FIKK HØRE DET: President Shimon Peres hadde sterke meninger om utenriksminister Jonas Gahr Støres kollegaer, under møtet i Peres' bolig i Jerusalem. Foto: AP

Støre fikk kritikk av Shimon Peres

(VG Nett) Israels president Shimon Peres har sett seg lei av at europeiske ledere sympatiserer med Palestina.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Den israleske presidenten Shimon Peres benyttet søndagens møte med Jonas Gahr Støre til å refse europeiske ledere for å ha et forvrengt bilde på midtøsten-konflikten.

- Mange av de talene som kollegaene dine holder, kan jeg bare ikke akseptere, sa Peres ifølge det israelske utenriksdepartementets hjemmesider.

VG Nett-leser:Har du ikke peiling på krig, Støre?

Han mener det er på tide at mange utenriksministre får opp øynene for virkeligheten.

Hamas blir ifølge Peres ansett som et symbol på fred og ansvar, mens Israel ender opp med å bli portrettert som et illegitimt og voldelig land.

Kamphandlingene fortsetter:- Fem raketter skutt mot Israel fra Gaza

Ikke ondt blod

- Støre uttrykte at han var sterkt bekymret for Gaza, og at vi er kritiske til israelske handlinger der, sier kommunikasjonsrådgiver Haakon Svane som nå er i Sharm el-Sheikh sammen med utenriksministeren i en SMS til VG Nett.

Han understreker at referatet er det israelske utenriksdepartementets gjengivelse av møtet, og at det ikke er noe ondt blod mellom de to politikerne.

- Vi kjenner president Peres godt og utenriksministeren hadde en åpen og god samtale med ham.

Utenriksministeren deltar mandag på en giverlandskonferanse mandag hvor 80 land og organisasjoner skal forsøke å koordinere ulike initiativ og bidrag til støtte fro gjenoppbygging på Gaza.

VGD:Diskuter Midtøsten her!

- Ensidig mediefokus

- Hamas er ikke noe annet enn en morderisk terror-organisasjon. De bruker små palestinske barn som skjold, og mottar ordrer direkte fra Iran, sa den israelske presidenten.

Senest i dag ble det avfyrt raketter mot israelske borgere.

- Hvorfor viser aldri norske og europeiske medier israelske barn som ikke for sove om natten fordi de lever i en konstant frykt for rakettene?, spurte han.

Viktig forhold

Støre understreket at han var kommet til Israel som en venn, og hvor viktig det er for han at Norge og Israel har et godt forhold.

- Jeg har sett ødelagte steder som Sderot, og mener helt klart at Israel har sin fulle rett til å forsvare seg, skal Støre ha svart, ifølge israelske UD.

Peres sa videre at Israel ikke lenger er interessert i å beholde Gazastripen.

- Norge er også opptatt at Israels rett til sikkerhet, men vi tror ikke israels sikkerhet er styrket etter Gaza-konflikten, skriver Svane fra UD.

Reiser til Egypt

- Vi har flyttet alle styrkene våre fra området. Nettopp derfor kan vi ikke akspetere at rakettene faller ned over hodene på barna våre, sa han.

Han understreket at Israel ønsker å gjenoppbygge Gazastripen, samt en økonomisk levestandard for innbyggerne.

Støre er er nå på vei til kveldens giverkonferanse i Sharm el-Sheikh i Egypt. Den skal han lede sammen med landets president Hosni Mubarak.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder