Erklærer unntakstilstand etter jordskjelvkatastrofen i Italia

Italienske myndigheter erklærer unntakstilstand i de hardest rammede områdene etter jordskjelvkatastrofen. Samtidig svinner håper om å finne flere overlevende.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Dødstallet etter det kraftige jordskjelvet som rammet det sentrale Italia onsdag ble fredag morgen oppjustert til 267, mens 387 skadde får behandling på sykehus, opplyser sivilforsvaret.

Se videoen: Her blir tiåringen hentet ut av ruinene

Redningsmannskapene jobber fortsatt på spreng i et håp om å redde flere av dem som er fanget i ruinene, men talsmann for brannvesenet Lorenzo Botti innrømmer at håpet om å finne flere overlevende nå minsker time for time.

Lover penger

Italias statsminister Matteo Renzi har så langt innvilget 50 millioner euro til gjenoppbygging av de jordskjelvrammede områdene. Men han får kritikk for å ikke gjøre nok, melder NTB.

VG-kommentar: «En av Italias vakreste byer jevnet med jorden»

Renzi har kunngjort et nytt initiativ kalt «italienske hjem» som et svar på flere år med kritikk over dårlige bygg og konstruksjoner over hele landet.

Han understreker samtidig at det er «absurd å mene at det kan bygges sterke nok bygninger til å motstå jordskjelv».

Etterlyser handling

Sjefen for Italias nasjonalråd for ingeniører, Armando Zambrano, er derimot uenig.

– Teknologien for å bygge mye sterkere bygninger finnes. Dette kan forebygge slike dødstall når jordskjelv inntreffer så ofte som de gjør, sier Zambrano.

VG forklarer: Derfor opplever Italia oftere jordskjelv enn andre

Han mener at en slik ombyggingsprosess vil koste flere milliarder euro.

– Vi kan unngå alle disse dødsfallene. Disse tragediene fortsetter å skje fordi vi ikke gjør noe. Etter hver tragedie lover vi handling, men ingenting skjer, sier han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder