FINN ÉN FEIL: Da visepresident Mike Pence møtte presidenten for det europeiske råd, Donald Tusk, var ikke alt som det skulle i bakgrunnen. Det interaktive flagget på veggen bak teller 51 stjerner - én mer enn antallet stater i USA. Foto: Thierry Monasse AP

EU med stjernesmell under USA-besøk

Har EU fått stjerner i øynene av USA-besøket de siste dagene? De gikk i alle fall på en aldri så liten stjernesmell da de tok i mot USAs visepresident i Brussel i dag.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Da USAs visepresident Mike Pence møtte Donald Tusk, president for det europeiske råd, i dag, så tonen mellom de to ut til å være upåklagelig.

For det blotte øye kan det se ut som at alt er i skjønneste orden, men det er det altså ikke.

For hvis en ser litt ekstra nøye på det amerikanske flagget i bakgrunnen - så teller antallet stjerner 51. Det er én stjerne mer enn antallet stater i USA, som stjernene i flagget representerer.

– Det er en feil vi er lei oss for, og som ble oppdaget etter arrangementet. Det er en feil på vår kappe, sier en pressetalsmann i EU til VG.

EU-flagget, som opprinnelig er Europarådets flagg, har hele tiden hatt 12 stjerner, uavhengig av antall medlemsland.

– Dette er et grafisk flagg som de kanskje har fått fra nettet et sted. Der kan en finne amerikanske flagg med alt fra 51 til 54 stjerner, sier flaggekspert Jan Engene til VG.

Les også: Flaggtabbe har satt kinesiske sinn i kok: – Ingen feil er tillatt!

– Menneskelig feil

Dagens versjon av flagget har vært brukt siden 1960, etter at Hawaii ble USAs 50. delstat i 1959.

Det kan oppfattes som politisk ladet å bruke et flagg med 51 stjerner.

– USA har en historie der det gradvis har blitt flere delstater. Det har for eksempel vært snakk om Puerto Rico skal bli en amerikansk delstat, og da har man laget slike hypotetiske flagg som det finnes en del av på nettet, sier flaggekspert Engene.

Les også: Flaggtabbe i Indonesia

Flagget på veggen i EU-møterommet er grafisk, og byttes ut for hvert enkelt møte basert på hvilket land EU har møte med. En annen talsperson i EU forteller VG at det var første gang EU tok imot USA i nettopp dette rommet.

Han forteller videre at bruken av nettopp dette flagget overhodet ikke har vært politisk motivert.

– Det var en menneskelig feil som vi virkelig er lei oss for. Det var en genuin feil, og ikke noe vi kan gjøre med nå, sier talspersonen.

USAs visepresident Pence møtte både sine kolleger i NATO og ledere i EU under besøket i Brussel. EU-hovedstaden er siste stopp på reisen hans i Europa.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder