SÅ OPPTAK: Iraks eksdiktator følger nøye med i forhandlingene i rettssaken der han er tiltalt for folkemord. Tirsdag fikk retten se videoopptak av gassangrep mot kurdiske sivile under et felttog mot angivelige opprørere nord i Irak i 1987-1988. Foto: Reuters

Saddam-domstol fikk se opptak av gassangrep

Domstolen som behandler folkemord-tiltalen mot Iraks tidligere diktator Saddam Hussein, har fått se videoopptak av gassangrep mot kurdiske sivile.

Artikkelen er over 13 år gammel

Opptakene ble gjort nord i Irak i 1987 og 1988. De viser landsbyfolk som dør mens de forsøker å flykte fra giftgassen som Saddams soldater brukte mot dem under det såkalte Anfal-felttoget i de nordlige delene av Irak. Blant de døde på bildene var det et spedbarn.

- Hvor er terroristene de sa de ville drepe, spurte aktor Munqith al-Faroon mens opptaket ble vist i Bagdad tirsdag. Saddam Hussein satt taus på tiltalebenken sammen med sine seks medtiltalte.

Tiltalen lyder på drap på rundt 182.000 kurdere på slutten av 1980-tallet, da Saddams regjeringsstyrker slo ned det de mente var et kurdisk opprør. Bombefly, tungt artilleri og giftgass ble satt inn mot de angivelige opprørerne.

Saddam Hussein er fra før av dømt til døden ved en annen domstol for drap på 148 sjiamuslimer fra landsbyen Dujail seks mil nord for Iraks hovedstad Bagdad i 1982. Hans forsvarere har anket dommen på døden ved henging.

Mer om

 1. Irak

Flere artikler

 1. Al-Qaida-planer om å lage giftgass avslørt i Irak

 2. Hyllet Saddams minne på årsdagen for hans død

 3. USA og Irak i strid om «Kjemiske Ali»

 4. Domstol fastholder dødsdommen mot Saddam Hussein

 5. Aziz og «kjemiske Ali» dømt til 15 års fengsel

Fra andre aviser

 1. Saddam-domstol fikk se opptak av gassangrep

  Fædrelandsvennen
 2. Saddam er tilbake på tiltalebenken

  Fædrelandsvennen
 3. Aziz stilt for retten

  Aftenposten
 4. Al-Qaida-planer om å lage giftgass avslørt i Irak

  Fædrelandsvennen
 5. Dødsdommen

  Aftenposten
 6. Ett år siden Saddams død

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder