SNART SLUTT: Swaziland er snart tomme for HIV-medisiner. Kongen mener menn i landet bør omskjæres, fordi studier viser at det kan minske sjansene deres til å få sykdommen. Her venter en mann på å bli omskåret i februar i år. Foto: Afp

Snart tomt for hiv-medisin i Swaziland

70.000 hiv-smittede mennesker i Swaziland kan miste medisinene sine fordi myndighetene mangler penger. Mange av dem kan dø, advarer Leger uten grenser.

Artikkelen er over åtte år gammel

Den økonomiske krisen i landet har fått myndighetene til å kutte i helsebudsjettet. Nå er medisinlagrene i ferd med å tømmes, ifølge hjelpeorganisasjonen.

- Dette kan få katastrofale følger for hiv-pasienter som må ta medisiner hver eneste dag. Et avbrudd i behandlingen kan svekke helsen deres drastisk, og i verste fall kan de dø, sier Marius Trøseid, som er lege og hiv-forsker i Leger uten gernser.

LES OGSÅ: 42 prosent av Swazilands gravide har HIV

Han advarer også om at avbrutt behandling kan føre til at hiv-viruset på sikt kan bli motstandsdyktig mot medisiner.

- Hvis dette skjer i stort nok omfang, kan det i verste fall føre til at dagens hiv-medisiner ikke lenger vil ha noen virkning i fremtiden, sier Trøseid.

Leger uten grenser samarbeider med myndighetene om behandling av hiv-pasienter i Swaziland. Organisasjonen opplyser at den nå vil gi hiv-medisiner til å behandle 18.000 pasienter i en måned, men advarer om at behovet er mye større.

- Det er mange hiv-smittede i Swaziland, så behovet for medisiner er stort. Dessverre er det ikke bare Swaziland som mangler penger til hiv-medisiner. Situasjonen er den samme i Malawi og andre afrikanske land. Vi er svært bekymret for denne utviklingen, sier Trøseid.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder