Delegat til VG: – Obamas tale ga meg håp

Biden om Trump: – Hans kynisme er grenseløs

Obama: – Trump tilbyr bare slagord og frykt

PHILADELPHIA (VG) Både president Barack Obama og visepresident Joe Biden hamret løs mot republikanernes presidentkandidat Donald Trump i natt.

Artikkelen er over tre år gammel

Like før klokken 05 norsk tid i natt gikk presidenten scenen på Demokratenes landsmøte i Philadelphia til øredøvende jubel.

Han tok seg god tid på å tegne et optimistisk og dermed svært kontrastfullt bilde av USA fra hva republikanernes presidentkandidat Donald Trumpgjorde på deres landsmøte forrige uke.

– Det vi hørte var en dyp pessimistisk visjon av et land hvor vi vender oss mot hverandre og bort fra resten av verden, sa Obama.

Lest denne? USA-eksperter om Trumps vinnersjanser

Han viste ingen nåde mot Trumps holdninger og uttalelser.

– Det var ingen seriøse løsninger på problemene, bare blåse liv i bitterhet, sinne og hat. Og det er ikke det Amerika jeg kjenner.

– Han (Donald Trump journ.anm) tilbyr bare slagord og frykt. Han vedder på at dersom han skremmer nok folk, så kan han kanskje få nok stemmer til å vinne dette valget.

Skei Grande om Trump: – Vil få veldig store følger for Norge

President Obama tok også opp kritikken som er kommet mot Hillary Clinton.

– Hillary har fått sin porsjon kritikk. Hun har blitt karikert fra høyresiden, og noen på venstresiden. Hun har blitt beskyldt for alt du kan forestille deg - og en del ting du ikke kan forestille deg. Men hun vet at det er det som skjer når alt du gjør blir sett på med lupe i 40 år. Hillary vet hun har gjort feil, akkurat som jeg har gjort. Akkurat som vi alle har gjort. Det er det som skjer når vi prøver, sa han.

– Ingen mer kvalifisert

Han listet opp en rekke milepæler som er nådd i sin presidentperiode, men understreket at det fremdeles er mye arbeid å gjøre.

– Det har aldri vært en mann eller en kvinne, verken meg eller Bill (Clinton, journ. anm), som har vært mer kvalifisert til å bli president i USA, sa presidenten som også tok et oppgjør med Trumps slagord «Make America great again»:

– Amerika er allerede gode. Amerika er allerede sterke.

VISTE SEG: Etter Obamas tale kom hovedpersonen selv, Hillary Clinton, på scenen for første gang på landsmøtet. Foto: Thomas Nilsson/VG

Se VG-fotografens bilder fra Demokratenes landsmøte

– OPPLØFTENDE: Det sier Jena Baun fra Chicago om Obamas tale. Her sammen med sine to barn. Foto: Thomas Nilsson/VG

Etter den 45 minutter lange talen kom Hillary Clinton selv på scenen for å takke presidenten og ta imot publikums applaus. Det er første gang hun viser seg på landsmøtet før hun natt til fredag norsk tid skal holde sin tale.

– Obamas tale ga meg håp. Det vi kan ta med oss fra den er at vi har en fremtid foran oss, men hvis vi stemmer på han andre fyren så vil vi ikke ha en fremtid i det hele tatt, sier Cedric Williams, delegat fra Nevada til VG.

Vi møter både ham og Jena Braun fra Chicago inne i landsmøtesalen etter talen.

– Talen hans var oppløftende, sier Braun.

Tidligere i natt holdt visepresident Joe Biden en glødende tale til et fullsatt Wells Fargo Center.

TÅRER: En tårevåt Cedric Williams fra Nevada sier at Obamas tale ga ham håp. Foto: Thomas Nilsson/VG

– Han forsøker å fortelle dere at han bryr seg om middelklassen. Gi deg! Det er sludder og vås.

– Han har ikke peiling på hva som gjør Amerika gode. Han har faktisk ikke peiling - punktum, sa visepresidenten i sin tale med adresse til Trump.

Salen svarte med å rope: «Han har ikke peiling, han har ikke peiling».

Les også: Slik rammer epost-skandalen Clinton

Hudflettet Trump

På forhånd hadde det blitt delt ut skilt med påskriften «Joe», som en publikum holdt opp under Bidens tale.

Biden snakket med hevet stemme, noen ganger nærmest ropte han i sine advarsler mot mannen Hillary Clinton skal kjempe mot i presidentvalget i november.

– Hans kynisme er grenseløs, hans mangel på empati og medfølelse kan oppsummeres i hans kjente frase: «You’re fired», fortsatte Biden med referanse til Trumps reality-show «The Apprentice».

GLØDENDE TALE: Visepresident Joe Biden kom med sterke advarsler mot Donald Trump. Foto: THOMAS NILSSON/VG

Les også: David (61) byttet parti for å stemme på Trump

Av Hillary Clinton tegnet han et bilde av en omsorgsfull kvinne som står opp for andre, før han la til:

– Det er ikke Trumps historie.

Clintons visepresidentkandidat Tim Kaine aksepterte i natt nominasjonen på Demokratenes landsmøte.

VISEPRESIDENTKANDIDAT: Tim Kaine aksepterte formelt nominasjonen i natt. Foto: Thomas Nilsson/VG

– Når dere vil vite hvilken karakter en offentlig person har, så sjekk om de har noen lidenskaper. Hillarys lidenskap er barn og familier. Donald Trump har en lidenskap, også: Ham selv, sa Kaine og fortsatte:

– Det er ikke bare ord med Hillary, det er prestasjoner. Hun leverer.

Trump til Russland: – Finn Clintons e-poster

Ber om samlet parti


New York-borgermester Michael Bloomberg la i sin tale stor vekt på at partiet nå må stå samlet for å slå forretningsmannen fra New York i november;

– Det et er ikke alt jeg enig med Hillary i, men uansett hva uenighetene våre er så har jeg kommet hit for å si: Vi er nødt til å sette dem til side for landet vårt sin skyld. Vi må samle oss rundt kandidaten som kan nedkjempe en farlig demagog.

Demokratenes landsmøte har vært preget av splittelse etter at det i helgen ble lekket over 19.000 e-poster sendt og mottatt av syv ledere i Det demokratiske partiets nasjonalkomité (DNC), der det kom frem at komité-ledelsen forsøkte å undergrave valgkampen til Bernie Sanders.

Lest denne? Bernie-tilhenger: – Jeg er sint som faen

Store protester

Dette har ført til store demonstrasjoner her i Philadelphia. Kort tid etter at Clinton formelt ble nominert av landsmøtet tirsdag marsjerte over hundre Bernie Sanders-delegater og supportere ut av salen i protest.

JUBLER FOR KAINE: Stemningen var svært god da Tim Kaine ble nominert til partiets visepresidentkandidat. Foto: Thomas Nilsson/VG

I tillegg til kjente politiske skikkelser har flere privatpersoner med sterke historier fortalt dem til landsmøtet.

– Det tar omtrent fem minutter for en kirkeklokke å ringe 49 ganger, sa Christine Leinonen, mor til et av ofrene for angrepet mot en nattklubb i Orlando i juni som kostet 49 liv.

Felicia Sanders og Polly Sheppard, som begge overlevde skytingen i en kirke i Sør-Carolina, fortalte også om sine opplevelser og hvorfor de støtter Hillary Clinton.

Få innsikt: Derfor tok ekspertene feil om Trump

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder