Se grafikken: Slik omringer Putin Ukraina

BERLIN/OSLO (VG) Samtidig som Ukraina feirer 25 års uavhengighet fra Sovjetunionen, er landet omringet av stadig større russiske militære styrker.

Artikkelen er over tre år gammel

I grafikken øverst i denne saken kan du se hvordan stadig større russiske styrker kryper stadig nærmere grensen til Ukraina:

I nord står en ny brigade klar nær Brjansk, i sør, på Krim, i øst, nær Rostov og vest i Moldovas Transnistra-region.

– Det er først og fremst sammensatte hærstyrker, som tidligere har vært stasjonert andre steder i Russland. At de nå står så nær grensen, gjør at varslingstiden hvis de skulle begynne å bevege seg blir langt kortere enn før, sier orlogskaptein Thomas Slensvik, hovedlærer i strategi og doktrine ved Forsvarets høgskole (FHS) til VG.

KRIM-MØTE: Russlands president Vladimir Putin i samtale med statsminister Dmitrij Medvedev på Krim fredag 19. august. Putin og det russiske sikkerhetsrådets besøk til det annekterte Krim kommer etter en rekke beskyldinger fra både russisk og ukrainsk side om forsøk på terror og militær opptrapping de siste ukene. Foto: Dmitry Astakhov, AFP

Putins plan

Dette viser ifølge orlogskapteinen det som trolig er Russlands plan med den militære oppbyggingen:

– Det er en konstant trussel, og gjør at Ukraina også må flytte på sine styrker. Dermed binder dette opp mye av de ukrainske styrkene, og gjør at Ukraina blir mindre fleksible og har færre styrker å sette inn mot russiske eller russisk-støttede opprørere i områdene som de kontrollerer, sier han.

Oppbyggingen de siste ukene kommer i tillegg til et omfattende nettverk av baser – som allerede strekker seg langs hele grensen.

De nærmeste ligger bare noen få mil fra grensen.

– Russland har gjennomført en kontinuerlig oppbygging langs den russisk-ukrainske grensen over tid. Midlertidige baser har blitt permanente, nye baser har blitt bygget og det har blitt tilført nytt materiell og personell, sier Slensvik.

Slik er materiellet

KRIM-KONTROLL: Dette er S-400 «Triumf» bakke-til-luft-rakettsystemer - den samme typen Russland nå har utplassert på Krim. Foto: Grigory Dukor Reuters

– Det er mye moderne materiell, med nye våpensystemer, utstyr for elektronisk krigføring, droner og de nyeste stridsvognene, sier han.

I midten av august flyttet Russland også avanserte S-400 bakke-til-luft-rakettsystemer inn på Krim. De har en rekkevidde som strekker seg over store deler av Svartehavet, og ikke minst: Langt inn i Ukraina.

VG+ – FÅ OVERSIKT VÅPEN FOR VÅPEN: Dette er Russlands nye hær-materiell

– Det er i utgangspunktet et defensivt våpen, og at Russland vil ha en «forsvarsparaply» over Krim, er naturlig. Men den lange rekkevidden gjør at Ukraina oppfatter dette som en trussel, sier Slensvik.

Store, uvarslede øvelser

VISER MUSKLER: Russiske stridsvogner fra militærdistrikt sør under en stor, uvarslet øvelse denne helgen. Foto: Russlands forsvarsdepartement

De siste ukene har de russiske styrkene også gjennomført flere store, uvarslede øvelser, både i Transnistria, Svartehavet og langs grensen til Ukraina.

Den foreløpig siste skjedde nå i helgen – og involverte store deler av styrkene i militærdistriktene ved grensen til Ukraina.

– De har også øvd med landgangsstyrker på Krim. Det viser at de har en offensiv kapasitet Ukraina må ta hensyn til, sier Slensvik.

Russlands president Vladimir Putin var forrige helg på den annekterte Krim-halvøya. Her deltok presidenten i møter med det russiske sikkerhetsrådet og diskuterte en forsterkning av forsvaret for Krim.

De siste ukers militære aktivitet kan bety at Russland forbereder seg på en «konvensjonell militær konflikt», skriver Institutt for krigsstudier, en Washington-basert tankesmie.

Ukrainas president Petro Porosjenko uttalte torsdag at han frykter at russerne nå planlegger en fullskala invasjon av Ukraina på alle fronter.

Det tror ikke Slensvik.

– Oppbyggingen er stort nok til å oppfattes som en trussel. Men det er ikke stort nok til at det er fare for en umiddelbar invasjon, mener han.

MER OM KRIM: Russland presset Google til å endre kart over Krim

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder