Folk dras med makt ut av valglokalene i Spania: – Situasjonen er fullstendig låst

BARCELONA (VG) Politiet skyter gummikuler: Det spanske demokratiet møtte søndag kanskje sin største utfordring i moderne historie: En ulovlig folkeavstemning om katalansk selvstyre.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Opptøyer og protester utspilte seg søndag i Barcelona og Girona.

844 personer skal være såret etter at spansk politi brukte makt for å stoppe folk i å stemme, melder katalanske myndigheter.

Knuste vinduer i valglokaler og konfiskert stemmesedler og valgurner. Svartkledde politimenn med hjelm bruker makt og drar mennesker som vil stemme ut av lokalene.

– Situasjonene er fullstendig låst, sier Marcus Buck, Spania-ekspert og instituttleder ved Universitet i Tromsø.

Les også: Katalanere vokter stemmelokalene sine

Ingen endring med det første

Den spanske regjeringen i Madrid har erklært folkeavstemningen for ulovlig, og tusenvis av politimenn fra det nasjonale politiet er blitt sendt til den katalanske regionhovedstaden fra hele Spania for å hindre valget om katalansk selvstyre.

– Hva vil utfallet av den ulovlige folkeavstemningen bli?

– Den kommer til å bli delvis gjennomført i dag, fordi det katalanske partiet har gått til valg på dette, samtidig som sentralt politi fra Madrid vil hindre en avstemning så langt det lar seg gjøre, sier Buck.

SE POLITIET SPARKE OG LUGGE:

Han tror ingen av partene vil se noen utvikling før de har byttet ledere i både Catalonia og Madrid.

– De fleste katalanere vil ha større bestemmelsesrett over egen økonomi, men det er ikke noe flertall for en uavhengig stat. Det katalanske næringslivet er helt avhengig av det spanske markedet, og en selvstendig stat vil ikke være økonomisk forsvarlig, sier Buck.

Han forteller at det først og fremst er de katalanske kulturarbeiderne som vil ha en selvstendig stat, mens de mange konservative katalanerne ikke vil ha uavhengighet.

Les kommentaren: BarceLove: Tårer i håpets hovedstad

KONFISKERER STEMMESEDLER: Spansk politi bryter seg inn i valglokaler og konfiskerer valgurner og stemmesedler. Foto: Pau Barrena AFP

Skyter med gummikuler

Minst 844 personer er skadet, ifølge Barcelonas ordfører. Flere skal ha blitt såret da spansk opprørspoliti brukte gummikuler og køller mot demonstranter da de aksjonerte mot en rekke valglokaler.

Flere mennesker viser frem det som skal være skader etter gummikuler.

– Det er ufattelig brutalt, sier katalanernes president Carles Puigdemont, under en pressekonferanse der han fordømmer politiets bruk av gummikuler.

Spanias assisterende statsminister sier den katalanske regjeringen har opptrådt uansvarlig ved å holde en folkeavstemning.

SKADET: En mann viser frem skuddskade etter at politiet skal ha skutt på ham med gummikuler. Foto: AP

I Girona, nord for Barcelona, ​​smadret politiet en glassdør med hammer for å konfiskere stemmesedler på en skole.

Politiet skal også ha tatt over telekommunikasjonssenteret for å hindre folk i å stemme elektronisk.

– Vil det som skjer i dag skape endringer i Spania?

– Ja, på sikt vil dette skape endringer. De må finne en løsning som alle parter kan leve med, men det nytter ikke så lenge det konservative partiet sitter med makten i Madrid.

Buck tror søndagens protester og opptøyer mellom politi og velgere vil føre til en krangel om hva som faktisk har skjedd i etterkant.

– Spanske myndigheter vil prøve å rettferdiggjøre maktbruken ved at de katalanske styringsmaktene prøvde seg på noe ulovlig, mens de katalanske lederne vil si at Madrid oppfører seg som Franco, sier Buck.

Han synes imidlertid ikke det var uventet at politiet ville gripe inn på denne måten.

– Spanske myndigheter kunne ikke sitte å se på en slik folkeavstemning uten å gripe inn.

STORT OPPMØTE: Mange katalanere stilte seg i kø utenfor valglokalene tidlig søndag morgen. Mer enn 5.3 millioner stemmeberettigede katalanere er oppfordret til å stemme. Foto: Pierre-philippe Marcou AFP

– Det er rørende

Avstemningen begynte klokken ni søndag morgen, men allerede i femtiden ble det meldt om køer utenfor valglokalene.

– Vi skal stemme fordi vi tror på retten til å velge vår egen fremtid. Slik det er nå lever vi ikke i et demokrati, Madrid styrer alt, og behandler ikke alle innbyggere i Spania likt. Da er det bedre å være sin egen stat, sier Peppa Delpino (50) til VG.

Ved barneskolen i sentrum av Barcelona bryter folkemengden ut i rop: «I dag skal vi bli fri!», jaller det over plassen.

En frivillig valgarrangør forteller at folk må være tålmodige, på grunn av sikkerhetstiltak kan de bare åpne én av dørene til lokalet av gangen.

– Vi så dem bære inn valgurnene tidligere. Beskyttet av folk rundt på alle sider. Det var direkte rørende vi hadde tårer i øynene, forteller 44 år gamle Jordi Marin til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder