LEMPER PÅ RESTRIKSJONENE: En lastebil med varer gjennomlyses med røntgen ved grenseovergangen Kerem Shalom mellom Israel og Gazastripen. Israelske myndigheter vil nå gjøre det lettere å frakte «sivile varer» inn til Gaza. Foto: AFP PHOTO/ISRAELI FOREIGN MINISTRY/YOSSI ZAMIR/HO

Her er de nye blokadereglene for Gaza

(VG Nett) Israel lemper på den utskjelte blokaden av Gazastripen, og tillater flere varer over grensen enn tidligere.

  • Mats Bleikelia

Artikkelen er over ni år gammel

Israelske myndigheter har offentliggjort en ny «svarteliste» over materialer som ikke kan fraktes til Gaza uten forhåndsgodkjenning. Listen er mindre streng enn tidligere, og endringen kommer rundt tre uker etter at det israelske sikkerhetskabinettet varslet en oppmykning av Gaza-blokaden.

Israel har vært under massivt press for å heve blokaden, ikke minst etter den fatale bordingen av forsyningsskipet Mavi Marmara, der ni aktivister ble drept.

En rekke materialer vil det fortsatt være begrensninger på, fordi israelske myndigheter frykter disse produktene vil kunne brukes til terrorformål av Hamas. Det gjelder blant annet gjødsel, hjullagre, dreiebenker, jaktkniver, macheter og nattbriller.

Oversikt:Se den fullstendige listen

Dokumentet inneholder også en oversikt over byggematerialer som kun vil bli sluppet inn dersom de skal brukes til et prosjekt som er godkjent av de palestinske selvstyremyndighetene, og som er under internasjonalt oppsyn. På denne listen finner vi blant annet sement, betong, bygningsisolasjon, stålkabler og asfalt.

Alle varer som ikke er spesifikt forbudt i dokumentet vil slippe inn til Gaza, hevder forsvarsdepartementet.

250 lastebiler daglig

Antall lastebiler som slipper inn med forsyninger til Gaza er ved enkelte grenseoverganger nesten tredoblet, ifølge tall fra det israelske forsvarsdepartementet. Ved hovedgrenseposten Kerem Shalom passerer det nå angivelig 250 lastebiler i døgnet.

FN ser på oppmykningen som et skritt i riktig retning.

- Dette kan bare være begynnelsen på den lange veien til gjenoppbygging og en fungerende økonomi på Gazastripen, sa FNs spesialkordinator for Midtøsten, Robert Serry, ifølge CNN.

Storbritannias utenriksminister William Hague roset også initiativet.

- Dette viser at det er mulig å lette presset på Gaza-innbyggerne uten å gå på akkord med sikkerheten til Israel, sa han ifølge CNN.

Men ikke alle er like begeistret. Den israelske organisasjonen Gisha mener myndighetene driver «økonomisk krigføring» mot Gazas hardt prøvede befolkning, og at flere lister ikke vil endre på det faktum.

Også førstelektor for midtøstenstudiene ved Universitetet i Oslo, Dag Henrik Tuastad, har tidligere stilt seg kritisk til betydningen av blokade-oppmykningen.

- Reguleringen betyr lite fra eller til. Det har ikke vært mangel på varer i Gaza, men folk har ikke hatt råd til å kjøpe varene. Økonomien er kollapset, og det Gaza trenger heller en forutsigbarhet i forhold til import og eksport for at økonomien får bedre seg, sa han til VG Nett i juni.

Møter Obama

USAs president Barack Obama skal i dag i samtaler med Israels statsminister Benjamin Netanyahu, som er på besøk i Washington. Det er ventet at de skal diskutere en rekke saker, deriblant Irans atomprogram og muligheter for nye fredssamtaler mellom israelske og palestinske myndigheter, skriver BBC.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder