REDDET: Etter 18 dager uten kontakt med omverden blir Gerald Martin endelig reddet. Foto: AP

Innesperret av orkanvannet i 18 dager

(VG Nett) Her blir Gerald Martin (76) endelig reddet ut fra hjemmet sitt i New Orleans. I over to uker har han vært helt alene, uten mat og ropt på hjelp.

Anne Vinding
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Store deler av huset hans ble satt under vann, og Martin måtte sitte helt stille på loftet for å overleve, skriver AP.

- Jeg bodde på loftet i 16 dager. Jeg hadde ikke annet enn vann, forteller Martin.

SE EKSKLUSIVE VG-BILDER FRA ORKANEN HER

Den siste oversikten viser at 880 mennesker er omkommet som følge av naturkatastrofen som rammet USAs sørstater 29. august. Martins familie fryktet lenge at 76-åringen ville bli et tall i dødsstatistikken. Men over to uker etter at orkanen traff huset hans ble han endelig reddet.

BLE IGJEN: Donald Bordelon og familien hans ble igjen i hjemmet deres i Arabi i Louisiana da Katrina herjet delstaten. I 5 dager bodde de på loftet. Foto: EPA

Stekende varme

Det var bare en tilfeldighet at redningsmannskapene oppdaget han. Motoren på båten deres stanset i et øyeblikk da de passerte 76-åringens hus.

- Hallo, kom hit! Ropte Martin med alle sine krefter idet motorduren forsvant.

Redningsarbeiderne snudde seg straks og brøt seg inn i huset. Der fant de den eldre mannen bare i undertøyet på loftet. Han hadde tatt av seg klærne for å kjøle seg ned i voldsomme heten.

Utrolig nok klarte han selv å gå ut av huset da hjelpen kom.

- Dette er en utrolig historie om å overleve. Han var veldig svak og trøtt, men han klarte å snakke og stå oppreist. Han var lettet, og han var tørst, sier Louie Fernandez, talsmann for redningsarbeiderne som fant 76-åringen.

Sovnet i orkanen

Hele Martins familie hadde reist fra New Orleans før orkanen traff byen. Men 76-åringen insisterte på å bli igjen for å gå i kirken. Da han kom hjem fra kirken sovnet han på sofaen, og våknet først da vannet fosset inn i huset. Han fikk kun med seg en flaske med seks liter vann og flyktet til loftet.

- Med en gang vi kom ut av huset spurte han om vi kunne stoppe på Taco Bell. Han var tydelig sulten, forteller Jason Randor som var med på redningsoperasjonen.

TILBAKE I BYEN: Scott Sullivan og familien hans kommer tilbake New Orleans for å bygge opp huset sitt igjen. Foto: REUTERS

Samtidig som Martin blir reddet ut av New Orleans har borgermesteren i byen, Ray Nagin oppfordret folk om å reise tilbake.

Nå møter han motstand fra lederen for den føderale hjelpeinnsatsen.

- Hvis man bringer et betydelig antall mennesker inn i New Orleans, trenger man en plan på hvordan det skal gjøres, sa viseadmiral Thad Allen.

Allen mener tilbakevendingen til den orkanrammede byen går for raskt både på grunn av manglende sikkerhet og problemer med vannkvaliteten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder