Bekreftet: Ubåten sank i 1916

STOCKHOLM/OSLO (VG) Det svenske forsvaret bekrefter langt på vei at ubåtfunnet som ble avslørt mandag er den russiske ubåten Catfish som sank i 1916.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Försvarsmakten, det svenske forsvaret, har analysert videomaterialet som viser en fremmed ubåt som ble funnet utenfor østkysten av Sverige i forrige uke.

De konkluderer med at det høyst sannsynlig dreier seg om den russiske ubåten «Som,» «Catfish på engelsk,» som sank i 1916, skriver Försvarsmakten i en pressemelding.

– Det finnes ingen ting som taler i mot at det skal dreie segom «Som,» skriver Försvarsmakten.

Letter over nyheten

VG besøkte «skattjegeren» Dennis Åsberg tidligere tirsdag. Da ga han tydelig uttrykk for at han håpet det var den russiske ubåten de hadde funnet. Da VG snakket med Åsberg tirsdag ettermiddag er han lettet over nyheten fra det svenske forsvaret.

- Dette er veldig gode nyheter. Hadde ubåten vært av nyere tid hadde vi kanskje stått overfor et diplomatisk problem, men nå har den fått historisk verdi, sier han til VG.

- Vi har jo håpet på dette i lengre tid nå, men å få bekreftelsen fra Försvarsmakten var bra.

Åsberg håper han om ikke lang tid kan ta turen utover igjen for å ta bilder og mer video av vraket.

- Men vi avventer hva myndighetene sier, det er de som må avklare hva som skjer videre, sier han.

Funnet ble avslørt i går, og en rekke eksperter spekulerte i hva det kunne dreie seg om. Det ble trukket paraleller til ubåt-jakten i fjor, og flere mente den kunne være moderne.

Ubåtens konstruksjon, og det at navnet på båten kan skimtes på siden, taler imidlertid sterkt for at det dreier seg om ubåten som sank i 1916.

SØSTERSKIP: Ubåten på bildet, «Beluga,» er av samme type som den man nå tror er funnet i Østersjøen. Foto:Ukjent,Wikimedia

For å kunne fastslå identiteten med total sikkerhet må det foretas en teknisk analyse av ubåten, men Försvarsmakten er så sikre at de ikke ser noe behov for det.

De ser den forliste ubåten som et krigshistorisk, eller marinearkeologisk anliggende som kan tenkes å falle under definisjonen krigskirkegård.

– Viser dette seg å være «Catfish» er dette noe for historiebøkene. Men viser det seg at det er en russisk ubåt som har ligget der i 20-30 år er det en stor sikkerhetspolitisk sak. Da har i såfall svensk territoriets blitt invadert, og saken vil være en helt annen, sa en av de som fant ubåten, den svenske skattejegeren Dennis Åsberg, til VG tidligere i dag.

Det var hans selskap, Ocean X-team, som fant ubåten onsdag i forrige uke.

De vil ikke avsløre nøyaktige koordinater av sikkerhetshensyn, men avslører at den ligger i Upplands skjergård, cirka 2750 meter fra kysten.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder