GUNSTIG FOR RUSSLAND: Talsperson for president Joe Bidens nasjonale sikkerhetsråd, John Kirby, sier at en våpenhvile akkurat nå ville ha vært gunstig for Russland.

USA: Våpenhvile nå vil kun tjene Russland

Kinas president Xi Jinping orienterte president Vladimir Putin tirsdag om et kinesisk forslag til våpenhvile og fredsplan i Ukraina: – Våpenhvile nå vil kun tjene Russland, sier talsperson for Det hvite hus.

Publisert:

Vladimir Putin og Xi Jinping har ikke sagt noe som får oss til å tro at krigen i Ukraina tar slutt med det første, sier en talsmann for Det hvite hus.

– Dersom Kina virkelig ønsker å spille en konstruktiv rolle, så bør president Xi Jinping be Russland om å avslutte invasjonen av Ukraina, sier talsmann for president Joe Bidens nasjonale sikkerhetsråd, John Kirby.

Xi er denne uken på et tre dager langt besøk i Moskva der han tirsdag orienterte president Vladimir Putin om et kinesisk forslag til våpenhvile og fredsplan i Ukraina.

Ifølge Kirby vil en slik våpenhvile nå bare tjene Russland.

– En våpenhvile akkurat nå vil fryse frontlinjene og gi Russland tid og rom til å sende inn mer utstyr og mannskap, sier Kirby.

Han legger til at USA ikke ser på Kina som en nøytral aktør når det gjelder krigen i Ukraina.

GODE VENNER: Statslederne Xi Jinping og Vladimir Putin beskriver et nært forhold.

Snakket om fredsplan

På dag to av Xi Jinpings Moskva-besøk hos Vladimir Putin, har de to statslederne hatt formelle samtaler om blant annet Ukraina og økonomisk samarbeid.

Klokken 16.29 melder nyhetsbyrået Tass at samtalene er over, ifølge Reuters.

Putin mener at samtalene var konstruktive og håper å ha «konstant kontakt» med Xi. Han omtaler Kina som Russlands viktigste handels- og økonomipartner.

– Vi er glade for «vår kjære venn» Xi er Moskva, sier Putin.

Bakgrunn: Xi Jinping besøker Russland

Avviser militær allianse – og kritiserer USA

I en felles uttalelse etter møtet slår kinesiske og russiske myndigheter fast at de to landene ikke er «militært allierte».

– Forholdet utgjør ingen blokk, er ikke av konfronterende natur og er ikke rettet mot andre land, lyder uttalelsen videre.

I uttalelsen gjør partene det likevel klart at forholdet deres overgår «det som er vanlig mellomstatlig samarbeid».

Xi og Putin uttrykker videre bekymring over det de omtaler som Natos økende nærvær i Asia. Særlig kritiserer de USA:

– Partene oppfordrer USA til å stanse undergravingen av internasjonal og regional sikkerhet og global strategisk stabilitet i forsøk på å sikre seg ensidige militære fordeler, lyder uttalelsen.

Kina har tidligere anklaget USA for å ha stor del av skylden for krigen i Ukraina. Kinesiske myndigheter er også imot sanksjonene som vestlige land har innført mot Russland.

USA er på sin side sterkt kritisk til Xis besøk i Moskva.

Utenriksminister Antony Blinken har tidligere uttalt at møtet gir Putin «diplomatisk dekning» for krigen.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no