- TAR SKYLDEN: Opprørslederen Doku Umarov tar i dette videoopptaket på seg skylden for terrorangrepene mot Moskvas metro mandag denne uken. Foto: Kaukasus-emiratet

- Krigen vil komme til deres gater

Opprørsleder tar skylden for Moskva-terror

(VG Nett) Kort tid etter at en talsmann for de tsjetsjenske opprørerne gikk ut og nektet for at de står bak terrorangrepene i Moskva, tar opprørslederen Doku Umarov på seg skylden.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Det er i et videoopptak Doku Umarov står frem og tar på seg ansvaret for mandagens terrorangrep på t-banen i Moskva, som kostet 39 mennesker livet, melder nettsiden Kavkaz Center.

I det fire og et halvt minutter lange videoopptaket, datert samme dag som angrepene fant sted, sitter han i det som ser ut som et skogsområde. Med fuglekvitter i bakgrunnen forteller en kamuflasjekledd Umarov at gruppen ikke så noen vei utenom å aksjonere på blodig vis, og at han personlig beordret angrepene mot metroen i Moskva.

VGTV:Øyevitner om terrormarerittet

- Legitim hevnhandling

Umarov betegner angrepene som hevn for det han omtaler som en massakre mot innbyggere i Kaukasus 11. februar i år. Ifølge Umarov slo den russiske sikkerhetstjenesten FSB til mot fattige landsbybeboere mens de plukket hvitløk i Arshty i Ingusjetia, for å skaffe mat til sine familier. Han omtaler drapene som utvilsomt forsettlige, fordi det ble brukt kniv mot ofrene. Likene skal deretter ha blitt skjendet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

EMIR UTPEKES SOM TERRORSJEF: Doku Umarov blir av den russiske sikkerhetstjenesten utpekt som hjernen bak bombeangrepene i Moskva. Nå sirkulerer det bilder av de to kvinnene som politiet mener er selvmordbomberne i gårsdagens aksjon. Foto: AP/KOMSOMOLSKAYA PRAVDA Foto:

- Moskva-terroren var en legitim hevnhandling for de vedvarende drapene på sivile i Kaukasus, sier Umarov i videoen, som ble publisert på Youtube onsdag.

PUTIN ETTER NYTT ANGREP ONSDAG:- Kan ha sammenheng med Moskva-terror

Oppmerksomheten ble umiddelbart dreid mot Nord-Kaukasus etter terrorangrepene mandag denne uken. Muslimske fundamentalister som vil ha en uavhengig muslimsk stat i Nord-Kaukasus, har vært aktive i regionen de siste månedene. For kort tid tid siden ble en av toppene i opprørsgruppen, Said Burjatskij, likvidert.

Umarov, som i forkant av mandagens angrep i Moskva flere ganger truet med voldelige aksjoner, lover at hevnangrepene på russisk teritorium skal fortsette.

FAKTA OM UMAROV:Les mer om separatistlederen Doku Umarov på Wikipedia

- Vi skal hevne oss mot russerne, som sender sine folk til Kaukasus og utfører massakrer, sier han i videoen.

Umarov, som også opererer under aliaset Dokka Abu Usman, utdyper videre:

- Krigen vil komme til deres gater, og dere vil føle det på livet og deres egen kropp.

VGTV:Her minnes terrorofrene

Video-innrømmelsen fra Umarov representerer en total helomvending i jakten på hjernene bak Moskva-terroren. Bare noen få timer tidligere gikk en talsmann for Kaukasus-emiratet ut og fraskrev alt ansvar for angrepene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TERROR: Bildene fra metroen i Moskva vitner om de forferdelige scenene som utspant seg etter at bombene gikk av mandag morgen. Foto: AP/Life News

Helomvending

- Vi gjorde det ikke, og vi vet ikke hvem som gjorde det. Vi planla angrep mot økonomiske mål i Russland, men ikke mot sivile, sa han til det anerkjente nyhetsbyrået Reuters.

Kaukasus-emiratet-leder Doku Umarov ble raskt utpekt som en bakmann for blodbadet på Moskva-metroen. Den nå 46 år gamle tsjetsjenske militslederen blir av sine egne titulert som emir av Kaukasus-emiratet. Situasjonen i Nord-Kaukasus har vært svært spent den siste tiden.

LES OGSÅ:Frykter flere «sorte enker»

Han er mistenkt for å være en av organisatorene bak gisselaksjonen i Beslan, som endte i et blodbad. Den kaukasiske Mujahedin, som er ett av navnene gruppen hans bruker, mistenkes også for å stå bak bombingen av ekspresstoget mellom Moskva og St. Petersburg i november, der 26 mennesker mistet livet.

Onsdag mistet ytterligere 12 mennesker livet i en bombeaksjon i den russiske republikken Dagestan. Det er uvisst om medlemmene av det såkalte Kaukasus-emiratet også står bak dette angrepet.

Grafikk: Google Maps, Tom Byermoen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder