Tiltalt for drapet på Kim Jong-uns halvbror: Nektet straffskyld i retten

Kvinnene hevder de trodde de var med på skjult kamera da de sprøytet nervegass i ansiktet på Kim Jong-uns halvbror. Nå risikerer de dødsstraff.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Mandag lokal tid startet rettssaken mot de to kvinnene som er tiltalt for å ha drept Kim Jong-nam, halvbroren til Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

Kvinnene, Doan Thi Huon fra Vietnam og Siti Ashyah fra Indonesia, er tiltalt for å ha sprøytet nervegass i ansiktet hans på flyplassen i Kuala Lumpur 13. februar i år. 20 minutter etter angrepet døde han.

Ingen av de tiltalte erkjente straffskyld etter tiltalen i retten i Kuala Lumpur mandag, der de ankom iført skuddsikre vester omringet av flere politifolk, ifølge CNN.

De hevder begge at de trodde de var med på et TV-show med skjult kamera, og at de ikke visste at det var nervegass de sprøytet i Kim Jong-nams ansikt.

Faren til en av kvinnene: – Min datter ville ikke ha gjort noe slikt

Overvåkningsbilder viser at 45-åringen kort tid etter angrepet tilkalte betjeningen på flyplassen:

Kin Jong-nam døde på vei til sykehus. Prøver av ansiktet hans viser funn av nervegiften VX.

VG-spesial: Syv dager i Nord-Korea

Malaysiske myndigheter antar ifølge CNN at de to tiltalte kvinnene ble trent av nordkoreanske agenter til å gjennomføre angrepet, noe Nord-Korea blankt benekter.

Fire personer som anklages for å ha trent kvinnene, er fortsatt på frifot og antas å være i Nord-Korea, landet som for tiden skaper frykt med sine missiloppskytinger:

Også sørkoreansk etterretning mener å vite at angrepet var en del av en større femårsplan, planlagt av Kim Jong-un, for å drepe halvbroren som han ikke hadde kontakt med.

Kim-klanens terror: Gift, bomber og kidnappinger

Politiet sier at flere nordkoreanske mistenkte forlot landet samme dag som angrepet. Andre fikk lov å reise senere etter en diplomatisk avtale med Pyongyang, hovedstaden i Nord-Korea.

DREPT: Kim Jong-uns halvbror Kim Jong-nam. Foto: Toshifumi Kitamura AFP

Kim Jong-nam var 45 eller 46 år og dermed den eldste sønnen av Nord-Koreas avdøde leder Kim Jong-il.

Han var ansett som arving til det politiske dynastiet som har styrt landet siden grunnleggelsen, men ble tilsidesatt etter at han i 2001 forsøkte å ta seg inn i Japan med falskt pass for å besøke Disneyland-parken der, skriver NTB.

Sett denne? Video skal vise sønnen til Kim Jong-nam

Etter det levde han i eksil med familien i Kina. Halvbroren Kim Jong-un overtok som Nord-Koreas leder da faren døde i desember 2011.

Om kvinnene blir dømt for drapet, kan de forvente dødsstraff. Det er satt av to måneder til rettssaken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder