VARMERE: Juli 2016 er den varmeste måneden noensinne, siden målingene begynte i 1880. Klimaforskere mener global oppvarming kombinert med det naturlige værfenomenet EL Nino er årsaken for rekordene.

VARMERE: Juli 2016 er den varmeste måneden noensinne, siden målingene begynte i 1880. Klimaforskere mener global oppvarming kombinert med det naturlige værfenomenet EL Nino er årsaken for rekordene. Foto: NASA

Global varmerekord i juli

Globalt var juli måned den varmeste måneden som noen gang er målt. – Varmerekorder må vi bli vant med, sier klimaforsker.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Temperaturer er bare tall, dramatisk blir det når vi får kjenne det på kroppen. I Norge opplever vi det i mindre skala, som ved nedbørsrekorder i Bergen, men i land i for eksempel Asia er dette dramatisk, sier klimaforsker Rasmus E. Benestad ved Meteorologisk Institutt til VG.

Ifølge tall fra NASA var juli den varmeste måneden målt på jordkloden siden målingene begynte i 1880, skriver The Guardian.

Ifølge beregningene var årets juli 0.84 grader varmere enn det globale gjennomsnittet for perioden 1950 til 1980.

Årets juli slår dermed de tidligere varmerekordene satt i samme måned i 2011 og 2015. På fjerdeplass på lista over de varmeste månedene registrert er juli i 2009. August 2014 runder av topp fem-lista.

Les også: Frustrert komiker vil gi bort Vestlandet på Finn

Ikke overrasket over rekord

Rasmus E. Benestad sier til VG at han ikke er overrasket over varmerekorden i juli. Han er også klar på at han forventer at 2016 blir det varmeste året noensinne.

REKORD: Klimaforsker Rasmus E. Benestad sier at varmerekorder er noe vi må bli vant med i årene som kommer. Foto: Terje Mortensen VG

Menneskeskapte temperaturforandringer er en stor del av forklaringen for rekordene, mener han. Men værfenomenet El Nino, som er et naturlig fenomen der varme vinder blåser over Stillehavet og påvirker temperaturene, spiller også inn.

Forskeren mener samfunnet vårt ikke lenger er tilpasset dagens endrede klima, siden mye av infrastrukturen vår er laget for et værbilde som eksisterte for 30-40 år siden.

– Bare siden 1980 har den globale middeltemperaturen økt med cirka 0.6 grader. I Norge vil vi se kortere vintre med mer regn. Hele kloden vil se mindre til snø og is og det vil slå hardt ut for økosystemene, sier han til VG.

Les også: Her evakueres Danielle og datteren Ember fra hjemmet sitt i flomrammede Louisiana

Rekordnedbør

Benestad tror også vi vil oppleve mye større grad av ekstrem-nedbør, og at vi også her vil se rekorder i årene som kommer.

Årets juli er den tiende måneden på rad med rekordvarme temperaturer.

– Det skumle er at vi er på vei inn i en tid der det vil være en overraskelse hver eneste gang en måned eller et år ikke er blant de varmeste registrert, sier klimaforsker Chris Field ved the Carnegie Institution og Stanford University ifølge NTB.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder