortinget har vedtatt at Norge skal spille en ledende rolle i prosessen for å forby atomvåpen. Å stemme nei til denne resolusjonen er det motsatte, sier Solhjell. Han mener nei-stemmen også er «stikk i strid et overveldende flertall av det norske folk».

VG avslørte i februar: Regjeringen og Ap i hemmelig atomstrid

Les også

 1. Russiske missiler stresser NATO-sjefen

  BRUSSEL (VG) Dersom Russland virkelig har tatt med atomstridshoder til sine nye missiler i Kaliningrad i Østersjøen, vil…
 2. Nord-Korea vedtok opprustning av atomarsenalet

  Nord-Koreas kommunistparti har vedtatt å styrke sin atomvåpenkapasitet, til tross for Kim Jong-uns uttalelser om at…
 3. Brende: Har med 30 land på forslag til atom-resolusjon

  I vår kranglet Ap og Høyre intenst om norsk atompolitikk. Nå kan kompromisset i den norske atomfeiden bli et…
 4. Oljefondet storeier i skrekkleir-selskap

  Australia har sendt flere tusen asylsøkere til lukkede  interneringsleirer på øde stillehavsøyer.
 5. NUPI-forsker etter testing av rakett: – Haster med forhandlinger om Nord-Korea

  Seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt Sverre Lodgaard, sier de siste testene av Musudan-missilene…

Mer om

 1. FN
 2. Børge Brende
 3. Atomvåpen

Flere artikler

 1. Avviser ensidig nedrustning i FN

 2. Brende: Har med 30 land på forslag til atom-resolusjon

 3. Norge dropper avtale om atomnedrustning: - Verden undrer seg

 4. NATO-sjef Jens Stoltenberg vil ikke ha forbud mot atomvåpen

 5. Fredspris med sprengkraft

Fra andre aviser

 1. Norge trosset FN-flertall for atomnedrustning

  Aftenposten
 2. - Et forbud mot kjernevåpen må støttes av landene som har dem

  Aftenposten
 3. Det finnes ingen enkel vei i kampen mot atomvåpen

  Aftenposten
 4. FN-forslag til atomvåpenforbud foreligger fredag

  Bergens Tidende
 5. Børge Brende: Verden blir ikke tryggere med atomvåpenforbud

  Bergens Tidende
 6. Verdenssamfunnet jobber for å forby at dette skal skje igjen. Norge boikotter forhandlingene.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no