Harold (89) har regnet seg frem til dette

Mente også at verdens ende skulle komme i 1994

VG Nett møtte dommedagsprofeter i New York

SPRER BUDSKAPET: Familiefaren Mack og kona Ija har med barna Ivri, Heavenly og Hiasen til New York for å møte dommedagen. Foto: Thomas Nilsson

Dommedagsprofet: Jorden går under lørdag

NEW YORK/OSLO (VG Nett) En 89 år gammel dommedagsprofet fra USA mener at Jesus kommer tilbake på lørdag. Dommedagsplakater er spredd rundt over hele USA.

  • Anders Giæver
  • Arild Færaas

Artikkelen er over ni år gammel


Den 6. desember 1994 ventet dommedagsprofeten og radiomannen Harold Camping på at Jesus Kristus skulle komme tilbake til jorden. Så skjedde ikke, og Camping og hans tilhengere måtte betuttet dra hjem selv om de var kledt i sine fineste søndagsklær og med Bibelen slått opp.

PROTOKOLL: Hva ville du gjort om det faktisk var dommedag på lørdag?

Ifølge Aftonbladet var begrunnelsen for at jorda ikke gikk under da at Camping «kanskje hadde regnet feil».

Nå hevder dommedagsprofeten at han har regnestykket i orden. Den svenske avisen forteller at lørdag den 21.mai er datoen amerikaneren nå har funnet. Et gigantisk jordskjelv er måten dommedag skal komme på.

VGTV: Deler ut dommedagsplakater over hele USA

- Jordskjelvet vil få det nylige jordskjelvet i Japan til å virke som en piknik, har Camping sagt ifølge Daily Mail.

- Siste gang vi møtes

- Hyggelig å hilse på dere, dette vil være første og siste gang vi møtes, sier familiefaren Mack og rister hånden vår jovialt.

Sammen med kona Ija og barna Ivri, Heavenly og Hiasen har han kommet fra Philadelphia til New York for å advare mot Dommedag som skal inntreffe lørdag morgen.

De er vennlige og i godt humør og ser slett ikke ut som en familie som venter på undergangen, men Ija innrømmer at hun er skremt.

- Jeg håper og ber om at vi får være med på opprykkelsen, ellers vet jeg ikke hva vi skal gjøre. Det er fem måneder fra opprykkelsen 21. mai til jorden går under for siste gang og i mellomtiden får vi bare beskytte oss som best vi kan.

- Har dere noen plan B om dommedag skulle utebli?

- Jeg tenker ikke på muligheten en gang, sier Ija med overbevisning.

- Det er som om du skulle spørre meg om hva som ville skje hvis Jesus ikke var min frelser. Jeg vet det kommer til å skje. Og det kommer til å skje den 21.

Saken fortsetter under bildet.

OVERBEVIST: Folk går rundt med plakater for å forberede andre på dommedag. Foto: Thomas Nilsson

Ifølge Reuters vil de «de ekte troende» bli hentet opp til himmelen, mens resten må være igjen på den ødelagte jorda.

- Vi vet uten det minste fnugg av tvil at dette vil skje, sier han.

MIRA CRAIG: - Åpen for dommedag

7000 år etter Noah

Camping skal ha basert regnestykket på Bibelen.

I et intervju med San Francisco Chronicle har han forklart følgende regnestykke:

Tallet 5 står for forsoning, tallet 10 betyr fullkommenhet og tallet 17 er himmelen. Om man da ganger de tre tallene med hverandre får man 850. Og om man så ganger 850 med 850 blir fasiten 722.500. Det skal være antall dager siden Jesus ble korsfestet. Og 722.500 dager etter den dagen det skjedde, er lørdag 21. mai.

- Jeg datt nesten ut av stolen da jeg kom opp med det tallet, sier han til den amerikanske avisen.

Saken fortsetter under bildet.

DOMMEDAGSPASTOR: Harold Camping snakker her på et møte i 2002. Foto: AP


Dommedagsprofeten hevder også at det nå på lørdag er nøyaktig 7000 år siden Noah dro ut med den store arken sin, og at det styrker dommedagsteorien hans.

Ifølge New York Times gruer ikke radioprofeten seg til at jorda skal gå under.

- Jeg er så glad for at Gud holder styringen, sier Camping som har drevet evangelisering på radio siden 1958.

Les Johannes Åpenbaring i Bibelen hvor det står om dommedag og Jesu gjenkomst.

NOVEMBER 2010: Verdens undergang utsatt

Dommedagsprofet har 66 radiostasjoner

Selv om Camping ikke har en veldig stor tilhengerskare, er han heller ikke noen myggpastor. Family Radio, som han driver fra Oakland i California, har 66 stasjoner i USA, og budskapet radioen hans sender ut er oversatt til 48 språk.

Han mangler ikke penger heller. I 2009 hadde radiostasjonen et budsjett på rundt 200 millioner kroner, og over 300 ansatte.

Camping leder organisasjonen Family Radio Worldwide som har skremt eller underholdt - det spørs hvordan du ser på det - amerikanerne de siste ukene.

ASTEROIDETRUSSEL I 2002: - Avlyste dommedag

Over 2000 dommedagsplakater

- ENDEN ER NÆR: Disse menneskene støtter pastoren som mener at jorden vil gå under på lørdag. Bildet er fra en demonstrasjon fredag 13.mai i New York. Foto: AFP


Blant annet i New York har tilhengere av Camping gått rundt med plakater for å fortelle om den kommende dommedagen. Over hele USA skal det være satt opp over 2000 plakater med budskapet.

Camping vil selv bruke lørdagen hjemme med kona si i California for å følge med på nyheten om det han tror blir dommedag.

- Jeg vil sannsynligvis være veldig nær en TV eller en radio, sier han.

Dette er slett ikke første gang hvor dommedag blir spådd. I 1844 fikk baptist-pastor William Miller flere tusen til å tro at Jesus skulle komme tilbake. Men til tross for «Den store skuffelsen» utviklet Millers bevegelse seg til å bli det vi i dag kjenner som adventistkirken.

Og den mest «populære» dommedagsteorien de siste årene har vært teorien om at jorda vil gå under i 2012, fordi Maya-kalenderen skal slutte da. Det er det også en film som er basert på.

Men for deg som er redd for at lørdag skal bli den siste her på jorda - så er det ingen grunn til bekymring. Det er ingen seriøse eksperter som har støttet Harold Campings teori.

RUSSISK DOMMEDAGSSEKT: Skjøt mot politiet

Ateister vil redde kjæledyr

Men dersom jorda faktisk går under, og Jesus henter de han skal hente. Hva skjer da med Fido, Pus og papegøyen Jakob?

Ifølge organisasjonen Eternal earth-bound pets - , som på norsk betyr noe i nærheten av «Dyr som for alltid vil bli på jorda», har de løsningen. De tilbyr å ta vare på kjæledyret til amerikanere dersom jorda skal gå under, skriver Nydailynews.com.

Organisasjonen kaller seg ateistisk og er dyreelskere. For 135 dollar - drøye 700 norske kroner - garanterer de at et minst et kjæledyr vil bli reddet per husstand som betaler. Men redningsgarantien gjelder bare i ti år.

Mer om

  1. Utrolige historier

Flere artikler

  1. Dommedagsprofet: Jeg bommet med fem måneder

  2. Robert brukte 140.000 dollar på å spre dommedagsinfo

  3. Dommedagsprofeten har gått i dekning

  4. Fredag spår han dommedag - igjen

  5. Brukte 140.000 dollar på dommedagsplakater: Trodde på dommedag: - Jeg gjorde hva jeg måtte gjøre

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder