IKKE «NESSIE»: Dette sonar-bildet, tatt av den Horten-produserte roboten Munin, viser «monsteret» som nylig ble oppdaget i den skotske innsjøen Loch Ness.

IKKE «NESSIE»: Dette sonar-bildet, tatt av den Horten-produserte roboten Munin, viser «monsteret» som nylig ble oppdaget i den skotske innsjøen Loch Ness. Foto: KONGSBERG MARITIME

Norsk undervannsrobot fant «monster» i Loch Ness

«Monsteret» den norskproduserte undervannsroboten Munin nylig oppdaget, er egentlig en nesten 50 år gammel filmrekvisitt.

Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Roboten har deltatt i det Sky News omtaler som «den mest grundige kartleggingen av Loch Ness noensinne».

«Operation Groundtruth» har hatt som mål å kartlegge hele bunnen av den skotske innsjøen. Til dette bruker roboten blant annet avansert sonar-teknologi som er i stand til å ta detaljerte og høyoppløselige bilder av bakken.

– Vi har funnet et monster, men det er ikke det mange folk har forventet, sier Adrian Shine, «Nessie»-ekspert og leder av The Loch Ness Project, til BBC.

Skapningen forskerne har funnet er et Loch Ness-monster, men kun en filmrekvisitt som forestiller det myteomspunne sjømonsteret.

Den ni meter lange modellen av «Nessie» ble nemlig brukt i forbindelse med innspillingen av filmen «The Private Life of Sherlock Holmes» fra 1970.

Husker du? Svømte borti 5,5 meter langt «sjøuhyre»

Sank til bunns på første forsøk

Regissør Billy Wilder insisterte ifølge BBC på å fjerne noen materialer for å få monsteret til å se mer ekte ut, men denne beslutningen førte etter hvert til at modellen, som først ble oppdaget nå, sank til bunns.

Monsteret ble laget av kunstneren Wally Veevers og sank kort tid etter at den første gang ble forsøkt tauet ut i Loch Ness med båt.

Et nytt monster ble konstruert, men kun med hode og hals, og resten av innspillingen ble fullført i et innendørs basseng.

Satellitbilder blåser liv i myten: Er dette Loch Ness-monsteret?

Saken fortsetter under bildet.

FILM-SJØMONSTER: Dette er modellen av Loch Ness-monsteret, her avbildet under filminnspillingen i 1969, som nå ble funnet av en norskprodusert undervannsrobot. Foto: Ian Tyas/Keystone Features Getty Images

Lette etter «Nessie»-reir

De siste tiårene har det jevnt og trutt dukket opp flere teorier rundt det legendariske Loch Ness-monsteret. Tidligere i år hevdet en pensjonert fisker at han hadde oppdaget en undersjøisk grøft som var stor nok til å fungere som et mulig gjemmested for «Nessie».

Flere har tidligere spekulert i om den skotske innsjøen egentlig er langt dypere enn hva man har trodd og at dette eventuelt kan forklare hvorfor man aldri har funnet monsteret.

Denne teorien ble imidlertid motbevist i forbindelse med «Operation Groundtruth». Undervannsroboten undersøkte hele den 230 meter dype Loch Ness uten å finne spor etter noen undersjøisk grøft.

Forskerne bak prosjektet utelukker ikke at de vil oppdage flere hemmeligheter på bunnen. Tidligere har man funnet bombefly fra krigens dager og en hundre år gammel fiskebåt.

Sett denne? Fant gigantdinosaur-fotspor i Skottland

Produsert i Horten

Den torpedo-lignende roboten fra Kongsberg Maritime har en rekkevidde på 1500 meter og brukes vanligvis for å lete etter fly- og skipsvrak på havbunnen.

– Den er produsert av oss, delvis i Horten og delvis i USA, forteller Gunvor Hatling Midtbø, kommunikasjonsdirektør i Kongsberg Maritime, til VG, før hun legger til:

– Dette er moro!

Loch Ness-turisme er en pengemaskin for Skottland. Ifølge nyhetsbyrået AFP tjener skottene over 700 millioner kroner årlig på turister som ønsker å besøke innsjøen.

Les også: Fikk denne rovfisken i Oslofjorden

Sjefen for VisitScotland, Malcolm Roughead, har kanskje noen økonomiske motiver når han sier at funnet er spennende, men at man samtidig ikke kan konkludere med at «Nessie» ikke eksisterer.

– Uansett hvor høyteknologisk utstyret er og hva det eventuelt måtte avsløre, vil det alltid være noe mystisk rundt det ukjente som virkelig ligger under Loch Ness.

NATURTRO?: Modellen av Loch Ness-monsteret sank kort tid etter sin første seilas på den skotske innsjøen. Foto: Ian Tyas/Keystone Features Getty Images

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder