Slik kan Trump gjøre innreiseforbudet lovlig

USAs president har minst fire muligheter for å få gjennomført sitt omstridte innreiseforbud.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Av Kaja Storrøsten, VG

President Trump har lovet rettslig handling etter at en ankedomstol i San Fransisco nektet å gjeninnsette forbudet mot reisende fra syv muslimske nasjoner.

Han har ennå ikke vært konkret rundt hva de nye sikkerhetsstiltakene innebærer, men sier at han «ikke kunne tillate mennesker som ønsker å skade folket vårt å komme inn i landet».

– Vi vil fortsette å ta saken videre i retten og jeg har ingen tvil om at vi til slutt vil vinne, sa Trump på en pressekonferanse i Washington fredag, i forbindelse med statsbesøket fra Japan.

Les også: Trump raser etter å ha tapt anke

Anke til Høyesterett

Slik kan den rettslige kampen se ut ifølge Hilmar Mjelde, USA-ekspert og forsker ved Universitetet i Bergen:

– Trump-administrasjonen vil trolig be Høyesterett ta stilling til dette. Høyesterett er den endelige autoriteten når det gjelder å tolke Grunnloven, sier han og legger til:

– Gitt at Høyesterett nå er delt mellom det vi kan kalle venstreorienterte og høyreorienterte dommere, kan det godt hende saken ender uavgjort. I så fall blir ankedomstolens avgjørelse stående. Vinner Trump i Høyesterett, trer innreiseforbudet i kraft igjen.

Les også: Han stoppet Trumps innreiseforbud

Høyesterett har fortsatt bare åtte medlemmer, etter at Antonin Scalia døde for et år siden. Av de åtte blir fire dommere regnet som konservative, mens de fire andre regnes som mer liberale. Administrasjonen må ha fem stemmer for å anke.

– Det er nesten sikkert at fire dommere vil avvise en haste-anke, sier Peter Spiro, en jusprofessor ved Temple University, til AP.

Hvis Høyesterett nekter å gripe inn, vil saken forbli i ankedomstolen i San Fransisco og til slutt bli vurdert på sine juridiske meritter. Den kan også gå tilbake til dommeren James Robart i Seattle, som midlertidig sperret forbudet etter at staten Washington og Minnesota oppfordret en landsomfattende stopp den 27. januar.

Be om revurdering

Trump-administrasjonen kan bestemme seg for å spørre den ankedomstolen i San Fransisco om å revurdere de tre dommernes avgjørelse.

– Men oddsen for suksess er lav, sier Margo Schlanger, en jusprofessor ved Universitetet i Michigan til nyhetsbyrået AP. Hun peker på at de tre dommerne var enstemmig, og inkluderte en dommer valgt av en republikansk president.

Så du denne? Velgere om de første ukene: – Trump har vært helt utmerket

Neil Gorsuch er president Trumps kandidat til å ta den ledige plassen i Høyesterett. Her snakker Gorsuch på en pressekonferanse etter at Trump annonserte sitt valg 31. januar. Foto: Carolyn Kaster AP

Dommer Gorsuch gir håp

Handlingen til domstolene er midlertidig og har ikke avklart om Trumps ordre er lovlig. Den stopper bare deportasjoner og andre tiltak inntil dommerne kan gi en fullstendig vurdering om ordren bryter juridiske eller konstitusjonelle rettigheter.

Les også: De tar imot flyktningene Trump ikke vil ha

Å utsette ankesaken til Høyesterett har en fordel: Innen en avgjørelse blir tatt, kan Senatet har bekreftet dommer Neil Gorsuch til Høyesterett. Gorsuch er Trumps førstevalg som dommer. Det kan øke Trumps sjanser. Men akkurat hvordan ordren skal nå Høyesterett er ikke klart. Flere andre utfordringer er tatt opp i domstolene rundt om i landet, og retten kan velge å vente før de blander seg, ifølge AP.

Skrive om ordre

Det er kanskje ikke i presidentens interesse, men ankedomstolens panel antydet at en nedtonet ordre som ikke sperrer alle borgere fra de syv landene ute kan ha en større sjanse, ifølge USA Today.

Retten bemerket at Det hvite hus allerede har foreslått at de lovlige fastboende i USA ikke skal bli rammet, og mente en slik endring bør komme fra presidenten selv.

Samtidig kan Trump-administrasjonen fjerne setningene som beskytter religiøse minoriteter, som rammet flest muslimer under forbudet, ifølge USA Today.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder