USA truer med nye angrep i Syria

AFP: Fly fra bombet base utførte nye angrep

I et krisemøte i FNs sikkerhetsråd truet USAs FN-ambassadør Nikki Haley med å gå til aksjon i Syria igjen om nødvendig.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Sikkerhetsrådet møttes fredag for å drøfte det amerikanske angrepet som skal ha kostet seks mennesker livet og ført til store ødeleggelser på en syrisk flybase ved Shayrat i nærheten av Homs.

Russland anklaget USA for aggresjon og et åpenbart brudd på folkeretten med rakettangrepet fredag. USAs ambassadør Nikki Haley gjorde det på sin side klart at USA er forberedt på å iverksette flere angrep i Syria, men håper det ikke blir nødvendig.

– Vi er i vår fulle rett til å gjøre det, sa Haley og la til at USA ikke vil godta at Syrias president Bashar al-Assad bruker kjemiske våpen uten at det får konsekvenser.

Bakgrunn: USAs Syria-angrep

Reaksjon

Ifølge president Donald Trump var angrepet en reaksjon på et angivelig nervegassangrep i nærheten av Idlib tidligere denne uka, som USA mener Assad står bak. USA avfyrte 59 krysserraketter fra krigsskip i Middelhavet mot basen til det syriske luftvåpenet i Shayrat.

Ifølge en talsmann for det russiske forsvaret, Igor Konasjenkov, traff bare 23 raketter basen, og ødeleggelsene var relativt små. Seks kampfly som var inne til vedlikehold på flybasen ble ødelagt, sammen med flere bygninger, opplyste Konasjenkov tidligere fredag.

Les også: Russland vil hjelpe Syria med å styrke luftvernet

Angrepet, som er Trumps klareste militære beslutning hittil, markerer en klar opptrapping av USAs engasjement i den seks år gamle krigen i Syria.

Samtidig som hun truet med flere angrep, sa Haley også at det er på tide å søke en politisk løsning på krigen. Men hun krevde samtidig at Russland bremser sin nære allierte Assad og revurderer støtten til det syriske regimet.

Ny angrep fra flybasen

Fredag opplyste høytstående tjenestemenn i Pentagon samtidig at de undersøker om Russland kan ha hatt noe med det antatte nervegassangrepet å gjøre.

Trump-støtte: Flere regjeringen roser USA

De mener at Russland i det minste er skyldig i ikke å ha kontroll over sin allierte og sier at en syrisk eller russisk drone ble observert over stedet der gasshendelsen fant sted.

Klokken 20.30 fredag kveld melder nyhetsbyrået AFP at jagerfly fra den syriske flybasen utfører nye angrep.

Ifølge Syrian Observatory for Human Rights tok de to Sukhoi-flyene av fra en rullebane inne på Sharyat-basen, som er delvis i funksjon igjen, og bombet mål i området rundt Palmyra, øst for Homs. SOHR kunne ikke fastslå om flyene var russiske eller syriske.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder