SANNSYNLIG SMITTEKILDE: Bønnespirer fra en gård i Nord-Tyskland er den sannsynlige E. coli-smittekilden, ifølge tyske myndigheter. Foto: AP
SANNSYNLIG SMITTEKILDE: Bønnespirer fra en gård i Nord-Tyskland er den sannsynlige E. coli-smittekilden, ifølge tyske myndigheter. Foto: AP

Holder krisemøte om E. coli

Mistenkte bønnespirer skal ikke være eksportert

UTENRIKS

Mattilsynet undersøker norske produsenter

EUs landbruksministere møtes i ekstraordinært møte

(VG Nett) Bønnespirene som mistenkes for å være kilden til E. coli-epidemien skal ikke ha blitt solgt ut av Tyskland.

Publisert: Oppdatert: 06.06.11 13:45


Smitten kan angivelig også overføres fra frø som ikke er spiret. Derfor undersøkes det om frø i Norge kan være importert fra samme sted som de mistenkte i Tyskland.

- Vi jobber mandag formiddag med å kontakte de 4-6 spireprodusentene i Norge, og forhører oss med dem om hvor de får frøene sine fra. Resultatet vil vi sjekke opp mot listen over de mistenkte spiretypene fra Tyskland, sier seksjonssjef Terje Røyneberg i Mattilsynet til NTB.

Han mener sannsynligheten for at bakterien finnes i produktene er svært liten. Da hadde sannsynligvis folk i landet blitt syke.

Mens en rekke personer har blitt syke i både Danmark og Sverige, er det bare ett registrert tilfelle i Norge. Det er en mann i 40-årene som ble lagt inn på sykehus i Kristiansand.

Gård pekt ut

I Sverige skal Livsmedelsverket ha fått informasjon om at de aktuelle bønnespirene ikke er eksportert ut av Tyskland.

- Det skal være en blanding av spirer, og det er spirer som ikke har blitt eksportert utenfor Tyskland, sier Lars Plym Forshell ved det svenske Livsmedelsverket til Dagens Nyheter.

De mange rammede skal hovedsakelig ha blitt smittet ved restaurantbesøk i Nord-Tyskland.

Saken fortsetter under bildet.


Les også: Spania truer med agurksøksmål

En gård i Ulezen i Tyskland er nå pekt ut som den sannsynlige kilden til det massive E. coli-utbruddet. Over 20 mennesker er døde, og mer enn 2200 er blitt syke.

Tirsdag møtes landbruksministrene i EU til et ekstraordinært møte for å diskutere konsekvensene E. coli-utbruddet har for grønnsaksprodusenter, ifølge NTB.

- Ikke stor produsent

Tyske myndigheter vil i løpet av dagen få svar på prøvene som viser om bakterien stammer fra den mistenkte gården, som har solgt bønnespirer til en rekke restauranter i Nord-Tyskland.

- Når vi ser på handelen fører den alltid tilbake til denne produsenten. Slik vi ser det, er dette den mest konkrete kilden, sa Tysklands landbruksminister Gert Lindemann på en pressekonferanse i byen Hannover søndag kveld.

Samleside: VG Nett om E. coli

Mattilsynet jobber med en oversikt over hva slags grønnsaker som importeres fra Tyskland til Norge, og vil nå se på importen av bønnespirer.

- Bønnespirer er en vare som importeres som frø og deretter dyrkes. Vi har foreløpig ikke full oversikt over hvor norske produsenter importerer frøene fra, men så vidt jeg vet er ikke Tyskland en stor produsent av bønnespirefrø, sa tilsynsdirektør Kristina Landsverk til VG Nett i helgen.

Her kan du lese mer om