BERYKTET: Charles Manson var på sekstitallet leder for den sektlignende gruppen «Familien». Manson og flere av hans tilhengere ble i 1971 dømt for en serie grufulle drap. En av hans kvinnelige tilhengere, som i 1975 forsøkte å drepe president Gerald Ford, skal prøveløslates 16. august i år. Foto: AP

Medlem av Charlie Manson-sekten går fri

(VG Nett) En av Mansons mest trofaste tilhengere, Lynette Fromme, har sittet fengslet i 34 år for drapsforsøk på president Gerald Ford.

 • Eva-Therese Loo Grøttum

Artikkelen er over 11 år gammel

Charles Manson

Fromme var del av den Charles Manson-ledede sekten kalt «Familien», som oppsto på sekstitallet i USA og besto av unge hippier, hovedsakelig kvinner i begynnelsen av 20-årene.

Sekten er mest kjent for en av verdens mest omtalte massedrapssaker, da flere av Mansons tilhengere tok seg inn i hjemmet til den 26-årige skuespilleren Sharon Tate og brutalt drepte både Tate og fire andre. Tate var gravid i åttende måned med ektemannen, og den nå kjente regissøren, Roman Polanski.

Ville drepe presidenten

Charles Manson, Patricia Krenwinkel, Susan Atkins og Leslie Van Houten ble i 1971 dømt for drapene. I august i år har flere av Manson-tilhengerne bedt om benåding av barmhjertighetsgrunner.

LES OGSÅ:Mansons mordere håper på benåding

MEDIEOPPSTYR: Manson-rettsaken fikk mye oppmerksomhet, også i Norge. Lynette Fromme var blant kvinnene som ville at Manson skulle frikjennes. Foto: VG

Den eneste som så langt er blitt benådet, er nå 60 år gamle Lynette Fromme, skriver CNN. Hun tok ikke del i de grufulle drapene Tate-drapene, men prøvde i 1975 å drepe president Gerald Ford.

Ford var på besøk i Californias hovedstad Sacramento da Fromme banet seg gjennom folkemengden og rettet en pistol mot ansiktet hans. Det attentat-lignende angrepet ble avverget av presidentens livvakter, og Fromme ble arrestert.

Fromme har siden aldri uttrykt anger for drapsforsøket, men sier hun mener det var skjebnen som fikk henne til å gjøre det:

- Når folk behandler deg som et barn og ikke bryr seg om det du sier, så må du gjøre noe, har hun også sagt om drapsforsøket.

AMERIKANSKE SERIEMORDERE:Et amerikansk mareritt

Prøvde å rømme

Fromme er den første kvinnen som noen gang har prøvd å drepe en amerikansk president, og ble dømt til livstid i fengsel. Siden 1985 har hun hatt mulighet til prøveløslatelse, men hun fikk det ikke innvilget før i 2008.

Heller ikke denne løslatelsen ble imidlertid iverksatt på grunn av at Fromme forsøkte å rømme fra fengsel i 1987. Hun ble funnet bare to dager etter fluktforsøket,og ryktene ville ha det til at Fromme rømte fordi hun hadde fått informasjon om at Manson var syk.

LES MER:USA mintes Helter Skelter-drapene

Fromme var i mange år en av Mansons få trofaste tilhengere, etter at mange andre «familiemedlemmer» hadde vendt ham ryggen. I forbindelse med løslatelsen av Fromme vil fengselet ikke kommentere overfor CNN hvorvidt Fromme fremdeles opprettholder kontakten med Manson.

Manson selv ble egentlig dømt til døden, men etter at staten California besluttet å slutte med å praktisere dødsstraff, ble straffen hans omgjort til livsvarig fengsel.

Etter planen skal Fromme løslates på prøve 16. august.

Flere artikler

 1. 40 år siden Manson-drapene i dag

 2. Mansons mordere håper på benådning

 3. Mansons yngste disippel kan bli løslatt

 4. Pluss content

  Slik gikk det med Mansons kvinner

 5. Massemorder Charles Manson (82) skal være innlagt på sykehus utenfor fengselet

Fra andre aviser

 1. Charles Manson gifter seg

  Bergens Tidende
 2. Charles Manson er død

  Bergens Tidende
 3. Charles Manson lagt inn på sykehus

  Aftenposten
 4. Charles Manson slipper ikke ut av fengsel

  Aftenposten
 5. Vakkert om de bratte tenårene, svakere om Manson-drapene

  Bergens Tidende
 6. Charles Manson gifter seg med ung kvinne

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no