David Cameron satset alt på en EU-avstemning, og tapte. Nå må han trekke seg, mens noen andre må rydde opp etter bruddet. Foto: NTB Scanpix

Slik skiller du deg fra EU - steg for steg

Storbritannia + EU = Usant. Slik slår de opp.

Eirik Røsvik
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Kjærligheten til EU har i lang tid vært svært lunken på de britiske øyer. Nå har britene talt. De vil skilles.

Inspirert av Sky News gir VG deg alle svarene med vår egen skilsmisseguide.

DIREKTE: Følg live-oppdateringer fra VGs studio

Les mer: Britene har talt: Vil forlate EU

Helt elementært. Kan de skilles?

Ja! Artikkel 50 i Lisboa-traktaten er klar på dette.

Her er den presise teksten på engelsk: «Any member state may decide to withdraw from the union in accordance with its own constitutional requirements.»

Har noen skilt seg fra EU før?

Nja. Storbritannia er det første landet som har holdt folkeavstemning om dette og blir det første landet som forlater EU etter Lisboa-traktaten ble undertegnet i 2007.

Både Grønland (1984) og Algeria (1962) har forlatt EU.

EU-tilhengernes frykt er at konsekvensene av brexit kan bli større for EUs framtid.

Fått med deg denne? Derfor er brexit viktig for deg

Les VG-kommentar: Et nei til Europa

Nå har britene stemt. Da kan de vel slå opp tvert?

Nei. Den offisielle makten til å melde Storbritannia ut av EU ligger hos parlamentet.

Spår dårlig nytt: Norsk sjeføkonom: Kan true freden i Europa

– Det er bare parlamentet som kan bestemme at Storbritannia skal forlate EU. Det vil de bruke tid på. EU kan ikke be dem om å skynde seg, for offisielt har det ikke skjedd noe ennå, sier førsteamanuensis Thomas Laudal ved Universitetet i Stavanger.

– Der kan Cameron møte mye motbør. Det er flertall i folkeavstemningen, men ikke i parlamentet. Her er det flere som må stemme mot sin overbevisning, sier professor Erik Oddvar Eriksen ved Senter for europaforskning ved Universitetet i Oslo.

Betyr det at de kan stemme mot å forlate EU?


Ja. Men da vil de si til folket at de ikke respekterer meningen deres.

Sky News peker på at det tross alt er et parlamentsvalg i 2020, og at som politikere flest har de britiske parlamentsmedlemenne lyst å beholde plassene sine.

Det er dermed svært trolig at de følge brexit-avstemningen. Ha det bra, EU!

Hvor lang tid tar det?

Lenger enn det vanligvis tar å skille seg. Ifølge Sky News tar det i gjennomsnitt 33 uker å få en skilsmisse i Storbritannia.

– Ved å utløse artikkel 50 får EU og Storbritannia maksimalt to år på å forhandle frem en utmeldelse. Før dette kommer britene til å bruke god tid på å se på hvordan de vil gå fram for å forlate EU. Det finnes nemlig alternativer, sier Eriksen.

Følg E24s live-studio: Kraftige endringer for kronen

– Forhandlingene kan forlenges utover disse to årene, men da må alle de 27 medlemslandene og Storbritannia bli enige om det. Problemet er at hvert enkelt medlemsland har rett til å avgi veto mot en slik beslutning, sier Laudal.

Det er kjipt å slå opp. Hvem skal ta den praten?

Det blir ikke statsminister David Cameron. Han skal trekke seg.

– Cameron har sagt at en ny leder vil være på plass senest før Tory-partiets landsmøte i oktober. Han vil ikke lede de offisielle forhandlingene selv. Boris Johnson seiler opp som en favoritt, mens finansminister George Osborne er nummer to. Problemet for Osborne nå er at han har havnet på feil side i folkeavstemningen, sier Laudal.

Bruk artikkel 50. Vent to år. Blir det virkelig så enkelt?

Skilsmisser er alltid vonde.

Veldig mye tyder på at de trigger artikkel 50. Men det er ikke sikkert, ifølge professor Eriksen ved Universitetet i Oslo.

Se mer: Bakrus og jubel i gatene etter brexit

Et av alternativene er å nullstille de avtalene de allerede har med EU. Det vil bryte med reglene i unionen. Det er langt fra risikofritt.

– Det vil skape skikkelige bruduljer om de ikke benytter artikkel 50, sier Eriksen.

Blir det dårlig stemning?

Vel, jubelen står sjelden i taket etter et brudd. Det samme gjelder her.

EU vil vise muskler og sende sterke signaler til andre medlemsland.

– EU må vise at du ikke får en god avtale om du melder deg ut. De kommer derfor til å gjøre mange symbolske grep de neste to årene. De vil for all del unngå at andre blir fristet til å følge etter Storbritannia ut av EU, sier Thomas Laudal.

Norge er ikke i dette forholdet. Men hva med oss?

Storbritannia kan skille seg fra EU, men de kan ikke forlate Europa.

Så lenge EU fremdeles er en stor maktfaktor og en viktig handelspartner er britene avhengige av en ny avtale med EU. Det kan få store konsekvenser for Norge.

Les mer: Spetalen jubler: Like stort som Berlin-murens fall

– For Norge er det et stort spørsmål hva som vil skje med vår posisjon utenfor det gode selskap i EU. Vil Storbritannia melde seg inn i EFTA og hva vil skje med EØS-avtalen? Vil det tas hensyn til lang og tro tjeneste for Norge utenfor EU, eller vil den politiske kjøttvekta avgjøre? Jeg tror det sistnevnte vil være tilfellet dersom EØS-avtalen skal reforhandles, sier kommentator Yngve Kvistad i VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder