SENDES VIDERE: Grensevakter ved grensen mellom Hellas og Makedonia skysser flyktninger videre på et tog til Serbia tidligere denne uken. Foto: Nikolay Doychinov , Afp

EU-president: – Vi må rette opp vår «åpen dør»-politikk

Merkel vil at Midtøsten og USA skal bidra mer

Splittelsen i EU er ikke over, til tross for nattens enighet. Den kraftigste flyktningstrømmen har fortsatt ikke kommet, advarer EU-president Donald Tusk.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

EU-landene lover 1 milliard euro mer til syriske flyktninger etter et toppmøte ble avsluttet natt til torsdag med «bedre stemning enn antatt». Men det forandrer ikke på det faktum at flyktningkrisen fortsatt truer samarbeidet innen unionen.

FLYKTNING-SKEPSIS: EU-president Donald Franciszek Tusk er tidligere polsk statsminister. Foto: Francois Lenoir , Reuters

Etter at fordelingen av 120.000 asylsøkere ble tvunget gjennom tirsdag, er det fortsatt enorm motstand i de østeuropeiske EU-landene.

Og det er nettopp det EUs polske president Donald Tusk gir uttrykk for:

– Den største bølgen av flyktninger og migranter har fortsatt ikke kommet, advarer Tusk, og fortsetter med et dårlig skjult stikk til Tysklands statsminister Angela Merkel:

– Vi må rette opp vår politikk med åpne dører og vinduer, fortsetter han.

Bakgrunn: Derfor har Europas flyktning-system kollapset

Ikke en langsiktig løsning

Merkel understreker på sin side at å fordele 120.000 flyktninger mellom EUs medlemsland fortsatt er langt unna en langsiktig løsning, melder NTB.

Hun oppfordrer til et samarbeid mellom Europa og USA, Russland og Midtøsten for å løse flyktningkrisen.

– Jeg er dypt overbevist om at det Europa trenger, ikke bare er en enkelt fordeling av flyktninger, men en mye mer langsiktig prosess for å fordele flyktninger på en rettferdig måte mellom medlemslandene, sier Merkel på en pressekonferanse torsdag morgen.

Les også: Disse syv flyktning-flokene må Europa løse

EU-landenes ledere var onsdag kveld samlet for å diskutere flyktningkrisen i Europa. Det ble da besluttet at EU bevilger 1 milliard euro i bistand til syriske flyktninger i Midtøsten.

– Måten vi takler krisen på vil forme Europa i det lange løp. Alle som deltok forstår viktigheten av flyktningproblemet, noe som sender et signal om enhet, sier Merkel.

Frykter økt høyreekstremisme

EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans mener at høyreekstremismen i Europa vil bre om seg hvis flyktningkrisen ikke blir håndtert på en skikkelig måte.

– Vi må sikre at de landene folk kommer til, blir i bedre stand til å sikre at folk blir registrert, at folk som ikke har rett til asyl, blir sendt tilbake raskt, sier Timmermans til BBC.

– Hvis vi ikke greier å takle denne saken, hvis vi ikke er i stand til å finne bærekraftige løsninger, vil vi se en økning i høyreekstremisme over hele Europa, sier han videre.

Straffetiltak

Uttalelsene kommer etter at EU-landene onsdag ble enige om å gi minst 1 milliard euro (over 9 milliarder kroner) til syriske flyktninger i Midtøsten for å stanse den store tilstrømmingen til Europa. EU-lederne ble også enige om at de må samarbeide bedre for å løse krisen.

Timmermans har tidligere varslet at land som ikke overholder EUs felles asylregler, kan vente seg straffetiltak.

Han anklager hele 19 land for å ha brutt reglene, og alle har denne uken fått tilsendt en formell advarsel fra EU-kommisjonen. Blant disse er både Tyskland, Frankrike, Østerrike, Sverige, Ungarn, Italia, Malta og Hellas.

De eneste landene som unngår refs, er Kroatia, Finland, Nederland, Portugal og Slovakia. Storbritannia, Danmark og Irland har unntak som gjør at de ikke er forpliktet til å følge EU-reglene.

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder