TAR HVERANDRE I HENDENE: Dette arkivbildet tatt i 2013 viser lederen av islamistpartiet Ennahda Rached Ghannouchi (V) og lederen for arbeidstagerorganisasjonen (UGTT) Houcine Abbassi. Foto: Fethi Belaid , Afp

Fredsprisvinnere til VG: – Våpen og vold er aldri løsningen

TUNIS/OSLO (VG) Houcine Abbassi, lederen av Tunisias arbeidsgiverorganisasjon (UGIT) sier til VG at prisen viser med all tydelighet at det er dialog, ikke vold, som løser problemer.

 • Amund Bakke Foss
 • Radhouane Addala
 • Geir Molnes

Artikkelen er over fire år gammel

VG snakker med Houcine Abbassi på Arbeidsgiverorganisasjons kontorer i Tunis.

– Dette var en hyggelig overraskelse. Denne prisen er ikke bare for kvartetten, men det er en pris for alle tunisiere og alle organisasjoner i landet, sier han.

Den tunisiske dialogkvartetten tildeles Nobels fredspris for 2015. Prisen tildeles for bidraget til å bygge demokrati i Tunisia i etterkant av sjasminrevolusjonen i 2011.

Kvartetten består av fagbevegelsen UGTT, arbeidsgiverorganisasjonen UTICA, menneskerettsorganisasjonen LTDH og den nasjonale advokatforeningen Ordre National des Avocats de Tunisie.

En av vinnerne, Abbassi, sier til VG at prisen viser at Tunisia er fredelig, og at de er på rett spor etter folkeopprøret som startet Den arabiske våren i 2011.

– Dialog var den eneste måten å løse krisen vi var inne i i 2013, og denne Nobel-prisen bekrefter at vi bare kan komme oss fremover hvis vi arbeider sammen for å løse problemer.

Kommentar: En fantastisk fredspris!

Houcine Abbassi møtte journalister i Tunis i dag. I desember kommer han til Oslo. Foto: Radhouane Addala for VG ,

– Det har vært et tøft år

Abbassi sier at prisen gir en vitamininnsprøyting og sender en beskjed utover landet og til andre land i regionen som sliter med konflikt og urolighet.

– Våpen og vold er aldri løsningen, sier han og fortsetter.

– Prisen minner oss på at i forbindelse med våre nye utfordringer, må vi også bruke dialog, ikke vold. Dette året var tøft med terrorismen i landet og politisk drakamp. Vi må utnytte de positive tingene vi allerede har oppnådd.

Tunisia opplevde et svært dødelig terrorangrep i juni i år da en radikalisert tunisisk mann gikk til angrep på en strand i turistbyen Sousse og drept 37 turister. Landet fryktet at angrepet ville ødelegge den positive demokratiseringsprosessen i landet, men også landets viktige turistindustri.

– Gir håp for tunisisk ungdom

VG snakker også med Boubaker Ben Thabet,visepresident i den nasjonale advokatforeningen, som også ble tildelt prisen.

– Denne prisen gir håp på et riktig tidspunkt for tunisisk ungdom, og vil væe oppmuntrende i kampen for politisk utvikling, sier han.

Han påpeker at Kvartetten som nå har fått fredsprisen lenge har bidratt til positiv endring i Tunisia.

– Nå har vi fått på plass en ny konstitusjon og nye institusjoner. Nå skal vi fortsette presse på for å komme oss fremover, sier han til VG.

Til NRK sier en av de andre fredsprisvinnerne:

– Jeg synes dette er utrolig. Det er en stor ære. Tunisia har aldri fått fredsprisen før og nå får vi verdens støtte. Denne prisen er en stor støtte for oss og for prosessen videre, sier komitémedlem Chocri Dhouibi fra Menneskerettigsligaen LTDH.

Ekspert: Veldig positivt

Knut Vikør, professor ved Universitetet i Bergen og ekspert på Tunisia mener dialogkvartetten har spilt en avgjørende rolle for det som har skjedd i landet etter den arabiske våren i 2011.

– Jeg synes det er veldig positivt at gitt prisen går til Tunisia, fordi de er en suksesshistorie i den arabiske våren. Mange har et inntrykk av at våren var feilslått, og at demokrati ikke passer i Midtøsten. Men Tunisia er et tydelig moteksempel på at det kan gå bra.

Knut Vikør, professor ved Universitetet i Bergen og ekspert på Tunisia mener dialogkvartetten har spilt en avgjørende rolle for det som har skjedd i landet etter den arabiske våren i 2011.

– Jeg synes det er veldig positivt at prisen går til Tunisia, fordi de er en suksesshistorie i den arabiske våren. Mange har et inntrykk av at våren var feilslått, og at demokrati ikke passer i Midtøsten. Men Tunisia er et tydelig moteksempel på at det kan gå bra.

Les også

 1. Tunisisk kvartett får fredsprisen

  NOBELINSTITUTTET (VG) Kvartetten for nasjonal dialog i Tunisia får Nobels fredspris for sitt fredsarbeid i landet i…
 2. Alt du trenger å vite om Nobelpris-vinnerne

  Årets vinnere har revolusjonert behandlingen av dødelige parasittsykdommer som rammer de fattigste blant oss.

Flere artikler

 1. Her er historien om Tunisias Nobel-vinnere

 2. Fredsprisvinner: – Dette er en pris til alle i Tunisia

 3. Årets fredsprisvinner: Kvartetten fra Tunisia: Holmås: Vi må heie på Tunisia

 4. Den tunisiske kvartetten får Fredsprisen torsdag: Dette må du vite om fredprisvinnerne

 5. Høy pris å forsvare

Fra andre aviser

 1. Tunisisk dialogkvartett får fredsprisen

  Fædrelandsvennen
 2. Disse kommer for å motta fredsprisen

  Fædrelandsvennen
 3. Dette er fredsprisvinnerne: Den tunisiske kvartetten for nasjonal dialog

  Aftenposten
 4. Tunisisk demokratisk dialog hedres med fredspris

  Fædrelandsvennen
 5. Her er Nobelkomiteens begrunnelse

  Aftenposten
 6. Stor glede hos Tunisias fredskvartett

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder