Listhaug vil ikke gi mer hjelp til Italia

Hit kommer stadig flere unge, enslige asylsøkere

POZZALLO (VG) Eghosa (16) fra Nigeria er insisterende i tone og blikk når han sier: «Alle som kommer hit, kommer av en grunn».

Artikkelen er over tre år gammel

VG PÅ SICILIA: Fotograf Terje Bringedal og journalist Ingeborg Huse Amundsen.

Køen for å registrere seg ved ankomstmottaket Pozzallo på den italienske øya Sicilia er lang. Unge afrikanere i slippers og joggebukser med påskriften «Italia», som de har fått utdelt, venter på sin tur til å si hvem de er.

– Jeg kom på tirsdag for en uke siden. Det var ikke lett å komme hit med båt, sier Eghosa (17) fra Nigeria til VG.

VG i Catania: Listhaug frykter at migrasjonspresset mot Italia skal øke

Han sitter og ser på køen sammen med 16 år gamle landsbroren Bright. De to ble kjent på båten over fra Libya. Guttene forteller at de ble reddet på Middelhavet av et skip.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VENTER: Elghosa (7) (t.v.) og Bright (16) fra Nigeria ankom Pozzallo forrige tirsdag. De venter på å bli fraktet til et permanent asylmottak. Foto: Terje Bringedal/VG

– Jeg reiste fordi jeg trenger beskyttelse, ikke fordi jeg trenger penger. De behandler ikke folk bra i Nigeria. Alle som kommer hit, kommer av en grunn, sier Eghosa.

Han har selvsagt fått med seg debatten om såkalte økonomiske migranter som legger ut på den farefulle ferden over sjøen for å oppfylle drømmen om Europa.

Bakgrunn: Tallene som varsler ny dødssommer

Sover på skumgummi på gulvet

HVILE: Båtflukten over Middelhavet kan ta flere døgn. Når flyktningene ankommer Sicilia er de utslitte, forteller hjelpearbeidere. Her hviler tre jenter i de provisoriske sengene. Foto: Terje Bringedal/VG

Tirsdag besøkte innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) ankomstmottaket i Pozzallo med politikortesje. Pozzallo er én av tre såkalte hotspots på Sicilia, der flyktningene og migrantene registreres, før de sendes videre til mer permanente mottak. Pressen slippes egentlig ikke inn her, men VG fikk innpass.

Bygget kom i stand i januar, og minner en primitiv og mindre versjon av gigantmottaket i Råde i Østfold. Tynne skumgummimadrasser ligger strødd utover gulvet, og det er køer for alt: Registreringskø, telefonkø, legekø, t-skjorte- og trusekø.

Selv om unge menn fra Vest-Afrika er overrepresentert, møter vi flere som sier at de er fra Pakistan, Palestina og Syria blant de 180 menneskene som bor der nå.

120 barn kom alene den siste uken

Det overraskende mange barn her.

Observasjonen blir bekreftet av offisielle ankomsttall i Italia: Det er økning på antall enslige mindreårige asylsøkere som kommer til landet via Middelhavet. Den siste uken har det kommet 130 barn til Italia – 120 av dem kom alene.

Blant dem er Ana Kukob Solomun (14) fra Eritrea, som sitter ute i forgården til det gymsal-aktige mottaket. Hun vet ikke hva som skal skje med henne, og spør flere ganger om hun kan låne telefonen for å ringe noen.

– Vi er nødt til å gjøre noe med trafikken av enslige mindreårige, for det er ikke bærekraftig for Europa eller landene de kommer fra, eller bra for dem selv, sier Sylvi Listhaug.

KOM ALENE: Ana (14) og Harena (21) har reist hver for seg fra hjemlandet Eritrea. Foto: Terje Bringedal/VG

Provinssjefen: – Vi ligger utsatt til

– Når du er i en flyktningleir som denne, får du ikke litt lyst til å ta med deg ett av barna hjem?

POLITISK SJEF: Maria Carmela Libritzzi er leder i Trapani-provinsen. Foto: Terje Bringedal/VG

– Vi er nødt til å bruke hodet, selv om vi også skal bruke hjertet. Etter alle solemerker vil denne flyktningstrømmen fortsette i år etter år etter år. Løsningen er ikke å ta dem med til Norge, men å sende dem tilbake og få stabilitet i Libya , svarer Listhaug.

Les også: Listhaug mener Norge er blant landene som gjør mest for flyktninger

Maria Carmela Librizzi, såkalt prefetto eller «fylkesmann» i Trapani-provinsen, har mye jobb å gjøre på flyktningfeltet.

– Vi ligger utsatt til. De fleste reiser videre fra øya etter hvert, men jeg føler vi viser en stor solidaritet overfor de som kommer, sier hun til VG da vi besøker ankomstmottaket.

Italia ligger såvisst utsatt til, med 13.000 asylankomster over Middelhavet bare den siste uken. Til Norge kom det 56 asylsøkere forrige uke.

Vil ikke gjøre mer for Italia

IKKE MER Å TILBY: Innvandringsminister Sylvi Listhaug mener Norge gjør nok for å bistå Italia med å takle migrasjonspresset. Foto: Terje Bringedal/VG

Listhaug mener Norge gjør nok for å hjelpe Italia.

– Vi har stilt til veie en båt som skal redde flyktninger og vi skal relokalisere 750 flyktninger fra Hellas og Italia i år gjennom EUs avtale. Jeg mener Norge gjør mye, sier statsråden.

– Én båt og 750 flyktninger. Det er ikke mye?

– Nei, men vi kan ikke ta på oss et stort ansvar her. Vi har allerede mye å ta igjen etter i fjor, med dem som kom til Norge da, svarer hun, og viser til Storskog-kaoset i fjor høst.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder