FLERE DREPT: En kolonne med pansrede israelske kjøretøyer tar seg inn i et område nær kibbutzen Mefalsim like ved den nordlige delen av Gazastripen. Minst seks palestinere er drept og 45 såret i harde kamper på Gazastripen onsdag. Foto: REUTERS

FLERE DREPT: En kolonne med pansrede israelske kjøretøyer tar seg inn i et område nær kibbutzen Mefalsim like ved den nordlige delen av Gazastripen. Minst seks palestinere er drept og 45 såret i harde kamper på Gazastripen onsdag. Foto: REUTERS

Abbas fordømmer «massakre» på Gazastripen

Palestinernes president Mahmoud Abbas fordømmer det han kaller en massakre i byen Beit Hanoun nord på Gazastripen.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Minst seks palestinere er drept og 45 såret i det som er den største israelske enkeltoperasjonen i det palestinske området på over fire måneder. Også en israelsk soldat mistet livet under trefningene onsdag morgen.

Blant de drepte er det fire Hamas-medlemmer, en politimann og en sivilperson, ifølge palestinske kilder. De sårede er for det meste væpnede palestinere, men også en kvinne og en elleveårig gutt er truffet i trefningene, opplyser palestinske sykehuskilder.

Operasjonen ble iverksatt samme morgen som israelske ministere og sikkerhetssjefer møttes for å drøfte om operasjonene på Gazastripen skal trappes opp.

Reokkupasjon?

Kvelden før ble et stort antall stridsvogner og soldater sendt til grensen mellom Israel og den sørlige delen av Gazastripen, og innbyggere i flyktningleiren Rafah er blitt bedt om å holde seg innendørs. Dette har ført til spekulasjoner om Israel nå ønsker å reokkupere deler av Gazastripen, men dette blir avvist av Israels viseforsvarsminister:

- Vi har ingen intensjon om å gjenerobre Gazastripen. Vårt mål er å ramme terroristene, sier Ephraim Sneh.

Det er imidlertid en kjent sak at det israelske forsvaret har anbefalt at hæren tar kontroll over en smal korridor mellom Gazastripen og Egypt for å hindre våpensmugling.

Olmert advarte

For få dager siden varslet statsminister Ehud Olmert at Israel kan komme til å utvide offensiven på Gazastripen, som ble iverksatt etter at en israelsk soldat ble kidnappet for over fire måneder siden. Så langt er over 260 palestinere drept, rundt halvparten av dem sivile.

Under operasjonen i Beit Hanoun ble det brukt stridsvogner, bulldosere, pansrede personellkjøretøyer, samt kamphelikoptre. Israelerne tok kontroll over byen og omringet sykehuset tidlig onsdag morgen, ifølge øyenvitner. I løpet av morgenen ble det meldt om harde trefninger, kombinert med flyangrep og ild fra stridsvognkanoner.

Flere dager

Operasjonen er ventet å vare i flere dager, opplyser israelske militære kilder til avisen Haaretz. Den blir likevel omtalt som begrenset. Ifølge radiostasjonen til den israelske hæren er offensiven den største på fire måneder.

Den israelske hæren sier at operasjonen er iverksatt for å stanse rakettangrepene mot israelsk territorium. Siden begynnelsen av året er det blitt avfyrt om lag 300 raketter fra Beit Hanoun, ifølge militære kilder.

Til tross for en over fire måneder lang militæroperasjon har Israel ennå ikke greid å stanse rakettangrepene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder