SNEIET NAKKEN: Potteplanten i vinduet reddet trolig livet til imamen som satt foran pc'en bak denne resepsjonsdisken da kula suste gjennom vindusruta. Foto: Jarle Brenna

Gjennom dette vinduet ble imamen forsøkt drept

Moské i ghetto-bydel angrepet over 300 ganger - også med brannbomber

MALMÖ (VG Nett) Nyttårsaften i fjor satt en imam bak denne resepsjonsdisken og skrev hilsninger til familie og venner. Utenfor vinduet rettet noen et våpen mot nakken hans.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL
Start

Skyteepisoden er en av 19 som politiet gransker i jakten på serieforbryteren som skyter tilfeldige mennesker i Malmö.

Den dramatiske hendelsen skjedde ved årsskiftet.

- Siktet mot nakken

Mens alle forbereder seg på at 2009 er i ferd med å gå over i 2010, sitter et titalls mennesker inne på et av samlingsrommene i moskeen Islamic Centre i Rosengård i Malmö.

En imam sitter bak resepsjonsdisken. Utenfor vinduene bak ham er himmelen fortsatt sort. Om noen timer skal den lyses opp av raketter.

Foran skrivebordet sitter de andre mennene samlet rundt et sirkelformet bord. De drikker kaffe og te, og snakker om løst og fast.

Rundt klokken 20 smeller det plutselig kraftig. Først tror alle det er imamens datamaskin som har eksplodert, men så kjenner imamen at det renner noe fra halsen hans.

- Han satt der borte, sier moskeens leder Bejzat Becirov og peker mot skrivebordet som fungerer som skranke i ekspedisjonsrommet.

Drapsforsøk

Becirov peker på et av de tre vinduene bak pulten.

Kulehullet er der fortsatt. Rosen og sprekkene rundt hullet likeså. I vinduskarmen står den samme grønne palmeplanten som stod der nyttårsaften. Politietterforskerne som undersøkte åstedet fortalte at dersom det ikke hadde vært for krukken til denne planten, ville imamen trolig ha blitt drept.

Etter at den ukjente gjerningsmannen løsnet skuddet i mørket utenfor vinduet, sneiet kulen borti krukken og endret retning med noen millimeter. Bare tilfeldigheter reddet livet til imamen. Kulen sneiet det ytre hudpartiet på halsen hans.

FRP-BESØK: Bejzat Becirov kom til Sverige fra Makedonia i 1962. I fjor hadde han besøk av «Sivs parti», som han sier, og viser smilende frem boken han fikk av Frp-leder Siv Jensen. Foto: Jarle Brenna

- De måtte plukke glasskår ut av såret på sykehuset, forteller Bejzat Becirov til VG Nett.

Imamen hadde akkurat kommet til moskeen, og ble svært skremt.

- Nå er han på ferie, sier Becirov.

Kan være samme skytter

Til tross for at politiet sikret seg flere spor, blant annet kulen, ble saken aldri løst og gjerningsmannen går fortsatt løs.

Nå er denne skyteepisoden koblet til den fryktede serieskytteren som herjer den sydsvenske kystbyen.

Les også: Snikskytterens offer: - Tør ikke sove i sengen

Den har svært påfallende likhetstrekk med en rekke andre uløste skytinger det siste året: skuddet var rettet mot en innvandrer og gjerningsmannen gikk til angrep gjennom et vindu.

Bare noen hundre meter lenger nede samme gate - Västra Skrävlinge kyrkoväg - ligger åstedet for drapet på Trez West Persson (20) oktober 2009. Hennes venn Xhafer Dani (21) ble alvorlig skadet.

Politiet i Malmö mener drapet kan være første gang den ukjente serieskytteren slo til. Analyser av kule og tomhylser kobler denne hendelsen samme med fem andre.

Påtent tre ganger

Bejzat Becirov viser oss rundt i den store, hvite moskeen som regnes for å være Skandinavias største. Utenfor delen som brukes til skole og barnehage leker flere av de 260 barna i det øsende regnværet.

DREPT: Trez West Persson (20) ble skutt og drept på en parkeringsplass like ved moskeen i fjor. Foto: Privat

- Vi forsøker å ikke snakke for mye om det som skjer. Vi vil ikke bekymre de små, men de busses til og fra skolen hver dag. Det går ikke an å ta noen sjanser, sier Becirov alvorlig.

Serieskytteren som går løs i Malmös gater skaper en ekstra frykt blant de voksne, men de har lenge vært vant med å ta forholdsregler.

Avisen Kvällsposten samlet for en tid tilbake alle angrep og trakasseringer mot moskeen i Rosengård. De endte opp med over 300 hendelser, ifølge Bejzat Becirov er ikke en eneste oppklart av politiet.

I 2003 ble det kastet brannbomber inn i moskeen slik at den brant ned til grunnen. Den ble bygget opp igjen, men allerede to år etter gikk brannstiftere løs på det muslimske samlingsstedet nok en gang. Da ble alt interiøret ødelagt, men selve bygningen ble reddet.

- Seks måneder senere ble den påtent igjen, sier Becirov, og slår ut med hendene.

Den bitterheten og fortvilelsen han må bære på, klarer han å skjule innvendig et sted.

- Det skjer noe hele tiden, men livet er sånn, sier han.

Datteren forsøkt kidnappet

Grunnleggeren av moskeen som besøkes av om lag 2000 personer hver dag, har ikke bare opplevd trakassering mot livsverket hans, men også mot seg selv og sin familie.

For fire-fem år siden ble Becirovs yngste datter, som da var 17 år, forsøkt dratt inn i en bil i sentrum. Selv har han opplevd at skolen han er lærer ved ble utsatt for en bombetrussel.

I frykt for at det som trolig var serieskytteren skal slå til igjen har moskeen økt sikkerheten betraktelig. Også eksterne vakter fra Securitas er leid inn for å beskytte barna, de ansatte og besøkende for angrep 24 timer i døgnet.

- Det som foregår er fryktelig. Selv om redselen lever videre, må vi opptre behersket, sier moskélederen.

Klikk og dra i det grå feltet i grafikken under og klikk på stjernene for å få frem mer informasjon.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder