RETURER BAK JERNRING: Migrantene tas med til registrering bak gjerder og politisperringer, og internasjonal presse nektes tilgang. Foto: Nilas Johnsen

Dette skjer med flyktningene etter Tyrkia-retur

DIKILI (VG) De fleste som returnes til Tyrkia vil bli sendt videre uten å få asyl - men syrerne loves plass i de tyrkiske flyktningleirene.

  • Nilas Johnsen

Artikkelen er over fire år gammel

De to fergene som ankom den tyrkiske havnebyen Dikili fredag morgen fraktet 123 migranter og flyktninger som har fått drømmen om Europa knust. Etter tre dager med full stopp i returene, var det viktig for både EU og Tyrkia å vise at avtalen om returer fortsatt iverksettes.

Les også: Her er Tyrkia-returene i gang igjen

I Dikili, Tyrkia: Nilas Johnsen

Amnesty og en rekke organisasjoner har advart mot at de som sendes til Tyrkia står i stor fare for å sendes videre til andre land der de blir forfulgt, såkalt refoulment. Talskvinne for FNs Høykommisær for flyktninger (UNHCR) i Tyrkia, Selin Unal, sier til VG at de forsøker å få innsyn i oppfølgingen.

– Vi ønsker å få tilgang til dem som returneres til Tyrkia for å forhindre risikoen for at de sendes videre til land der de vil bli forfulgt. Vi har uttrykt vår bekymring ved flere aspekter, og er i dialog med tyrkiske myndigheter, sier hun.

LES OGSÅ: Flyktingene bryter opp gjerdet for å protestere

Internasjonal presse får ikke slippe inn og snakke med migrantene, som kom fra Pakistan, Bangladesh, Afghanistan og Irak. VG søkte for tre uker siden, og hadde godkjennelse, men like fullt fikk bare det statlige pressebyrået slippe til.

– De som kommer nå er migranter, vi skal flytte dem videre til en leir der de vil bli holdt i femten dager, før de vil bli returnert til sine hjemland, sier Ali Öztürk fra innenriksministeriet til VG.

VIDERE MED BUSS: Én av migrantene som ankom fredag morgen følges til bussen som skal frakte dem til det avstengte deporteringssenteret. Foto: Bram Janssen Ap

Dette er den videre prosessen for migranter og flyktninger som sendes til Tyrkia, får VG opplyst:

• Migrantene vil bli fraktet til en avstengt leir i Kirklareli nær grensen til Bulgaria. De vil bli holdt der i femten dager, mens en vurdering tas på om de har rett til beskyttelse i Tyrkia.

• Det er allerede konkludert med at migranter fra land som Pakistan, India og Bangladesh skal returneres, og Tyrkia har inngått nye avtaler med disse landene. De fra Afghanistan og Irak vil få sine saker vurdert, men har liten mulighet til å få asyl.

• Syrere som returneres etter avtalen vil ikke bli fraktet med båt, men vil bli flydd til Tyrkia, og bli plassert i nye leirer i Osmaniye-provinsen. Der vil de få samme type «midlertidig beskyttelse» som rundt 2,7 millioner syrere allerede har.

Les også: 1.500 ønsker asyl - kun én mann ser på sakene

– De som har kommet så langt vil ikke ha rett til asyl. De som returneres hit er allerede vurdert av Hellas, og er økonomiske migranter, sier Öztürk.

– Også dem som kommer fra Irak og Afghanistan?

– De har store problemer i sine hjemland, og sakene vil bli vurdert, men det er ikke som med syrerne - de vil i hovedsak få bli i Tyrkia. Det er ikke sant det Amnesty sier om at vi tvinger syrere tilbake.

«EUROPAS HODEPINE»: Fiskerne Dince Ôszan, Tayfun Aslan og Yilmaz Aslan sier Tyrkia har sine egne problemer, og ikke bør ta imot «Europas hodepine». Foto: NILAS JOHNSEN

På havnen i Dikili har flere kommet for å se på returene fra moloen, men selv om mange har sympati med migrantene, rettes sinnet mot Europa.

– Tyrkia har ikke penger nok til å brødfø alle disse flyktningene. Det er jo Europa de vil til, og de bør ikke sendes hit. Vi har allerede mange flyktninger, og det betyr kamp om jobber og boliger, sier fiskeren Dince Ôscan (40).

– Jeg synes synd på dem siden de er fattige, men Tyrkia har tatt imot det vi klarer, så jeg synes ikke det er rettferdig at de sendes hit, sier pensjonisten Oman Ay (77).

Mer om

  1. Tyrkia
  2. Flyktningkrisen i Europa

Flere artikler

  1. Etter tre dager med full stopp: Her er Tyrkia-returene i gang igjen

  2. Her er migrantene Europa ikke vil ha

  3. Faizal (26) frykter retur - ber om å få søke asyl i Hellas: Hellas starter retur av flyktninger og migranter til Tyrkia

  4. Her er de første Tyrkia-returene

  5. Fortsatt flere nye flyktninger enn returer til Tyrkia

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder