Amerikansk rakett skrev historie

Selskapet SpaceX har skrevet romfartshistorie ved å lande en ubemannet rakett nær oppskytningspunktet etter få minutter i luften.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Den ubemannede Falcon 9-raketten ble skutt opp mandag kveld lokal tid fra stasjonen i Cape Canaveral i Florida. Ti minutter senere landet den trygt nær oppskytingsrampen og utløste vill jubel blant bakkemannskapet.

– Velkommen tilbake, baby, skrev SpaceX-eieren Elon Musk, på sin Twitter-konto.

Den sør-afrikanske dollarmilliardæren har vært med å grunnlegge betalingstjenesten Paypal, står bak Tesla og har nå gjort store fremskritt innen privat romferd.

Les også: Nå er astronauten Scott historisk

Å få Falcon 9 til å lande trygt er nemlig ingen liten bragd. Raketter av denne typen har flere trinn. Det Space X greide å lande i dag er det som brukes for å løfte resten av raketten ut av atmosfæren. Vanligvis blir disse trinnene ødelagt på vei tilbake til jorda, men med natten landing er Space X ett steg nærmere å lage raketter som kan brukes på nytt. Det kan spare bransjen for millioner av dollar – og bidra til å gjøre privat romferd lønnsomt.

ENDELIG VELLYKKET: Romfartsselskapet SpaceX lyktes i å lande sin Falcon 9-rakett etter oppskyting. Foto: Joe Skipper , Reuters

Så du denne? Dansk astronaut klar for verdensrommet

Testen av Falcon 9 var den første siden tilsvarende rakett eksploderte få minutter etter oppskytningen i juni. Den skulle da frakte utstyr til Den internasjonale romstasjonen ISS.

Også flere tidligere forsøk har mislyktes, men SpaceX har uttalt at hvert oppskytningsforsøk har hjulpet ingeniørene nærmere til å finne teknikken som gjør det mulig å lande raketten igjen.

(VG/NTB)

Husker du? NASA: Kan ha funnet beboelig planet

Fra arkivet: Ikke alle forsøkene har lyktes.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder