RUSSLAND TAR OVER STADIG MER: Den russiske marinen har alltid hatt stor tilstedeværelse på Krim. Halvøya har nå vært annektert av Russland i over to år. Foto: HARALD HENDEN, VG Foto: Harald Henden VG

Russland presset Google til å endre kart over Krim

SIMFEROPOL ( VG) Russland likte ikke stedsnavnene på Googles kart over Krim. Nå er navnene endret.

Artikkelen er over tre år gammel

Den militære opptrappingen mellom Ukraina og Russland på Krim skremmer statsledere i Vesten. Nå har russiske myndigheter vist muskler også overfor internett-giganten Google, nærmere bestemt karttjenesten Google Maps.

Etter et vedtak i det ukrainske parlamentet i fjor, ble 900 sovjetiske steds- og gatenavn på Krim byttet ut med de opprinnelige navnene fra Krims tartarske urbefolkning. Da Googles kart over Krim-halvøya også viste de ikke-russiske navnene, fikk det russerne til å rase, skriver Washington Post.

Russland, som mener Krim etter annekteringen av halvøya i 2014 er like russisk som Moskva, mente Google tok seg friheter selskapet ikke har og truet nettgiganten med å ikke få jobbe i Russland.

– Det er mulig at vi ikke kan tillate selskapet å effektivt utføre sitt arbeid på russisk territorium hvis de ikke endrer sin politikk, sa kommunikasjonsminister Nikolai Nikiforov til den statsstøttede TV-kanalen Russia-24, og la til at han «tror denne kortsiktige politikken og dens feil vil bli korrigert».

Trusselen ser nå ut til å ha fungert etter sin hensikt. Kun et par dager etter uttalelsen var navnene på kartet over Krim endret tilbake til de russisk-sovjetiske.

Les også: Russland og Ukraina ruster opp på grensen

BLE SLIK RUSSERNE KREVDE: Byen Kirovske, heter på tartarsk «Islyam-Terek», og er Ukrainas offisielle navn på stedet. Google Maps viser nå kun navnet russerne foretrekker, det sovjetiske Kirovske. Foto: Skjermdump, GOOGLE MAPS

Se bildene: Putin besøker Krim-halvøya

« En russofobisk handling»

Nora Thorp Bjørnstad og fotograf Harald Henden Foto: VG

Bakgrunnen for det ukrainske parlamentets vedtak om en navneendring på Krim, var et ønske om å hedre Krim-tartarenes historie. Tartarene er halvøyas opprinnelige befolkning som ble deportert under Stalins regime, noe blant annet Eurovision – vinner Jamala sang om i årets vinnersang «1944».

Krims russiske statsminister Sergej Aksenov var blant de første til å fyre seg opp over Google Maps bruk av tartarske navn. Han skrev på sin Facebook-side at dette var en «russofobisk» handling «med den hensikt å ødelegge den felles historien Russland har med Ukraina»

Eksempel på de svært kortvarige navneendringene er byen Krasnoperekopsk, som en liten stund fikk tilbake sitt tartarske «Yany Kapu», og Kirovske, som på tartarsk het «Islyam-Terek».

Les også: Russisk avis raser etter Ukrainas Eurovision-seier

Innbyggere håper på Vestens anerkjennelse

I Krims største by Simferopol, treffer VG russiske Sergej, som mener det er på sin plass at Kreml satte hardt mot hardt for å presse Google til å endre navnene.

– Dette er Russland. Det er et historisk faktum at dette er russisk, sier 26-åringen til VG.

– Men russere selv omtalte det jo som ukrainsk frem til 2014, og i Vestens øyne er det det fortsatt?, spør VG.

– Teknisk sett var det ukrainsk, da, ja. Men nå er det teknisk sett russisk, insisterer den unge russeren Sergej.

Han legger til at han håper at også Vesten snart vil anerkjenne Krim som Russlands territorium.

«KRIM ER VÅRT»: Patriotiske russere strømmer til Krim for å feriere. Dima og Aljona fra Tsjeljabinsk blir fotografert på strandpromenaden foran det russiske flagget med teksten: "Krim er vårt". Foto: Harald Henden VG

Så langt er det kun en håndfull land, deriblant Nord-Korea, Syria og Zimbabwe, som nå ser på Krim som russisk territorium.

Etter truslene fra russiske myndigheter har nå kun et par av stedene på Krim fortsatt de tartarske navnene i parentes, men for flere av stedene er nå kun det russisk-foretrukne navnet oppgitt. Google bekreftet i august denne endringen til Radio Free Europe, uten å svare på hvorfor.

Leste du denne?: Her er Putins charterparadis

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder