Kurdere feirer før stemmene er talt opp

ERBIL (VG) Innbyggerne i Nord-Irak har brutt ut i full jubel over valget om en uavhengig stat. Men valgresultatet lar vente på seg.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

«Lenge leve Kurdistan, lenge leve Kurdistan, lenge leve Kurdistan!»

Folkemengden ved den gamle festningen i Erbil danser i ring mens de holder hender og roper «Lenge leve Kurdistan!»

Det er totalt kaos inne i sentrum. Biltrafikken står. Sjåførene tuter konstant. Passasjerene henger enten ut av vinduet, står på taket eller har forlatt bilen for å veive med et kurdisk flagg i rødt, hvitt og grønt, rope, synge og danse – det hele lyssatt av fyrverkeri.

Bakgrunn: Derfor vil kurderne ut av Irak

DANS PÅ TORGET: Innbyggerne i Erbil danser i ring, mens det glitrer i gullkjoler og fyrverkeri. Foto: Younes Mohammad

Kurderne i Nord-Irak har tatt seieren på forskudd. For opptellingen etter mandagens folkeavstemning om et uavhengig Nord-Irak fra resten av landet er fortsatt underveis, kan vi se i oversikten til det lokale nyhetsstedet Rudaw.

Men feiringen er ikke helt ubegrunnet: Det er ventet at ja-siden vil vinne, og når 280.000 stemmer er talt opp, viser de første resultatene natt til tirsdag norsk tid et overveldende flertall for uavhengighet.

MINNE: En kvinne tar en selfie ved festningen i Erbil. For kurderne var 25. september en historisk dag. Foto: Younes Mohammad

Stemte i finstasen

Valgoppslutningen skal ha vært på over 72 prosent. Innbyggerne i Erbil var pyntet til fest da de gikk til urnene i det overskyede, varme været for å stemme om de vil ha sitt eget land: Kurdistan.

Guttene og mennene som ankom valglokalet på en barneskole i regionshovedstaden var ikledd tradisjonelle mørkegrønne og brune løstsittende dresser med mønstrede tørklær i livet og på hodet.

KVINNEKAMP: Dilan Abdolsatar (19) (i rødt, i midten) stemmer sammen med sine kvinnelige slektninger på en barneskole i Erbil. Hun mener et selvstendig Kurdistan vil styrke kvinners rettigheter. Foto: Younes Mohammad

Kvinnene sparte ikke på paljetter og glitter, og ungjentene kopierte sine mødre med fotside kjoler, høye hæler og rød leppestift.

For 25. september var en historisk dato for folket i Nord-Irak. De er blitt invitert av sitt semi-autonome styre, Kurdistan Regional Government (KRG), til å bestemme om de vil ha total løsrivelse fra resten av Irak.

VG I NORD-IRAK: Journalist Ingeborg Huse Amundsen og fotograf Younes Mohammad. Foto: Mahdi Barcian

Lavmælt neiside

Ja-siden syntes å være alene i stemmelokalet VG besøkte mandag formiddag. Faktisk: Ikke noe sted på vår ferd i millionbyen Erbil har vi funnet tegn til en nei-kampanje.

Flere meningsmotstandere, foruten det Iran-tilknyttede opposisjonspartiet PUK, snakker lavt om sine anklager om maktmisbruk av president Barzani i frykt for å bli stemplet som forrædere, skriver Foreign Affairs. For nasjonalfølelsen står sterkt nå.


– Vi fortjener å få vårt eget land, vår egen frihet. Å være en del av Irak er som å leie sitt hjem. Nå vil vi eie, sier Layla Jaff (19) utenfor stemmelokalet.

STEMMERETT: Dilan Abdolsatar er én av cirka 5,6 millioner stemmeberettigede i Nord-Irak. Foto: Younes Mohammad

Hun mener et eget Kurdistan vil styrke både minoriteters og kvinners rettigheter, og at det er hennes plikt å videreføre besteforeldrenes kamp.

Det samme gjør Dilan Abdolsatar (19), som stemte sammen med kvinnene i familien.

– Vi vil ut av Iraks skygge, sier 19-åringen bestemt.

«Kurdistan, eller døden»

Den eldre generasjonen utenfor stemmelokalet virket preget over at dagen faktisk var kommet.

– Vi har ofret mye for å komme hit. Nå ber vi Gud om hjelp. Det er som vi sier: «Kurdistan, eller døden», sier Ghader Abdollah Ghader (68).

Faroq Fathollah Showany (47) er en peshmerga-veteran. Han ber om at USA, Storbritannia og resten av den internasjonale verden støtter dem i sin uavhengighetskamp. Dét skylder de dem, mener han, «etter å ha vendt ryggen til kurderne for 100 år siden». Og eks-peshmergaen synes verden skylder Nord-Irak en real klapp på skulderen etter å ha båret hovedtyngden av kampen mot IS i Irak.

Får Norges støtte: Slik trener norske soldater kurderne til kamp mot IS

– Nå må den internasjonale verden våkne opp og støtte oss. Vi fortjener en medalje, sier Showany utenfor stemmelokalet.

DYPPET I BLEKK: Pakhev Hamad Khan (44) løfter pekefingeren for å vise at han har avgitt sin stemme i uavhengighetsvalget. Blekket er for å unngå dobbeltstemmer. Foto: Younes Mohammad

Kurdernes statsminister til VG: «Vi har ikke gjort noe galt»

På en pressekonferanse i Erbil mandag spurte VG hva Nechirvan Barzani, statsminister i KRG, synes om at nabolandene og Vesten er enstemmig negative (foruten Israel) til folkeavstemningen, til tross for at de har hyllet innsatsen til peshmerga i kampen mot IS.

Statsministeren svarte:

– Vi har 1800 martyrer. Over 10.000 skadede. Reaksjonen fra det internasjonale samfunnet til dette valget minner oss på ordtaket «Vi har ingen andre venner enn fjellene». Det bekymrer oss. Vi har ikke gjort noe galt. FN og vestlige lands holdninger gjør at vi mister håpet.

SKUFFET: Nechirvan Barzani, statsminister i det selvstyrte KRG, er misfornøyd med verdens respons til folkeavstemningen. Foto: Younes Mohammad

Truer med å sende inn soldater

Imens folkeavstemningen går sin gang, viser nabolandene at de mener alvor i sin motstand: Iran har stanset alle flyginger til irakisk Kurdistan.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan truer med å stenge grenseovergangen, stanse oljeeksporten ut av Nord-Irak via Tyrkia, og med militær intervensjon.

– Våre militære styrker er ikke ved grensen for ingenting. Det kan jo hende vi plutselig kommer over en kveld, sa Erdogan i en tale i Ankara mandag, melder NTB.

Soldater på bakken kan dukke opp fra innsiden også. Regjeringen i Bagdad har uttalt at den vil gå militært til verks hvis den ser det som nødvendig.

LETER ETTER SEG SELV: På en lang liste utenfor valglokalet i Erbil står navnet på dem som har lov til å stemme. Foto: Younes Mohammad

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder