- TRUET: Det ble lagt ut trusler mot South Park-skaperne Matt Stone og Trey Parker på et muslimsk nettsted. Foto: AP

Mannen bak South Park-truslene pågrepet

Mannen bak truslene mot South Park-skaperne ble onsdag pågrepet av politiet, siktet for å støtte ekstremistgruppen al-Shabaab i Somalia.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Den 20 år gamle mannen fra delstaten Virginia ble pågrepet for å ha støttet al-Shabaab, som ifølge USAs justisdepartement har forbindelser til al-Qaida.

Den amerikanske statsborgeren Adam Chesser har i avhør fortalt at han to ganger har forsøkt å dra til Somalia for å verve seg som utenlandsk kriger for al-Shabaab.

Ifølge den skriftlige forklaringen han har avgitt, har han opprettholdt flere profiler på internett der han har publisert beskjeder og videoer. Han har også forklart at han har vært i e-post-kontakt med den amerikanskfødte imamen Anwar al-Awlaki, som har vært koblet til al-Qaida og som antas skjuler seg i det sørlige Jemen.

Les også:Mener South Park kan være skadelig for barn

Chesser har også forklart overfor etterforskerne at han ikke lenger er på talefot med sine foreldre, og at hans mor har mottatt dødstrusler etter at han la ut meldinger på internett der han truet Matt Stone og Trey Parker, skaperne bak den populære satiriske tegnefilmserien South Park. Det skjedde etter at Stone og Parker spøkte med Muhammed i en av episodene. Profeten ble avbildet i et bjørnekostyme, noe som gjorde at muslimer følte seg støtt.

Chesser skrev på nettet at en slik handling kan føre til at Stone og Parker kan lide samme skjebne som den nederlandske filmskaperen Theo Van Gogh, som ble drept på åpen gate av en muslimsk fundamentalist fordi han lagde en islamskkritisk film.

Les også:TV 2 får South Park-advarsel

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder